Tallinnan raatihuone ulkoa
Nähtävyys,  Tallinna

Raatihuone on tutun torin laidalla, mutta kuka on käynyt siellä sisällä?

Minä olen! Nimittäin käynyt siellä myös sisällä. Ja nyt voit olla sinäkin, sillä parin kuukauden ajan Raatihuone on avoinna  vierailijoille.

Tallinnan raatihuone on suurimman osan vuotta edelleen Tallinnan kaupungin käytössä, joskin sen käyttö varsinaisena kaupungintalona päättyi vuonna 1970. Siihen saakka se tosiaan toimi kaupungin johdon keskuksena yli 700 vuoden ajan – pidempään kuin mikään vastaava rakennus koko Pohjois-Euroopassa eli Pohjoismaissa ja Baltiassa.

Edelleen Tallinnan kaupunki käyttää Raatihuonetta edustustilana, mutta kahden kuukauden ajan se on avoinna myös vierailijoille. Se aika on juuri nyt! (Kirjoitan tätä postausta kesäkuun viimeisen päivän iltana). Heinä- ja elokuussa kaupungin työntekijät varmaankin lomailevat, joten tilat voidaan avata ulkopuolisille.

Alkuperäinen vana Toomas
Tallinnan upea raatihuone
Tallinnan raatihuone sisältä
Tallinnan raatihuoneen holvikäytävä
Entisaikojen vaatteita raatihuoneella
Tallinnan raatihuone sisältä
Tallinnan raatihuoneen kauniit lyijylasi-ikkunat
Raatihuoneen vieraskirja
Tallinnan raatihuone sisältä

Katsottavaa on katutasosta vintille talon neljässä kerroksessa. Tilat on upeasti restauroitu. Ei siis ihme, että sille myönnettiin vuonna 2005 toinen palkinto Euroopan Unionin kulttuuriperinnön vaalimisesta, the Europa Nostra Medal. Varsinkin vintillä on kiinnostava näyttely. Pääset katsomaan, miltä raatihuone on vuosisatojen mittaan näyttänyt, ja miten hienosti se on palautettu keskiaikaiseen loistoon vähemmän loisteliaiden välivaiheiden jälkeen.

Raatihuoneen torilla käy aina kova kuhina, mutta ainakin meidän vierailumme aikana sisällä oli mukavan rauhallista. Olisiko niin, että suurin osa turisteista ei edes tiedä, että taloon pääsee myös sisään? Voi hyvin olla, sillä itsekin tajusin tämän vasta ihan hiljattain.

historiallinen kuva tallinnan raatihuoneen vintillä
Tallinnan raatihuone sisältä
Tallinnan raatihuone sisältä
Raatihuoneen vieraskirja
Tallinnan raatihuone sisältä
Raadin istuimet Tallinnassa
Rahakirstu Tallinnan raatihuoneella
Näkymä Tallinnan raatihuoneen takana olevalle kujalle
Raatihuoneen vintti
Näkymä Tallinnan raatihuoneelta
historiallinen kuva tallinnan raatihuoneen vintillä
Näkymä Tallinnan raatihuoneelta
Tallinnan raatihuoneen vintti
Raatihuoneen ulkopuoli
Tallinnan raatihuoneen kello sisältä

Olen käynyt Raatihuoneella pari kertaa myös konsertissa. Salissa on upea tunnelma ja hyvä akustiikka, joten kannattaa pitää silmällä heidän tapahtumakalenteriaan, jos haluat kokea jotain vähän tavallisuudesta poikkeavaa. Konsertteja on harvoin, joten käy hyvä tuuri jos osut kaupunkiin juuri silloin kun Raatihuoneella soi.

Ja hei: myös torni on avoinna vierailijoille! Kiipeäminen oli aika rankkaa, sillä portaat oli tosi korkeat ja kapeat, eikä tasanteita juuri ole. Näköala aivan kaupungin keskustassa töröttävästä tornista on tietysti kiinnostava, mutta ikkunat ehkä kuitenkin niin pienet, että melkeinpä suosittelen näköalatarkoituksiin ennemmin Tuomiokirkon tornia. Toki Raatihuoneen torniinkin kerran voi kivuta, ihan vaan että voi sanoa tehneensä sen.

Ohjeita Raatihuone-visiitille

OsoiteRaatihuoneentori 1

Nettisivut: raekoda.tallinn.ee

Liput: aikuiset 5 €, opiskelijat 3 €, perhelippu 10 €

Aukioloajat: 25.6.–31.8.2019
Ma–la 10–16
Su suljettu
4.7. avoinna 10–13
Suljettu 20. ja 23.8.2019

Torni on avoinna vähän pidemmän ajan kuin itse Raatihuone. Sinne pääsee toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin saakka joka päivä kello 11–18. Viimeiset kiipijät pääsevät sisään klo 17:30. Juhannuksen pyhät 23. ja 24. kesäkuuta torni on suljettu.

Joko tuli nälkä? Täältä kaikki parhaat ravintolavinkit:

Tallinnan upea raatihuone

7 Comments

  • Henna

   En ole muuten ihan varma, että onko edes tänä kesänä auki yleisölle. Talvisaikaanhan se ei koskaan olekaan.

  • Henna

   Veikkaan että Raatihuone ja se torni ovat monelta rutinoituneeltakin Tallinnankävijältä näkemättä. Nehän eivät ole talvella auki, joten vierailu pitää ajoittaa kesäkuukausiin. Itse Raatihuoneella saa myös kiinnostavan katsauksen kaupungin historiaan, joten vierailua on helppo suositella. Siitä en kyllä ole ihan varma, että pääseekö sinne ollenkaan tänä kesänä. Pitää seurata heidän nettisivujaan – ja kysellä vaikka heiltä suoraan. Sen tiedän, että torni aukeaa tänään, 20.5.2020 täksi kesäkaudeksi.

 • Raija

  Kun Viro juhli satavuotiasta itsenäisyyttään, oli tuo Raatihuone auki ,siellä oli taidenäyttely. Kävimme katsomassa näyttelyn.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.