Kotzebue bakery on tallinnan paras leipomo
Mennyttä Tallinnaa

Rähjäisen takapihan perältä löytyy mainio pieni leipomo

EDIT: Kotzebue-leipomo on muuttanut Kalamajasta uusiin tiloihin Uus Maailm -nimiseen kaupunginosaan. Tämä juttu on kuitenkin niin mainiota kaupunkihistoriaa, että pidän sen täällä muistona menneistä ajoista.

– – – – – – – – – –

Olin kuullut ja lukenut monesta eri paikasta, että Kotzebue bakery & charcuterie olisi Tallinnan paras leipomo. Olen nähnyt sen tuotteita mm. suositussa NOP-kahvilassa ja myymälässä. Laadukkaan leivän ystävä kun olen, niin pitihän asiasta lähteä ottamaan selvää. Kävi kuitenkin niin, että se oli helpommin päätetty kuin tehty!

Voisi nimittäin kuvitella, että hyvästä leipomovalikoimastaan tunnetun Tallinnan paras leipomo olisi helppo löytää, ja piipahtaa siellä ostoksilla. Vaan luulopa ei tällä kerralla ollut todellakaan tiedon väärti: Kotzebue-leipomon etsintä osoittautui pieneksi seikkailuksi, joka ei ensimmäisellä kerralla tuottanut ollenkaan tulosta.

Kotzebue bakery tallinnassa on vaikea löytää
Yksityiskohta Kalamajan takapihalta
Kotzebue bakery kalamajassa tallinnassa
Kotzebue kadulla takapihalla
Kotzebue bakery tallinnassa kalamajassa

Tämä ensimmäinen kerta oli viime talvena. Olin merkinnyt Kotzebuen Google- karttaani ”Hennan Tallinna: vielä testaamatta” ja päättänyt tämän käynnin jälkeen siirtää sen johonkin muuhun karttaani. Näitä Hennan Google-karttoja on muuten vaikka mitä. Olen kerännyt linkit kaikkiin Hennan Tallinnakarttoihin tälle sivulle, mutta tässä muutamia:

Tallentaa kartat itsellesi, niin voit käyttää niitä seuraavalla Tallinnan matkallasi suunnistamisen apuna.

Mutta takaisin asiaan:

Tallinnan paras leipomo leikkii vaikeasti saavutettavaa

Enimmäisellä visiitillä hortoilut sisäpihoilla ja ränsistyneiden Kalamajan talojen pihamailla ei siis kantanut tulosta. Kotzebue pysyi meiltä piilossa. Etsintöjä oli näin ollen jatkettava seuraavalla reissulla.

Nyt olin matkassa yksin, joten tyhjillä takapihoilla hortoilu oli vielä asteen verran jännempää kuin viime kerralla, jolloin seurana seikkaili aviomies. Mukana oli kuitenkin kamera, jonka muistikortille tallentui ruutu tolkulla kuvia hämmentävän näköisistä rähjäisistä taloista. Uskomatonta, että vain muutama kortteli Balti Jaamin uudelta torilta tai Telliskiven hipterialueelta voi löytyä tällaista kaupunkimaisemaa.

Kotzebue leipomo on todella erikoisessa paikassa
Yksityiskohtia Kotzebue kadun sisäpihalla
Maisema Kotzebue-kadun sisäpihalta
Yksityiskohta vanhasta talosta Tallinnan kalamajassa
Tältä näyttää Kotzebue leipomon talo

Sinnikkyys palkitaan: sooloilija saa kassiinsa tuoksuvia tuliaisia

Ja löytyihän se toisaan! Usko meinasi loppua, mutta kun kävelin vaan sinnikkäästi kohti Google-kartan pistettä päädyin rautaovelle, jonka takaa tämä hehkutettu herkkupuoti löytyi: Tallinnan paras leipomo on vallattu!

Mutta onko se sitä: leipomoiden leipomo? Paikassa ei ollut mitään hienoa, trendikästä tai tunnelmallista. Sen sijaan siinä oli sitäkin enemmän luonnetta, karismaa ja persoonallisuutta. Ja ennen kaikkea hyvää tuoksua ja makuja! Kassiini päätyi yksi vaalea ja yksi tumma leipä, ja täytyy kyllä sanoa että paljon paremmaksi leipä ei voi mennä. Uskallan siis väittää, että Kotzebue todellakin voi olla Tallinnan paras leipomo! Etsinnät ja vertailut toki jatkuvat, joten pysy kuulolla.

Kotzebue bakery on vaikea löytää, mutta tämä on se ovi josta mennään sisään
Kotzebue bakeryn talo on todella huonossa kunnossa mutta hieno
Kotzebue bakery leipoo tummaa ja vaaleaa leipää Kalamajassa
kotzebue bakeryn kiinnostavan näköinen tila
kotzebue bakeryn talo telliskiven lähellä
Kotzebue leipomon puulaatikko
Kotzebue leipomon ikkunoissa oli vanhoja venäläisiä sanomalehtiä
Yleiskuva kotzebue leipomosta kalamajassa

Mitä seuraavaksi?

Jos seikkailu Kotzebue-leipomon takapihoilla kiinnosti, haluat ehkä seurata Sooloiluja muissakin kanavissani:

Ja ennen kaikkea anna palautetta! Jätä viesti, kysy lisää, kerro omia Tallinna-kokemuksiasi. Vastaan tietenkin kaikkiin viesteihin.

Kotzebue leipomon herkullinen vuokaleipä

5 Comments

 • Heidi Heinilä

  Käytiin eilen todellisella ex temporee – reissulla Tallinnassa ja onneksi olin päivää ennen lukenut blogista tästä leipomosta. Harrastan itse juureileivontaa joten osaan arvostaa hyvää juurella leivottua leipää. Onneksi oli tuo kartan ohje, muuten olisi usko loppunut oikeaa paikkaa etsiessä. Ostin kotiin 2 upeaa leipää ja palan foccachiaa jota maistettiin heti pihalla – taivaallista! Palattiin heti sisälle ostamaan lisää, parasta lajissaan mitä olen koskaan syönyt! Ja ne leivät… Yöllä kotiin tultua heti maistamaan ja voi taivas miten hyvää, melkein tippa linssissä sitä söin . Kiitos vinkistä!

  • Henna Mikkilä

   Voi että miten kiva kuulla tällaista palautetta – varsinkin, kun selvästi olette vielä oikein leipäasiantuntijoita. Mä olen vaan tällainen innostuva harrastelija/haahuilija. Eikös ollut uskomattomassa paikassa se leipomo! Bekkerei on sitten se toinen, jossa kannattaa käydä. Muistaakseni siitä on kuvia Kopli-jutun lopussa. Tuo ravintola Kopli on sulkenut ovensa, mutta uutta on jo tulossa tilalle ihan lähiviikkoina.

 • Sisko / Hieman_vino

  Ompas ihanan erilaista! Minua sykähdyttää enemmän tuollainen ”ränsistynyt”, kuin viimeisen päälle olevat rakennukset. Hyvä että sinnikkyys tuotti tulosta ja löysit etsimäsi! 🙂
  Jonkun blogista luin keväällä Tallinnan salakapakasta, joka sijaitsi teollisuusalueella.. Onko se tuttu paikka sinulle? 🙂

  • Henna Mikkilä

   Olen kanssasi ihan samoilla linjoilla – juuri tällaiset enemmän tai vähemmän ränsistyneet jutut viehättävät minuakin eniten. Ja kyllä! Olen kuullut. Mutta ei – en ole vielä käynyt. Siis siinä salakapakassa. Se pitää kyllä päästä testaamaan! Huomasitko mun kirjoituksen, jonka aiheena Tallinnan salakapakat?

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.