aamiainen ravintola crussa
Kahvilat ja leipomot,  Ravintolat,  Tallinna

Aamiainen Vanhassakaupungissa

Mistä löytää hyvä aamiainen Vanhassakaupungissa on kysymys, johon ollaan haettu usein vastausta mm. emännöimässäni Tallinnatärpit-ryhmässä Facebookissa. Mukulakivikujien varsilta löytyy lukuisia viihtyisiä paikkoja, joissa hörpin aamun ensimmäisen kahvin, lusikoin haudutetun puuron tai nautiskelen täytetyn croissantin. Nyt kerron parhaat paikat myös sinulle!

Aiemmassa postauksessa olen listannut aamiaispaikkoja lähellä satamaa, mutta nyt otetaan käsittelyyn siis Tallinnan Vanhakaupunki. 

Must Puudel asustaa nykyään Nigulisten kirkon lähistöllä osoitteessa Kuninga 4.

Must Puudel on tunnelmallinen ja boheemi

Suuntaan usein Kuninga-kadun Must Puudeliin, kun haussa on aamiainen Vanhassakaupungissa.

Ovi aukeaa joka päivä jo kello 9, ja pysyy avoinna iltayhteentoista saakka. Must Puudel tarjoilee siis niin aamiaista, lounasta kuin illan a’la carteakin – ja baarissa palvelu pelaa. 

Kuningakadun Must Puudel on järjestysluvultaan kolmas. Ensimmäinen oli Müürivahekadulla, seuraava Art Priorin tiloissa. Lue lisää tämän kolmannen rennosta meningistä täältä: Must Puudel on kaikkea muuta kuin musta – värikäs ja iloinen kortteliravintola!

Osoite Kuninga 4, ruokalistat ja yhteystiedot heidän Facebooksivuillaan.

Pikkuriikkinen Kiosk No. 2

Kiosk No 2 on minikokoinen ja erittäin viihtyisä kahvila Müürivahekadulla. Pehmeät samettinojatuolit kutsuvat viihtymään, tai ikkunasyvennykseen istahtaessaan voi katsella kujalla kiiruhtavia ihmisiä. Kioski No. 2 aukeaa arkisin kello 9 ja lauantaisin kymmeneltä. Se on yksi suosikkipaikkojani nautiskella kuppi erinomaista kahvia ja bagel tai täytetty foccacia sen kaveriksi. Lue juttu Kioski kakkosesta ja sen sisaruksesta eli ykkösestä tämän linkin takaa. 
Kalev Span Allee-ravintola
Kalev Span Allee-ravintolassa on aamiaisaikaan ihana valo, sillä korkeassa tilassa on ikkunat lattiasta kattoon.

Aamiainen Vanhassakaupungissa: hyviä hotelliaamupaloja

Jos haluat löytää aamiaista Vanhassakaupungissa varhain aamulla, varmin valinta ovat hotellien aamiaiset. Ne nimittäin starttaavat usein ainakin tunnin aikaisemmin kuin kaupungin kahvilat. Tässä suosikkejani:

Kalev Spa: herkkuja aamuauringossa

Kalev Spa -hotellin ravintola Allee on yksi kaupungin viehättävimpiä aamiaishuoneita. Suurten ikkunoiden takana aukeaa Kanutin puisto, ja aamupäivän aurinko tulee juuri oikeasta suunnasta valaisten tilan kauniilla luonnovalolla.  

Asustaessani hotellissa kolme yötä ihastelin miten mukavasti aamupalan tarjonta vaihteli päivästä toiseen. Tuttujen leipien, leikkeleiden, jugurttien ja lämpimien ruokien lisäksi oli erilaisia puuroja, vanukkaita, marinoituja vihanneksia ja muutakin vähän erikoisempaa. Pisteeet siitä! Aamupala maksoi ulkoa tulijalle vain 11 euroa keväällä 2022.

Rukis kohvik eli kahvila viru-kadulla tallinnan vanhassa kaupungissa
Kahvila Rukis ehti kertaalleen sulkea ovensa, joten otin sen pois tältä listaltani. Nyt tämä Virukadun kahvila on kuitenkin taas auki!
Aamiainen hotelli crussa tallinnassa
Crun ikkunapöydästä on hienot näkymät kadulle.

Merchants House vain muutama askel Raatihuoneentorilta

Olen yöpynytkin Merchants Housessa muutaman kerran, ja pitänyt siitä kovasti. Aamiainenkin on tullut siis testattua muutamaan otteeseen. Hotelli tarjoaa aamiaista ulkopuolisillekin. Tämä on yksi suosikeistani hotelliaamiaisista, sillä ovet aukeavat jo kello 7. Hintaa 12 euroa keväällä 2022. Google näyttää, mistä Merchants House löytyy.

Cru: tyylikäs ja maukas hotelliaamiainen

Cru on yksi Vanhankaupungin kehutuimmista ravintoloista, joten eipä ihme että siellä on mainio aamiainen. Siinä yhdistyy monta minulle tärkeää asiaa: viihtyisä sisustus, maukas ruoka, kohtuullinen hinta ja ystävällinen palvelu. Hinta keväällä 2022 oli 15 euroa. Siihen sisältyy aamiaisbuffetin lisäksi lasillinen kuohuvaa tai mimosa. Pientä luksusta siis. Aamiaishuone on niin pieni, että Cru toivoo ennakkovarausta. Voit tehdä sen heidän Fb-sivujensa kautta.

Merchant House hotelli tallinnan dunkri kadulla
Merchants House hotelli Dunkri-kadulla.

Meriton Old Town Garden

Tämä pääsee Aamiainen Vanhassakaupungissa -listalleni samasta syystä kuin Merchant House: aamiainen alkaa joka päivä jo kello 7. Ihan yhtä viihtyisä tai laadukas se ei kuitenkaan ole, joten suosikiksi sillä ei ole sijaa. Hassua oli myös se, että rahastus oli täysin rehellisyyteni varassa – piti kävellä ulos sisäpihan puolelle ja sisään hotellin vastaanottoon maksamaan. Kukaan ei olisi asiaa valvonut, mutta rehellisyys maan perii. Ole sinäkin siis reilu ja käy maksamassa aamiaisesi, jos sellaisen käyt täällä syömässä!

maiasmokk kahvila tallinnassa

Perinteinen Miasmokk

Jos jokin asia pysyy lähes muuttumattomana puolitoista vuosisataa, voisi päätellä että siellä tehdään asioita oikein. Maiasmokk Vanhankaupungin sydämessä on Tallinnan ja samalla koko Viron vanhin kahvila. Se on tarjoillut herkkuja kaupungin väelle vuodesta 1864!

Ovet aukeavat joka päivä kello 9, joten Maiasmokk on yksi mainio vaihtoehto kun haussa on aamiainen Vanhassakaupungissa. Uunilämpimiä piirakoita, voileipiä ja makeitakin herkkuja kahvin kanssa – niillä lähtee päivä mukavasti käyntiin tässä historiallisessa ympäristössä! 

Lue lisää: Maiasmokk on todellinen klassikko!

Aamiainen Vanhassakaupungissa Raatihuoneentorin laidalla: Kehrwieder

Kahvila Kehrwieder saa minulta pisteitä siitä, että se on usein avoinna silloinkin kun moni muu paikka vasta suunnittelee ovien avaamista tai on vähäisen kävijämäärän vuoksi päättänyt jättää ovet päiväksi kiinni. Kehrwiederissä on kynttilöiden lämmittämä tunnelma talvisin, ja keväällä sen terassilla saa nautittua ensimmäisistä lämpimistä auringonsäteistä. 

Oma suosikkini on lohipiiras, jonka kanssa nautiskelen ison kupin lattekahvia. Toimiva kombo, olipa vuodenaika mikä tahansa!

Kartalla Kehrwieder on täällä.

Kohvik Klaus ja aamiainen: herkullista ja kaunista

Tsekkaa myös nämä

Tässä ei suinkaan ollut kaikki Vanhankaupungin aamiaispaikat – vain ne, joissa minulla on tapana käydä. Listaan tähän vielä muutamia, jotka kannattaa pitää mielessä etsiessäsi aamiaispaikkaa Vanhassakaupungissa:

 • Müürivahekadulle on vähän aikaa sitten auennut ihastuttava uusi kahvila nimeltä Müürivahe Koogikohvik. Sen ovet aukeavat maanantaita lukuunottamatta jo 7.30 aamulla ja viikonloppuisinkin kello 9. Suloinen uusi tulokas! Täällä sen omat Facebook-sivut. 
 • Leipomo–kahvilat Pagaripoisid ja Loiri Vanhankaupungin laitamilla, Nunnekadulla. 
 • August lopetti, mutta sen tilalla toimii nyt kahvila Oats. Katso yhteystiedot heidän Facebook-sivultaan.
 • Voorimehekadulle on tulossa kaksikin uutta kahvilaa, joista kumpikaan ei ole vielä avannut oviaan kirjoittaessani tätä juttua. Pidä siis silmät auki kulkiessasi tällä tunnelmallisella kujalla! 
 • Vanhankaupungin Rahva Raamat -kirjakaupan kahvila kannattaa myös pitää mielessä. Aukioloajat voit kurkata heidän Fb-sivultaan.  
 • Muistatko Raven-kahvilan? Sitä ei enää ole, mutta samoissa tiloissa toimii nykyään kahvila OA. Sen Facebook-sivu löytyy täältä
Telliskiven F-hoone

Tämän linkin takaa löydät täydellisen Paras aamiainen Tallinnassa -oppaani, jossa on toinen toistaan viihtyisämpiä aamupalapaikkoja. Voisin poimia oppasta tähän vaikka nämä:

Aamupala ravintolassa, kahvilassa tai hotellissa on minulle reissuluksusta, ja Tallinnassa on mistä valita. Se on ihanaa se!

Tässä oli tämä lista, mitä seuraavaksi?

Seuraamalla Sooloiluja somekanavia ja lukemalla muita postauksia saat enemmän irti seuraavasta Tallinnan reissustasi:

4 Comments

  • Henna

   Kiitos hyödyllisestä kommentista Sanna-Maria! Hinnannousun takana voi olla myös se, että korkeammalla hinnalla halutaan rajoittaa ulkoa tulevien aamaisvieraiden määrää. Tämä on ihan oma arvaukseni enkä kysynyt asiasta hotellilta, mutta joskus hotellivieraita on niin paljon että ulkoa ei välttämättä haluta kauhean paljon ”ylimääräisiä” ruokailijoita. Hyvä kuitenkin siis tietää, että kyseessä ei ole kaupungin edullisimmasta päästä oleva hotelliaamiainen.

  • Henna Mikkilä

   Hei Kristiina. Olen ihan missannut kysymyksesi, anteeksi! Narva kohvik on minulla vieläkin testaamatta – sinne pitäisi kyllä mennä, sillä se on ollut pitkään ”vielä käymättä” listallani. Onko siellä jotain herkkua, jota erityisesti suosittelet?

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.