Grusbeke-tagune torn
Nähtävyys,  Tallinna

Harvinaista herkkua tornissa

Tiedätkö mikä kohde vanhassakaupugissa on avoinna vain kesäisin? Ja kesäisinkin ainoastaan lauantaisin ja sunnuntaisin. Ja noinakin päivinä vain yhden tunnin päivässä. Ainakin helppo päätellä, että täällä on vain harva käynyt: Grusbeke-tagune torn.

Kyseessä on torni yhdellä suosikkikaduistani vanhassakaupugissa, nimittäiln Laboratooriumilla. Siellä on kesän ajan esillä samalla kadulla sijaitsevan kalligrafiakoulun teoksia ja mielenkiintoisia puusepän töitä. Jos siis satut kaupunkiin sopivaan aikaan, niin suosittelen että tee retki Laboratooriumi-kadulle ja kiipeä tähän torniin.

Grusbeke-tagune torn
Grusbeke-tagune torn

Pääsin muutama kuukausi sitten tutustumaan Laboratooriumi-kadulla sijaitsevan kiehtovan ukrainalaisen kulttuurin keskuksen toimintaan. Lue koko juttu tuosta ihanasta käynnistä täältä. Silloin kuulin, että kesällä heidän kalligrafiastudiollaan on keskusta vastapäätä olevassa tornissa näyttely. Nyt vihdoin osuin kaupunkiin sellaisena päivänä, että torni oli auki!

Kipuaminen ei onnistu ihan huonojalkaiselta, sillä portaat ovat todella jyrkät ja kaiteet huonot. Mutta kun saapuu ensimmäiselle kerrokselle, pääsee ihailemaan hämmästyttävän hienoja kalligrafia-töitä. Olen itse joskus aikoinani harrastanut kalligrafiaa, joten voin kertoa että Grusbeke-taguse tornin näyttelyn työt olivat todellisten mestarien aikaansaannoksia. En yritä kuvailla niitä tämän enempää. Kuvat kertovat paremmin kuin minä, ja käynti paikan päällä loput.

Grusbeke-tagune torn
Näyttely tallinnan tornissa
Näyttely tallinnan tornissa
Grusbeke-tagune torn
Grusbeke-tagune torn
Näyttely tallinnan tornissa
Grusbeke-tagune torn

Vierailua voi jatkaa ylös, tornin ylempiin kerroksiin. Painavan repun ja kameran kanssa tällainen liikuntaa vieroksuva täti-ihminen sai tosissaan keskittyä kiipeämiseen, sillä portaikko on jyrkkä ja pimeä. Mutta kiipeäminen kannattaa! Perillä odottaa tornin ylin kerros, jossa oli esillä jonkun puusepänmestarin taidokkaita töitä. Ikkunoista aukeaa myös sellainen näkymä yli vanhan kaupungin kattojen, joka ei ole ihan jokaisesta turistikuvasta tuttu.

Grusbeke-tagune torn’in näyttely kuuluu sarjaan ilmaista lystiä Tallinnassa, joten jos osut paikalle mainitsemassani kapeassa aikaikkunassa, niin mene käymään! Toki vapaaehtoinen lahjoitus on aina toivottu. Jos  siis pidät näkemästäsi, niin muista tukea Ukrainalaisen kulttuurikeskuksen toimintaa budjettisi mahdollistamissa rajoissa.

Kalligrafia-kirja Tallinnassa
Näyttely tallinnan tornissa
Näyttely tallinnan tornissa

Ilmaista tekemistä Tallinnassa!

Aina ei matkabudjetti mahdollista isojen rahojen käyttämistä reissussa, joten kannattaa kurkistaa mitä Tallinnassa saa tehtyä pienellä rahalla:

 

Kalligrafia-kirja Tallinnassa

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.