KGBn tutkintavankila
Museo,  Nähtävyys,  Tallinna

KGBn tutkintavankila ja pala synkintä historiaa

Puristaa rinnasta ajatellessani, millaisia ihmisoikeusrikoksia Tallinnassa on tehty vain 30 vuotta sitten. Yksi tällaisten hirmutekojen näyttämö löytyy vanhankaupungin sydämestä, Pikk ja Pagari-katujen kulmatalosta. Vain muutama askelma katutason alapuolelle kätkeytyy entinen KGBn tutkintavankila, jonka seinät ovat todistaneet yli ymmärryksen meneviä kauhuja.

Tällaiset ”nähtävyydet” herättävät ristiriitaisia ajatuksia. Toisaalta tekisi mieli ummistaa silmänsä, koska niistä kuuleminen viiltää niin syvältä. Huomaan miettiväni, että olisiko reissussa mukavampaa keskittyä iloisempiin asioihin. Toisaalta taas miehitys ja sen aikana tapahtuneet vääryydet ovat niin merkittävä osa Viron ja virolaisten historiaa, että tuntuu kuitenkin epäoikeudenmukaiselta olla perehtymättä myös siihen – kaikkien niiden positiivisten asioiden rinnalla.

KGBn tutkintavankila
Vankisellit tallinna
Vankisellit tallinna

Kauniiseen jugendpakettiin on kääritty karmivia tarinoita

Ulkoapäin talo on upeaan kuntoon kunnostettu jugendrakennus. Valmistuessaan vuonna 1912 se oli arvokas asuintalo, ja sellaiseksi se on myös synkkien historiallisten vaiheidensa jälkeen palautettu.

Talon menneisyyteen mahtuu monenlaista. Viron tasavallan itsenäisyysjulistuksen jälkeen maaliskuussa 1918 talossa toimi nuoren tasavallan väliaikainen hallitus. Vuosina 1918–1920 talosta johdettiin myös Viron vapaussotaa, eli kyseessä todellakin on merkittävä historiallinen maamerkki.

Komean talon menneisyyteen kuuluu valitettavasti myös ajanjakso, jolloin talon kellarit toimivat Viron pahamaineisimpina vankiselleinä.  KGB:n päämaja sijaitsi nimittäin tässä samaisessa talossa lähes 50 vuotta.

KGBn tutkintavankila
KGBn tutkintavankila
Vankisellit tallinna

KGBn tutkintavankila on pieni pala synkintä Viron historiaa

Pian sen jälkeen kun Viro 40-luvun alussa miehitettiin, Neuvostoliiton sisäasiain kansankomissariaatin (myöhemmin KGB) hallinto rakensi talon kellareihin tutkintavankilan. Siellä kuulusteltavia hakattiin ja kidutettiin mitä hirvittävimmin tavoin. Mikäli selvisi käsittelystä hengissä, oli edessä joutuminen tuomioistuimen eteen tuomittavaksi vankileirille tai kuolemaan. Vankilaa käytettiin vuodesta 1941 alkaen vain 50-luvulle saakka, mutta sen tapahtumat ovat syöpyneet syvälle ihmisten mieliin.

Viisikymmentä vuotta hallinnut epäinhimillinen miehittäjä tuotti valtavan määrän yksilöllisiä tragedioita, joista muutamia tämä museo esittelee.

Vuosikymmeniä jatkunut terrorin verkko on kudottu yksittäisten ihmisten kokemista hirmuisista teoista. Miehittäjän hallinnon rikokset heräävät eloon, kun katsojalle esitetään tilastojen sijaan uhrien kasvot ja tarinat. Juuri tämän KGBn tutkintavankila onnistuu karmeudessaan tekemään.

Vankisellit tallinna
KGBn tutkintavankila
KGBn tutkintavankila
Vankisellit tallinna
Vankisellit tallinna

KGBn tutkintavankila on kompakti näyttely, jonka katsoo vajaassa tunnissa. Sen pitkällä käytävällä oleva visuaalinen aikajana antaa pikakatsauksen miehityksenajan historiaan. Kukin kuudesta käytävän varrella olevasta sellistä kertoo pienen palan ajanjaksosta, jolloin Neuvostoliittona tuntemamme kylmän epäinhimillinen hallintojärjestelmä hankkiutui armottomasti eroon vihollisistaan.

KGBn tutkintavankilan aukioloajat

Lokakuu–huhtikuu ma–su 11–18
Toukokuu–syyskuu ma–su 10–18

Hinnat
Normaali lippu 5 €
Alennuslippu (lapset 7–18 v, koululaiset, eläkeläiset, opiskelijat) 4 €
Perhelippu 11 €

KGBn tutkintavankila löytyy osoitteesta Pikk 59, ja sen suomenkieliset nettisivut ovat täällä.

KGBn vankisellit ovat itsenäinen osa erinomaista Vabamu-museota. Niihin on ostettavissa myös hieman erillisiä sisäänpääsymaksuja edullisempi yhteislippu. Lue aiemmin kirjoittamani juttu Vabamu-museosta täältä. Kuten siitä käy ilmi, suosittelen sitä hyytävästä aiheestaan huolimatta lämpimästi. Vabamu on mielestäni yksi Tallinnan parhaita museoita.

Patarein vankilan tiloihin avattiin alkukesällä 2019 laajempi samaa aihetta käsittelevä näyttely. Jos lyhyellä reissulla aika ei kuitenkaan riitä Patarein vierailuun, niin sukellus katutason alapuolelle Pagari- ja Pikk-kadun kulmassa on kiinnostava vaihtoehto – varsinkin talviaikaan, kun Patarei on suljettuna. Lue juttu Patareista täältä.

Jotta historia ei toistu

Meidän kaikkien vapaudessa elävien on toisinaan tärkeää ja viisasta tutustua aikaan, jolloin liikkumisen tai jopa mielipiteen vapaus oli vain unelma.

Tässä kolme muutakin samaan synkkään teemaan liittyvää kiinnostavaa ja koskettavaa kohdetta:

 1. Upeasti rakennettu näyttely Vapauden ja miehityksen museo Vabamu’ssa.
 2. Kommunismin uhrien muistomerkki Piritan tien varressa.
 3. Patarein vankila ja siellä oleva näyttely ”Kommunismi on vankila”. Huomaa kuitenkin, että Patarei sulkee syyskuun jälkeen talvikaudeksi ovensa, ja avaa ne vasta keväällä.
Kommunismin uhrien muistomerkki Marjamäessä tallinnassa

2 Comments

 • Kirsi

  Kiitos Henna! Sinun blogisi vinkeillä Tallinna avautuu meille satunnaisille turisteille aivan uudessa valossa. Hienoja elämyksiä, jotka olisivat jääneet ehkä kokonaan kokematta ilman sinun sivujesi tietoja. Arvostan!

  • Henna Mikkilä

   Voi kiitos Kirsi – et usko miten hyvältä tuntuu saada tällaista palautetta! Satunnainen turistihan minäkin tavallaan olen, vaikka aika usein nykyään Tallinnassa käynkin. Olen vaan aina ollut sellainen matkailija, joka työntää päänsä mitä merkillisimpiin paikkoihin. Tämän sivuston ja Tallinnatärpit Fb-ryhmän kanssa on ollut hauskaa huomata miten moni muukin on kiinnostunut saman tyyppisestä matkailusta. On ilo jakaa näitä – ja vielä suurempi ilo saada tällaista kannustavaa palautetta!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.