Crustum kahvila ja leipomo
Kahvilat ja leipomot

Salainen agentti ja pullan metsästys Mustamäellä

Uskoisitko, että Mustamäen teollisuusalueen siimeksessä piilottelee yksi kaupungin parhaiksi hehkutettuista leipomoista? Minä en aivan uskonut, joten piti lähteä paikan päälle.

Kyseessä on leipomo nimeltä Crustum, joka on keikkunut Vielä käymättä -listallani pitkään. Koska matkaa keskusta kertyy yli 10 kilometriä, sinne ei ole eksynyt ohimennen tai vahingossa.

Kesällä minulle tuli vihdoin asiaa Mustameän suuntaan käydessäni täydentämässä Airbnb-varustustani Hoteltarbet-myymälässä. Tuolla retkelläni huomasin Crustumin olevan aivan samoilla kulmilla – oli siis vihdoin aika ruksia se pois listalta ja samalla hoidella kolottavaa kahvihammastani.

Kuva: Crustum Pagarikoda

Käytettyjä autoja, rengasvuoria… mutta myös leipomo?

Kääntyessäni navigaattorin ohjeistamana pääväylältä sivutielle olin varma, että nyt meni kyllä väärin: kujan laidalla oli kasoittain autonrenkaita ja riveittäin käytettyjä autoja metalliaidan takana, mutta ei merkkiäkään leipomosta. Ajelin hitaasti eteenpäin, mutta epäusko vain lisääntyi – voisiko tällaisen teollisuusalueen perillä mitenkään olla leipomoa saati kahvilaa?

Ajoin kuitenkin navigaattorin ohjeiden mukaan tien päähän saakka todeten taas kerran, että Tallinna onnistui yllättämään: autokauppojen takana, umpikujan lopussa olevassa entisen toimistorakennuksen näköisessä betonilaatikossa nimittäin on kuin onkin kahvila!

Pihamaalla istuu viihtyisällä terassilla koivun katveessa ihmisiä kahvikuppeinensa. Enpä olisi ihan heti uskonut törmääväni tällaiseen näkyyn.

Crustum kahvila ja leipomo

Yllätys syvenee sisätiloissa

Sisään kävellessäni hämmästykseni vain lisääntyy: olen astunut moderniin ja hyvällä tyylisilmällä sisustettuun pieneen leipomo-myymälään. Juuri näkemiäni käytettyjä ajopelejä ja rengaskasoja vasten kontrasti on melkoinen!

Ilmeisesti sisään tepsutteleva turisti ei ole ihan tavallinen näky, sillä tiskin takana häärivä ystävällinen nainen ihmettelee, miten ihmeessä löysin heidät. Kerroin etsiväni uusia näkemisen arvoisia paikkoja Tallinnassa, ja että tämä jos joku näyttäisi olevan sellainen.

Crustum kahvila ja leipomo
Crustum kahvila ja leipomo

Herkkuja on siellä monenlaista

Crustum näyttää kaikin puolin erilaiselta kuin konditoriat yleensä. Mieleen tulee showroom, sillä valikoimissa olevia tuotteita on esillä lasivitriinissä vain yksi kutakin. Asiakkaan valitsemat leivonnaiset haetaan leipomon puolelta. Kiinnostavan omanlainen konsepti!

Tilaan sokerilla kuorrutetun kierrepullan ja kahvin, sillä päätän jäädä paikan päälle herkuttelemaan. Pulla on uunituore, ihanan pehmeä ja täynnä makua. Istun keltaisessa nojatuolissa pullaani mutustellen ja vilkuillen tasaisena virtana sisään tulevia asiakkaita. Suurin osa näyttää ottavan ostoksensa mukaan, ja vain ani harva pysähtyy laillani kahvittelemaan.

”Salainen agentti” paljastuu

Olen varmasti ennenkin sanonut, että en juuri innostu Tallinnan ravintoloissa, kahviloissa tai nähtävyyksissä käymisestä kutsuttuna. Pidän siitä, että saan kulkea kaupungilla ilman aikatauluja ja sovittuja tapaamisia tutustuen paikkoihin kuten kuka tahansa matkailija.

Crustumissakin onnistuin… melkein. Olin jo syönyt pullani lähes loppuun, kun ystävällinen nuorimies tuli varovasti kysymään, että olenko mahdollisesti Henna. Ai samperi, under cover -operaationi oli paljastettu!

Crustum kahvila ja leipomo

Kysyjä osoittautui paikan omistajaksi, joten sain herkkuhetkeni lomassa kuulla lisää Crustumista. Sain myös nauttia lisää herkkuja – tällä kertaa talon tarjoamana.

Omistaja sanoi kyllä tuntevansa periaatteeni omalla kukkarolla syömisestä, mutta ns. didn’t take no for an answer.  Sain maistaakseni mm. herkullisen choux’n ja hurmaavan vadelmakorin. Ainakin makeannälkäni oli taltutettu kävellessäni ulos – ja myös tapaamisesta omistajan kanssa jäi iloinen fiilis.

Pisteitä muuten Crustumille, kun ovat auki viikon jokaisena päivänä. Peukkua myös sille, että tuotteita leivotaan pitkin päivää. Iltapäivällä tulijakin saa siis mukaansa tuoreita leipomuksia.

Crustum kahvila ja leipomo

Crustumin osoite: Iva 12 

Crustumin Facebook-sivut, joilta kannattaa varmistaa esim. aukioloajat www.facebook.com/CrustumPagarikoda

Aukioloajat: joka päivä 9–18

Lue lisää siitä, miksi Tallinna on minusta leipomoiden kaupunki

Maukkaan leivän tai herkullisten konditoriatuotteiden ystävälle Tallinnassa on mistä valita. Tässä on omien suosikkileipomoideni kolmen kärki:

  1. Ihana belgialainen François, jonka kellarissa kypsyvät herkulliset ranskalaiset maalaisleivät. Lue hänestä lisää täältä.
  2. Amerikkalainen Paul puolestaan leipoo Kalamajassa bageleita. Täällä voit tutustua häneen.
  3. Lue täältä vielä lisää Kenneth Karjasesta, jonka leipomosta tuli lyhyessä ajassa pieni ilmiö.
Francoise kellarileipomo

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.