Ravintolat

Soutelua Piritajoella ja Hüggeilyä Lasnamäellä

Hügge on tanskaa ja tarkoittaa mukavuuden ja kodikkuuden tunnetta. Hüggeä on lämpimään vilttiin kääriytyminen sadepäivän jälkeen tai sunnuntaibrunssi ystävien kanssa. Se ei ole sana joka tulee ensimmäisenä mieleen kuvaillessani Tallinnan lähiöitä, mutta niinpä vaan löysin Lasnamäen perukoilta Hüggen: ravintolan, joka on sekä mukava että kodikas. Kuka olisi uskonut! 

Ennen hüggeilyä kävimme soutelemassa Piritajoella, joten otetaan ensin pienet hehkutukset siitä.

Ensin soudellaan, sitten syödään

Tai ensin huovataan ja sitten hüggelillään – niin tai näin, mutta joka tapauksessa yksi viime kesän mainioimmista jutuista oli Piritajoella souteleminen. Olin haaveillut pitkään pääseväni testailemaan joen alajuoksulla vuokrattavissa olevia veneitä, ja vihdoin loppukesän aurinkoisena aamupäivänä haaveeni toteutui!

Joella ei liikkunut meidän lisäksemme ketään muita, olihan arkipäivä ja kesä lopuillaan. Saimme siis koko kauniissa loppukesän auringossa tyynenä kimmeltävän joen itsellemme!

Soutelimme joen kapeita sivujuoksuja ylävirtaan päin ja pääuomaa takaisin. Vuokrauspisteen tyyppi varoitteli kapeiden sivu-uomien olevan niin matalia että läpi pääseminen voisi tuottaa ongelmia, mutta hyvin onnistui.

Suunnistimme Google-kartan satelliittikuvan avulla katsellen miten uomat risteilevät. Yhdeltä sivu-uomalta on hieno näkymä Piritan luostarin raunioiden takapuolelle.

Suoturetken puolivälissä käänsimme nokan 180° alajuoksulle päin ja soutelimme pääuoman myötävirran helpottaessa mukavasti etenemistämme. Muutama sorsa peesasi kulkuamme, ja rantaniityillä laiduntavat lehmät ammuivat tervehdyksiään. Mikä idylli!

Haluatko löytää muutakin nähtävää ja tekemistä Piritalla? Ota avuksi Sooloiluja-sivuston Pirita-opas!

Kulttuurimaisemasta Lasnamäen perukoille

Soutelu herätti mukavasti ruokahalun, joten palautettuamme veneen laituriin hyppäsimme autoon ja ajelimme 10 minuutin matkan Lasnamäelle. Lyhyestä siirtymästä huolimatta tuntui kuin olisimme siirtyneet toiseen maailmaan.

Olin kuullut kehuja jättilähiön perukoilla sijaitsevasta Hügge-ravintolasta, joten nyt oli oiva tilaisuus testata se.

Kaupungin ulkolaidoilta löytyy muitakin kiinnostavia ravintoloita. Ota suunnaksi vaikka nostalginen asemaravintola Elsa tai hurmaava Paju Villa Nõmmella!

Hüggen ympäristöä ei hyvällä tahdollakaan voi kuvailla tuolla sanalla, mutta sisältä löytyi hüggeä tunnelmaa senkin edestä! Samettisohvat ja tuolit, messinkiset ja rottinkiset kattolamput, tumma puulattia ja näyttävät viherkasvit olivat melkoinen kontrasti suurten ikkunoiden takana aukeavalle maisemalle.

Tulimme paikalle lounasaikaan, ja niin oli tehnyt moni muukin – suurin osa pöydistä oli täynnä! Hügge on selvästi suosittu, ja koska se sijaitsee kaukana turistireiteiltä on helppoa veikata että nimenomaan paikallisen väen keskuudessa. En ihmettele suosiota, sillä kalleinkin lounas maksoi alle kuusi euroa, ja ainakin meidän annoksissamme oli niin makua kuin kokoakin.

Arkiaamuisin Hüggestä saa aamupalaa, ja lounaan lisäksi tarjolla on à la carte -annoksia sekä sushia! Jos kiinnostaa tehdä ruokaretki keskustan ulkopuolelle, niin Hügge ei ole yhtään hassumpi kohde.

Matkalla voi ihastella  Christopher Nolanin Tenet-elokuvan näkymiä: Lasnamäen Laagna-tiehän oli elokuvan pitkän ja vaikuttavan takaa-ajokohtauksen näyttämönä. Myös alla olevien kuvien upeat muraalit voi käydä bongaamassa Lasnamäellä matkalla Hüggeen.

– – – – – – – – – 

Hüggen osoite on Ussimäe tee 12 

Hüggen Facebook-sivuilta löydät ruokalistat, aukioloajat ja tietoa tapahtumista 

Aukioloajat ma–to 8:30–22
pe 8:30–23
la 11–23
su 12–22

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.