Asemaravintola Elsa Nõmmella
Ravintolat

Kaunis Elsa – nostalgiaa Nõmmen asemalla

Kävin toiveikkaana (ja nälkäisenä) tempomassa ravintola Elsan ovea vuosi sitten Nõmmen retkelläni, mutta huonoksi tuurikseni se sattui olemaan juuri tuon viikon kesälomalla. Silloin kurkin vain uteliaana sisään ikkunoista, mutta ilokseni tämän vuoden Nõmmen kierroksellani ovi oli auki ja pääsin tepsuttelemaan myös sisään.

Enpä arvannut ovesta kävellessäni, että menettäisin sydämeni tälle nostalgiselle kaunottarelle!

Elsa seisoo kiskojen vieressä

Oletko käynyt Nõmmen asemalla? Sen tiilirakennus, kauniit puiset katosrakennelmat ja ikoninen asemankello huokuvat menneiden hyöryjuna-aikojen tunnelmaa. Asemarakennuksen päätyä emännöi asemaravintola Elsa.

Astellessani punaista mattoa myöten sisään, tuntuu kuin kävelisin ajassa taaksepäin. Asemaravintola on ihastuttavan perinteinen kaikilla mahdollisilla tavoilla!

Asemaravintola Elsa Nõmmella

Elsa on täynnä hurmaavia yksityiskohtia. Hillitysti kuvioidut, lämpimän sävyiset tapetit luovat kauniin taustan seinille ripustetuille lampuin valaistuille maalauksille. Pehmeä kokolattiamatto on poikkeuksellisen lämminhenkinen valinta ravintolasaliin, ja kokonaisuuden viimeistelee upea puupaneelikatto.

Ja kuten aina, yksityiskohdat viimeistelevät kokonaisuuden: valkoiset pöytäliinat, jugendhenkiset kyntteliköt ja muut koriste-esineet henkivät vanhojen aikojen eleganssia. Miten hyvällä silmällä kokonaisuus onkaan luotu!

Asemaravintola Elsa Nõmmella

Elsan luota ei lähdetä nälkäisenä

Tilaamme Kievin kanan ja blinit, joista kumpikaan ei valmistu aivan hetkessä. Saamme siis kaikessa rauhassa nautiskella kiireettömyydestä – kuin ennen vanhaan.

Ajan henkeen valittu soittolista jazz- ja swing-sävelineen viimeistelee elämyksen. Kun kaiken lisäksi tilaa emännöi mitä sydämellisin tarjoilija, on Elsa vienyt sydämemme jo ennen kuin olemme syöneet palaakaan!

Asemaravintola Elsa Nõmmella
Asemaravintola Elsa Nõmmella
Asemaravintola Elsa Nõmmella

Annoksemme saapuvat, ja pääsemme taltuttamaan vatsaa kurnuttelevan nälkämme. Keittiö ei selvästikään harrasta mitään kikkailuja, vaan ravintolan henkeä kunnioittaen myös ruoka oli rehtiä ja perinteistä. Kiovalaisen kanan leivitys oli juuri sopivan rapsakka, ja kana sen sisällä mehevää. Blineissäkin maut olivat kohdillaan ja mäti tuoretta.

Arkisin Elsa tarjoilee lounasta huokeaan 5,50 euron hintaan, eikä päivän keitto maksa kuin 3,50 euroa. Meidän annoksemme olivat à la carte -listalta, sillä olin päättänyt jo etukäteen haluavani testata kievin kanan ja blinit. Muiden klassikoiden kuten tartarpihvin tai borssin maistelu jää seuraavaan kertaan.

Asemaravintola Elsa Nõmmella

Juna vie ovelle saakka

Nõmmen retkeemme mahtui muutakin kuin Elsassa syöminen – kerron siitä lisää jollain toisella kerralla. Pelkästään Elsan vuoksi reissuun lähteminenkään ei ole yhtään hassumpi idea, sillä kiskot vievät perille saakka. Junamatka Balti Jaaman asemalta Nõmmelle maksoi reilun euron, lipun sai ostettua junassa konduktööriltä, eikä matka kestänyt varttiakaan.

Nõmme ja sen asema

Malta odottaa Elsa! Näemme varmasti taas.

Oletko lukenut retkistäni MuSuun, Paju Villaan tai Mimosaan? Myös ne ovat kaupungin ulkolaidalla olevia ravintoloita, ja kukin omalla tavallaan tutustumisen arvoisia ruokaretkikohteita.

Elsan yhteystiedot

Elsa löytyy Nõmmen rautatieasemalta 

Elsan nettisivut ovat vain viroksi, mutta sieltä voi kurkata ruokalistaa.

Heidän Facebook-sivuiltaan löytyy kuvia, tietoa tapahtumista sekä päivän lounasannokset.

Elsan aukioloajat:
ti–to 12–22
pe–la 12–23
su 12–19

Mitä muuta Nõmmelta löytyy? Vaikka mitä!

Nõmme oli joskus oma kuntansa, mutta vaikka se sittemmin on liitetty Tallinnaan on sillä edelleenkin oma erityinen henkensä. Nõmmen retkeä suunnittelevan kannattaa lukea ainakin nämä:

  • Glehnin linna ja sen puisto ovat kiinnostava ja kaunis kohde niin nähtävyyksien kuin ulkoilunkin ystävälle. Lue niistä lisää täältä.
  • Nõmmen torilla on tunnelmaa kaikkina vuodenaikoina. Tämä pieni tarina kertoo kesäisestä retkipäivästä ystäväni kanssa – suuntana Nõmmen tori ja sen lähiseudut.
Tallinnan parhaat kahvilat
Klikkaa ja katso, mitkä ovat Sooloiluja-sivuston mielestä Tallinnan parhaat kahvilat.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.