aamiainen ravintola crussa
Kahvilat ja leipomot,  Ravintolat,  Tallinna

Aamiainen vanhassa kaupungissa

Mistä löytää hyvä aamiainen vanhassa kaupungissa on kysymys, johon ollaan haettu usein vastausta mm. emännöimässäni Tallinnatärpit-ryhmässä Facebookissa. Kaupungin mukulakivikatujen varsilta löytyy lukuisia viihtyisiä paikkoja, jotka tarjoavat mahdollisuuksia tämän pienen arkea juhlistavan ylellisyyden harrastamiseen.

Aiemmassa postauksessa olen listannut aamiaispaikkoja lähellä satamaa, mutta nyt otetaan käsittelyyn siis Tallinnan vanha kaupunki. Sieltä löytyy aamiaista vaikka kuinka monesta paikasta, mutta tässä postauksessa keskityn vain suosikkeihini.

Aamiainen vanhassa kaupungissa -kisan voittaja on retrohenkinen August

August on niin mainio, että se on saanut ihan oman postuksen. Lue siis lisää Augustista ja katso kuvia, jos sinua kiinnostaa viihtyisä retrohenkinen sisustus, letkeä musiikkikattaus ja maukas ruoka. Eikä paikka ole hinnoillakaan pilattu.

Kohvik August on hyvä paikka syödä aamiainen Tallinnassa
Must puudel ravintola, baari ja kahvila on muurivahe kadulla tallinnan vanhassa kaupungissa

Augustin aamiainen ei ehkä ole ruuan puolesta ykkössuosikkini koko Tallinnan alueella, mutta sen keskeinen sijainti ja tunnelma kiinnittävät sen kuitenkin tämän “Aamiainen vanhassa kaupungissa” -listani kärkisijalle. Parempaa aamiaista tarjoilevat mielestäni Faehlmanni, Viktus Kohvik ja Ristikheina Kohvik, mutta ne kaikki ovat vanhan kaupungin ulkopuolella. Siksipä kaikista niistä omat juttunsa.

Must Puudel on tunnelmallinen ja boheemi

Must Puudel valikoituu osoitteeksi muulloinkin kuin silloin, kun haussa on aamiainen vanhassa kaupungissa. Sen keittiö ei varsinaisesti hurmaa, mutta sisustus ja tunnelma ihastuttaa sitäkin enemmän. Suorastaan niin paljon, että tässä paikassa tunnelma on tärkeämpi tekijä kuin ruoka. Eikä keittiössäkään mitään vikaa ole, erityisesti kun se aukeaa joka päivä kello 9, tarjoaa aamiaista, lounasta ja a’la cartea – ja baarissa palvelu pelaa. Kaikin puolin hyvä yhtälö siis. Katso kuvia viihtyisästä Puudelista täältä.

 

Rukis kohvik eli kahvila viru-kadulla tallinnan vanhassa kaupungissa
Aamiainen hotelli crussa tallinnassa

Tallinnan vanhan kaupungin hotellien aamiaisia

Jos tarvis olisi löytää aamiainen vanhassa kaupungissa varhain aamulla, varmin valinta on hotellien aamiaiset. Ne nimittäin starttaavat usein ainakin tunnin aikaisemmin kuin vaikkapa yllä mainitut August ja Must Puudel. Tässä suosikkejani:

Merchants House vain muutama askel Raatihuoneentorilta

Olen yöpynytkin Merchants Housessa muutaman kerran, ja pitänyt siitä kovasti. Aamiainenkin on tullut siis testattua muutamaan otteeseen. Hotelli tarjoaa aamiaista ulkopuolisillekin. Tämä on hotelliaamiaisten suosikkini, sillä hintaa on vain 10 euroa, ja ovet aukeavat jo kello 7. Google näyttää, mistä Merchants House löytyy.

Cru: tyylikäs, maukas ja viihtyisä hotelliaamiainen

Cru on yksi vanhan kaupungin arvostetuimmista ravintoloista, joten eipä ihme että sen aamiainenkin on erinomainen. Siinä yhdistyy monta minulle tärkeää asiaa: viihtyisä sisustus, maukas ruoka, kohtuullinen hinta ja ystävällinen palvelu. Sen kun vielä kruunaa makuuni sopivalla musiikilla, niin paketti on valmis! Aamiainen maksaa 12 euroa ja on erinomainen, joten hinta ja laatu todella kohtaavat. Aamupala ei ala aivan niin aikaisin kuin Merchant Housessa, vaan joka päivä kello 8.

Merchant House hotelli tallinnan dunkri kadulla

Meriton hotel Garden

Tämä pääsee listalleni samoista syistä kuin Merchant House: aamiainen alkaa joka päivä jo kello 7, ja hintaakin on saman verran eli 10 euroa. Yhtä viihtyisä tai laadukas se ei kuitenkaan ole, joten suosikiksi sillä ei ole sijaa. Hassua oli myös se, että rahastus oli täysin rehellisyyteni varassa – piti kävellä ulos sisäpihan puolelle ja sisään hotellin vastaanottoon maksamaan. Kukaan ei olisi asiaa valvonut, mutta rehellisyys maan perii. Ole sinäkin siis reilu ja käy maksamassa aamiaisesi, jos sellaisen käyt täällä syömässä!

Golden Piglet Inn on St. Petersburg hotellin aamiaishuone

Täällä aamiainen maksaa vähän enemmän kuin kahdessa ensin mainitussa, mutta on ehkä myös aavistuksen verran monipuolisempi. Itse en pidä paikan sisustuksesta, mutta päästän sen kuitenkin listalleni siksi, että ovet aukeavat vähintään tuntia ennen kuin vaikkapa suosikkipaikkani August. Pisteitä myös keskeisestä sijainnista.

Historiallinen wabadus kohvik tallinnassa
Wabadus kahvilassa aamiainen tallinnassa
Wabadus kahvilassa on viihtyisää syödä aamiaista
Vanha kuva Wabadus-kahvilan seinällä

Vapauden aukion laidalla oleva historiallinen Vabadus

Vabadus-kahvilan seinillä on hienoja vanhoja kuvia kahvilasta ja Vapauden aukiosta vuosikymmenten varrelta. Viihdyn Vabaduksessa erityisesti sateisena päivänä, sillä sen valtavista lattiasta kattoon ulottuvista ikkunoista aukeaa hieno näkymä aukiolle. Ikkunapöydässä on mukava katsella, kun kaupunkilaiset kiirehtivät päivän puuhiin. Vitriinistä löytyvien herkkujen lisäksi listalta voi tilata aamiaisannoksia. 

EDIT: Vabaus on lopettanut, ja tilalle tullut paikka nimeltä Mood. Se on minulla vielä testaamatta, joten päivitän heti lisää kun tiedän. 

Viktus kohvik ja kaupungin parhaat uppomunat

Kyllä, olen uppomunien ystävä. Kunnon Eggs Benedict on aamiaisherkku, jota minun on lähes mahdoton vastustaa. Viktus kokkasi omansa kokonaisen blogikirjoituksen arvoisesti. Lue se täältä. Paikka aukeaa arkisin yhdeksältä, mutta on valitettavasti kiinni viikonloppuisin.

Teen jossain vaiheessa vielä täydellisen Paras aamiainen Tallinnassa -listauksen, mutta sitä odotellessa tässä muutamia suosikkejani:

Aamupala ravintolassa, kahvilassa tai hotellissa on minusta todellista reissuluksusta, ja Tallinnassa on mistä valita. Ihanaa!

Tässä oli tämä lista, mitä seuraavaksi?

Seuraamalla Sooloiluja somekanavia ja lukemalla muita postauksia saat enemmän irti seuraavasta Tallinnan reissustasi:

tallinnan parhaat ravintolat

3 Comments

    • Henna Mikkilä

      Hei Kristiina. Olen ihan missannut kysymyksesi, anteeksi! Narva kohvik on minulla vieläkin testaamatta – sinne pitäisi kyllä mennä, sillä se on ollut pitkään “vielä käymättä” listallani. Onko siellä jotain herkkua, jota erityisesti suosittelet?

Kommentoi mielellään!