zorik kalamaja
Mennyttä Tallinnaa

Kalamajan karvainen lainsuojaton eli kulkukoira Žorik saa nimikkokuppilan!

Žorik on valitettavasti joutunut sulkemaan ovensa koronarajoitusen kurittamana. Jätän jutun kuitenkin elämään, sillä näitä menneitä paikkojakin on joskus mukavaa katsella. Tämän linkin takaa löydät kaikki artikkelit, joista kertovia paikkoja ei enää ole. Mukavaa aikamatkailua!

– – – – – – – – – – – – 

Oletko kuullut Kalamajassa asustaneesta kulkukoirasta nimeltä Žorik? Se tuli reilun kymmenen vuoden aikana tutuksi alueen asukkaille. Vuodenvaihteessa tämä mustavalkoinen oman tiensä kulkija niitti kansainvälistäkin mainetta saatuaan näköispatsaan Arsenal-keskuksen eteen.  Žorikista kirjoittivat mediat Yhdysvalloissa, Englannissa ja jopa Intiassa saakka.

Vanhaherra Žorik on muuttanut maaseudulle viettämään eläkepäiviä, mutta hänen henkensä elää Kalamajassa. Sinne aukeaa nimittäin tammikuussa Žorik-niminen kortteliravintola, joka on saanut nimensä tämän kuuluisan karvakuonon mukaan.

zorik kalamaja

Vihdoin valoa tutussa ikkunassa

Kortteliravintola Žorik aukeaa tilaan, jossa toiminut sympaattinen Koloniaal kahvila ja kauppa suureksi surukseni lopetti. Sen sulkemisen jälkeen olen kävellyt tuon liiketilan ohi lukuisia kertoja toivoen, että siihen aukeaisi taas baari, kahvila tai ravintola.

zorik kalamaja

Viime kesänä ikkunoiden takana alkoi näkyä lupaavaa liikehdintää, mutta kului monta kuukautta ennen kuin ikkunaan ilmestyi logo merkiksi paikan heräämisestä uudelleen eloon. Alkuvuoden 2021 pari ensimmäistä viikkoa kaikki Tallinnan ravintolat ovat kiinni koronatilanteen vuoksi, mutta tammikuun puolessa välissä Žorik pääsee vihdoin avaamaan ovensa!

zorik kalamaja

Luvassa on viihtyisä kortteliravintola. Žorikin keittiöstä vastaa Oliver Ojala, joka on pyörittänyt suosittua Tabasalu-nimistä burger & sushipaikkaa saman nimisillä kylillä Tallinnan länsipuolella.

Aluksi Žorikin ruokalistalla on ennen kaikkea Tabasalussa suuren suosion saaneita burgereita ja niiden rinnalla tarjottavia pikkusyötäviä. Tulevaisuudessa koronatilanteen rauhoituttua myös lista todennäköisesti laajenee. Oliver kertoo, että hintataso on kukkaroystävällinen, ja erikoisuutena tulee isoon nälkään sopiva all you can eat -tarjous.

zorik kalamaja

Pääsin kurkkimaan miltä Žorik näyttää pari viikkoa ennen virallisia avajaisia. Tila näytti lupaavalta: etummaisessa huoneessa on hienot alkuperäiset lattialaatat, ja perimmäisessä tunnelmallisesti patinoitunut lautalattia.

Huonekalut ovat rentoa retroa, ja seinää koristaa hieno kasarihenkeen tehty seinämaalaus Kalamajan kuuluisasta kulkukoirasta. Ikkunaan on tulossa vintage-moottoripyörä, mutta se ei ollut vielä paikallaan minun piipahtaessani Žorikissa.

zorik kalamaja

Žorikin erikoisuus tulee olemaan vinyylibaari. Voit ottaa mukaan oman vinyylilevyn, ja pyytää sen soittamista baarin 70-lukulaisella levysoittimella. Ajatuksena on, että soitossa on aina kokonainen levy kerrallaan. Hampurilaisten rinnalla tarjolla on siis harvinaisia sävelherkkuja!

zorik kalamaja

Paikan omistajilla on hyvän kuuloinen meininki. Rupateltuani pitkän tovin mukavan Oliverin kanssa tuntui kuin olisin saanut Tallinnasta uuden kaverin.

Toivotan siis lämpimästi onnea uudelle ravintolalle, ja toivon että pääsen pian istumaan sen ikkunapöytään katselemaan Tööstuse-kadulla kulkijoita ja nauttimaan burgerin kanssa lasillisen huurteista. Hanaan on nimittäin tulossa niin Guinneisia (suosikkiani!) kuin sen lager-versiotakin.

Žorikin osoite on Tööstuse 1

Sen Facebook-sivut löydät täältä

Aukioloaikoja ei ole vielä vahvistettu, mutta ne kannattaa tarkistaa heidän Facebook-sivuiltaan ennen paikan päälle menemistä.

4 Comments

 • Tallinnaan muuttanut

  Tästä on tullut yksi vakiopaikoista ja viikottain tulee täällä syötyä. Muita hyviä burgeripaikkoja lähellä on Uulits sekä Volta burger, mutta Zorik on noussut suosikiksi koska hampparit ovat isot ja vain 6€ hintaisia, kun muissa vastaavissa paikoissa hampparit useimmiten ovat pienemmät ja 1-2€ kalliimmat. Kovaan nälkään heidän perus Zorik hamppari on suosikkini, ja kevyempään nälkään (ei niin rasvaiseen) sitten jättiläiskatkarapu hamppari. Suosittelen kokeilemaan nuo molemmat. Itse olen nyt reilun vuoden asunut tallinnassa niin tullut kokeiltua itsekkin monet ruokapaikat täällä. 🙂

  • Henna

   Onpa kiva kuulla! Zorik on kyllä tosi tervetullut uutuus Kalamajaan, kun siinä aivan samoilla kulmilla ei ole toista ravintolaa varsinkin kun minusta Topsissa on meno vähän väljähtänyt parhaista ajoista. Pitää todellakin testata kummatkin suosittelemasi!

 • Olavi Hankimo

  Kiva, että paikalle tulee uusi kuppila. Aiempi Koloniaal oli meidän suosikki oikeastaan sen konstailettoman kodikkaan sisustuksen ja tunnelman vuoksi, sinne oli helppo piipahtaa ja siellä viihtyi. Tämä uusi toistaa tyyliltään ja sisustukseltaan (kuvien mukaan) Telliskiven varsin kaupallista hipsteriretroa, joka ei välttämättä näytä kovin kutsuvalta meille jo hieman ikääntyneille capuccinon ja Tiramisujen kuluttajille. Mutta nuoremmille tämä on pääasiassa suunnattukin?

  • Henna

   Minäkin olin suuri Koloniaalin ystävä, ja surullinen kun se lopetti. Juttutuokioni uuden paikan omistajan (tai yhden heistä) kanssa jätti onneksi sellaisen fiiliksen, että sinne ilkeää kyllä mennä tällainen täydellinen ei-hipsteri täti-ihminenkin. Kahvila se ei kyllä tosiaankaan ole (joskin ihan asiallisen näköinen kahvikonekin siellä tiskillä seisoi), vaan enemmänkin rento viihtymispaikka. Minusta erityisen lupaavaa oli vinyylibaari, eli musiikkia soitetaan 70-luvun levysoittimella ja vahvistimella kokonainen älppäri kerrallaan. Sen seikan hienous ei ihan jokaiselle hipsterille aukeakaan, mutta tällainen täti on ihan intona sekä levyjen soundista että siitä, ettei soitossa ole yhdentekevät soittolistat vaan musiikillinen kokonaisuus albumin muodossa.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.