Keskturg tallinnassa
Nähtävyys,  Ostokset,  Tallinna

Keskturg on tuulahdus menneestä

Tallinnan yhdellä laidalla avataan koko Euroopan mittapuulla ainutlaatuinen elämyskeskus Proto samaan aikaan kaupungin toisella laidalla Keskustorilla huivipäinen venäläismamma myy lähimetsästä poimimiaan metsämansikoita pikkuriikkisissä muovimukeissa. Keskturg on lohduttomassa kunnossa oleva markkinapaikka, joka sykkii elämää, värejä ja tuoksuja viikon jokaisena päivänä.

marjoja tallinnan keskustorilla
Keskturg tallinnassa

Keskturg nykytilassa häipyy pian

Kiinnostaako sinuakin käydä Tallinnan reissulla kurkkimassa vähän erilaista elämänmenoa? Jos kiinnostaa, niin Keskustorin osalta kannattaa toimia nopeasti. Keskturg kokee nimittäin hyvin todennäköisesti lähiaikoina täydellisen muodonmuutoksen. Rähjäisten kojujen ja myyntihallien tilalle tulee nousemaan jotain aivan päinvastaista: kiiltävää, modernia ja tehokasta. Alueen kehittämiseksi on jo järjestetty arkkitehtuurikilpailu, ja kisan voittajakin valittu. Viron yleisradio kertoo suunnitelmista näin.

Tallinnan julkisten rakennushankkeiden nopeuden tietäen täälläkin saattaa tapahtua nopeasti. Tuntuu uskomattomalta, että trendikkääksi street food marketiksi ja oskoskeskukseksi muuttunut Balti Jaaman torikin oli vielä vajaa 10 vuotta sitten Keskturgin kaltainen basaarialue. Silloin siellä sanottiin myytävän kaikkea hääpuvuista hautakiviin. Ehdin todistaa tämän paikan päällä – onnistuin todellakin bongaamaan niin hääpukuja kuin hautakiviäkin!

marjoja tallinnan keskustorilla
Keskturg Tallinnassa

Lähde aikamatkalle Keskturgille ennen kuin on liian myöhäistä

Keskustorilla en ole huomannut sen enempää valkoisia mekkoja kuin graniittipaasiakaan, mutta kaikkea mahdollista muuta sieltä kyllä tuntuu löytyvän.

Vaatekojuja riittää käytävä tolkulla, ja niiden rinnalla kaupataan tupakkaa, peruukkeja ja suutarin palveluja. Ulkoalueella myydään vihanneksia ja marjoja, ja sisähallissa kalaa, lihaa ja juustoja.

Sisätiloissa ”tuoksut” ovat sen verran voimakkaita ja eksoottisia, että kaltaiseni turisti ei siellä kovin pitkään viihdy. Se on varmaa, että tiskeistä löytyy kansainvälisten elintarvikejättien brändien sijaan aitoja ja paikallisia raaka-aineita.

Keskturgilla rehottaa myös palvelukulttuuri, joka monissa muissa paikoissa on jäänyt jo historiaan. Kulkuani seuraa kiukkuisia katseita, ja  äreän näköiset venäläismammat saattavat jopa huutaa solvauksia kaltaiseni turistin perään. Tai tiedä vaikka huudot olisivat kirouksia – äänensävystä on kieltä ymmärtämättömänkin helppo todeta, että eivät he ainakaan tervetulotoivotuksia huikkaile!  

Keskustori tallinnassa
Keskturg Tallinnassa
Torimyyjä tallinnassa
Keskturg Tallinnassa

Mitä Kesktugilta voi ostaa?

Keskturg on ilmiselvästi paikallisen väestön suosima ostospaikka, sillä asiakkaita tuntuu riittävän viikon jokaiselle päivälle. Mutta tarjoaako Keskturg mitään kaltaiselleni satunnaiselle matkailijalle?

Kyllä vaan, varsinkin jos sattuu olemaan autolla liikenteessä. Ostin viime kesänä marjat Keskturgin kojuista. Hinnat olivat murto-osa Suomen hinnoista, ja laatu aivan vastaavaa. Alkuperämaina näkyi Viron lisäksi muita Baltian maita ja Puolaa, mutta paljon Virolaistakin marjoja oli tarjolla. Valikoimaa oli marjojen sesonkiaikaan valtavasti, joten aikaa paloi parhaiden myyjien valintaan.

Marjoja ostaessani yritin yhteisen kielen puuttuessa tapailla lauseita vaillinaisella vironkielentaidoillani joutuakseni vain huomaamaan, ettei siitä ole mitään hyötyä. Keskustorilla vallitseva kieli tuntuu olevan venäjä.

Keskustori tallinnassa

No entä jos et ole autolla liikkeellä? Keskturgin tädit paistavat kaupungin parhaat pullat ja piirakat! Suunnista keskikaupungin puoleisessa kulmassa olevaan pikkuriikkiseen aaltopeltikioskiin ja nappaa mukaan muutaman kymmenen senttiä maksava raparperi- tai omenapulla. Siitä ei ainakaan minun mielestäni pulla voi paremmaksi muuttua!

Minä ainakin aion käydä tiiviisti herkuttelemassa Keskturgin pullalla. Tuntuu nimittäin epätodennäköiseltä, että arkkitehtuurikisan voittajatyön toteuduttua nämä mummot enää aaltopeltihökkelissä pulliaan paistaisivat.

Missä muualla näkee vielä mennyttä maailmaa?

Vaikka missä! Tallinna kehittyy kovaa vauhtia, mutta paljon löytyy vielä rosoista ja uutta tulemista vielä odottavaakin. Lue ainakin nämä jutut:

10 Comments

  • Henna

   En nyt kyllä suoraan muista, mutta Tartu maantien raitsikat kulkevat lähellä. Google-kartan reittisuunnittelun avulla saat helposti katsottua reitin kun tiedät lähtöpaikan ja määränpään. Sitä itse käytän reittisuunnitteluun.

 • Thelion78_TS (@thelion78)

  Tämä on Tallinnan mahtavin paikka. Onko kellään tietoa, onko tätä remonttia vielä aloitettu, vai onko tori vielä sellaisenaan?

  • Henna Mikkilä

   Ymmärtääkseni remontti ei ole vielä alkanut. Toivottavasti ehdin käymään siellä ennen kuin se alkaakaan. Odotan sitä jännityksen ja pienen skeptisyydenkin vallassa. On munkin mielestäni yksi huikeimpia paikkoja koko kaupungissa!

 • Riitta Poukka

  Satamasta pääsee bussilla ihan lähelle ja takaisin. Torilla olo on ihan kuin jossain kauempana ulkomailla kävisi. Riitta

  • Henna Mikkilä

   Juuri niin! Vastaavia elämyksiä kokenut paljon kauempana Suomesta. Nyt pitää vaan nauttia Keskturgin tunnelmasta niin kauan kuin se vielä on ennallaan.

 • Anna-Leena Manner

  Käyn Keskturgilla aina jos ehdin. Olen jo oppinut ratikkareitinkin ?. Löysin kerran sen pullakojun tuoksun perusteella ja syyskuussa ostin piirakka-antonowkat torilta, elokuussa pikkutomaatteja.
  Rahkapullat ja lihapiirakat erinomaisia.

  • Henna Mikkilä

   Sama täällä – joka reissulla yritän ehtiä piipahtamaan siellä. Nyt entistäkin enemmän, kun tiedän että se tulee häipymään.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.