art priori on nyt Must puudel
Mennyttä Tallinnaa

Art Priori on nyt Must Puudel

EDIT! Must Puudel ei ole enää Art Priorin tiloissa, vaan Kuningakadulla aivan Vanhankaupungin sydämessä. Lue siitä lisää täältä: Iloinen ja värikäs Must Puudel on kaikkea muuta kuin musta!

Art Prioria isännöi nykyään sama omistaja kuin La Bottegaa ja rantaravintola Ruhea, josta kirjoitin tämän kesäisen jutun: Ruhe ja terassi vailla vertaa. Art Priorin nykyisessä keittiössä puhaltavat ranskalaiset tuulet, jotka ovat itselläni vielä nuuhkimatta. Kerron heti lisää, kun olen käynyt! 

Jätän tämän vanhan jutun tähän, jotta näet miten tyylikäs tämä paikka oli silloinkin kun Must Puudel sitä isännöi:

– – – – – – – – – – – –

 

Must Puudel ehti hurmata rennon boheemilla meiningillään Müürivahekadulla päivälleen yhdeksän vuotta. Tämän suositun paikan ystävillä hyppäsi sydän kurkkuun, kun alkoi kantautua ensimmäisiä huhuja sen lopettamisesta. Olisiko korona vaatinut näin suositun uhrin?

Mutta ei! Pian ensimmäisten huonojen uutisten jälkeen onneksi tuli uusia, positiivisempia tietoja. Must Puudel ei lopetakaan kokonaan, vaan ainoastaan muuttaa uuteen osoitteeseen. Iso helpotus!

Hyvästi vanha boheemi Must Puudel

Vanha Must Puudel oli monen Tallinnassa kävijän suosikkipaikkojen joukossa sen rennon tunnelman, boheemin sisustuksen sekä kohtuullisen hintaisten syötävien ja juotavien takia. Niin minunkin. Rakastin myös sen sisäpihaa, joka oli minusta yksi kesä-Tallinnan ihanimmista terasseista.

Nyt tuosta ei siis ole enää mitään jäljellä. Voit vain fiilistellä menneitä tämän linkin takaa. Onneksi ehdin tehdä kunnon postauksen Puudelista, niin jää ainakin jotain muistoja. En ajatellut poistaa tuota vanhaa juttua, niin mukava pieni aikakapseli se on. Samanlaisia ovat vaikkapa Koloniaal tai Supelsaksad. Niitäkään ei enää ole, joten linkkien kautta voi vaan tehdä aikamatkoja. Tallinnan ravintola- ja kahvilaskene on muuttunut ennen koronaakin!

art priori on nyt Must puudel
art priori on nyt Must puudel
art priori on nyt Must puudel

Tervetuloa uusi, totaalisen erilainen Must Puudel

Muutaman epätietoisen viikon jälkeen Must Puudel paljasti tulevan osoitteensa, ja sepä olikin melkoisen yllättävä ja kiinnostava uutinen. Uusi paikka olisi Olevimäellä, Art Priori -ravintolan tiloissa. Tässä riittikin sulateltavaa vähäksi aikaa!

Art Priori oli nimittäin tyyliltään niin kaukana vanhasta Must Puudelista kuin mitenkään mahdollista: arvokkaan oloinen gourmet-ravintola lähes kuninkaallisen ylellisissä tiloissa. Miten ihmeessä Must Puudel sopisi niihin puitteisiin? Onneksi olin Tallinnassa kun uusi paikka aukesi, joten pääsin saman tien katsomaan tätä ihmettä paikan päälle.

art priori on nyt Must puudel
art priori on nyt Must puudel

Koska Must Puudel aukeaa uudessakin paikassa joka aamu yhdeksältä, päätän mennä sinne aamupalalle kuten niin usein vanhaankin paikkaan. Sisään astuessani hämmästykseni on melkoinen, sillä Must Puudel on todellakin ottanut Art Priorin haltuun – tilat ovat nimittäin edelleen saman näköiset kuin gourmet-ravintolan aikaan.

Tavallaan ilahdun tästä, sillä minulla jäi Art Priori kokematta ennen kuin se laittoi (ilmeisesti) koronan takia lapun luukulle. Paikka oli tuntunut turhan hienolta ja ehkä pönöttävältäkin, mutta nyt sisään kävelemisen kynnys oli matalalla kuin tiesin uutena isäntänä olevan rennon Must Puudelin.

art priori on nyt Must puudel

Boheemin, rennon ja arvokkaan kiinnostava hybridi

Vanhasta Must Puudelista tutut vanhat huonekalut, keikkajulisteet, naiivit taideteokset ja retrorekvisiitta ovat kaikki poissa. Tilalla on aitoa taidetta, antiikkia ja lähes kuninkaallisen arvokkaat puitteet. Uudella Must Puudelilla ei ole siis ulkoisesti mitään yhteistä vanhan kanssa.

Vanhasta kunnon Must Puudelista on kuitenkin jäljellä rento tunnelma, kohtuulliset hinnat ja ystävällinen palvelu. Arvokkaasta Art Priorista on siis tullut koko kansan kuppila! Keittiö on auki aamuvarhaisesta iltamyöhään, ja dj-pöydästä päätellen tiedossa on iltaisin klubimeininkiäkin. Itse meininki ei ole siis muuttunut mihinkään, vaikka puitteet ovatkin – aivan täydellisesti.

Must Puudelin uusi osoite: Olevimägi 7 

Must Puudelin Facebook-sivut: facebook.com/mustpuudel

Aukioloajat: su–ti 9–23
ke 9–01
to–la 9–02

Aamupalaa Tallinnassa

Must Puudel pysyy edelleen Aamiaista Tallinnassa -listani suosikkipaikkoina. Erityistä plussaa siitä, että ovet aukeavat joka aamu kello 9. Tänne olen listannut kaikki mielestäni parhaat Vanhankaupungin aamupalapaikat.

Koronan takia hotellien aamiaiset eivät ehkä ole aivan sitä mihin on totuttu, joten kannattaa tutustua ainakin näiden paikkojen aamiaisvalikoimiin:

  • Ristikheinä-kohvik Pelgulinnassa on yksi ehdottomia suosikkejani. Lue siitä lisää täältä.
  • Vanhankaupungin laitamilla Värav-kohvikissa hurmaa varsinkin kesäiseen aikaan terassi. Kurkkaa tunnelmia täältä ja lähde paikan päälle testaamaan.
  • So Brooklyn on pinkki amerikkalaistyylinen diner, josta löytyy niin bageleita kuin pancakejakin. Siitä on tullut monen suosikki! Lue juttu täältä.
Aamupala tallinnassa

2 Comments

    • Henna

      Minulla on tuo Art Priori ollut iät ja ajat omalla ”sitten joskus kun on rahaa” -listallani. Se ehti valitettavasti lopettaa ennen kuin ehdin käymään siellä. Olin siis tosi iloinen siitä, että Must Puudel muutti sinne, vaikka toisaalta vanhan Puudelin rosoista tunnelmaa muistelenkin haikeudella. Uusi on täysin erilainen, mutta nyt vihdoin taviksellakin on varaa käydä Art Priorissa!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.