Hortus Musicus
Kulttuuri,  Tallinna

Hortus Musicus ja erilaista äijäenergiaa

Mitä ikinä äijäenergialla perinteisesti tarkoitetaankaan, niin nyt esittelen miesporukan, jolta ei energiaa puutu! Hortus Musicus on ryhmän nimi, ja heidän meininkinsä niin mainiota että suosittelen lukemaan eteenpäin.

Ensikosketukseni Hortus Musicus -orkesteriin tapahtui puolivahingossa. Huomasin, että Raatihuoneella olisi tarjolla harvinaista herkkua eli konsertti. Niitä on hyvin harvoin, joten olin intoa täynnä kun satuin saamaan lipun sellaiseen – vieläpä viimeisen kappaleen! Tämä on muuten yksin matkustamisen hyviä puolia: suosittuunkin konserttiin tai esitykseen saattaa olla yksi yksittäinen lippu jäljellä.

En tiennyt mitä odottaa, sillä ostin lipun vain saadakseni kokea esityksen kauniissa Raatihuoneen salissa. Enpä sisään mennessäni tiennyt mitä tuleman piti!

Pääkuva: Peeter Langovits

Klikkaa kuvaa, niin pääset katsomaan lisää sisäkuvia Raatihuoneesta!

Konsertti oli alusta loppuun saakka täynnä positiivista energiaa. Se alkoi heti alussa, kun joukko joukko värikkäästi pukeutuneita herroja asteli sisään reippain askelin yleisöä iloisesti tervehtien. Ja kuin soitto alkoi, minulta loksahti suu auki: jestas!

Hortus Musicus oli varmasti muulle yleisölle ennalta tuttu, sillä tätä varhaisen musiikin ryhmää voi kutsua virolaiseksi instituutioksi. Sen on perustanut orkesterin taiteellinen johtaja ja kapellimestari Andres Mustonen jo vuonna 1972. Hortus Musicus on alansa vanhin aktiivisesti toimiva yhtye Itä-Euroopassa ja pitkäiksäisyydessään yksi harvoista koko maailmassa.

Herra Mustonen piiskasi ryhmänsä sellaiseen raviin, että ajoittain ei voinut kuin haukkoa ihastuksesta henkeä – ja konsertin päätteeksi hakata kätensä kipeiksi ylimääräisten numeroiden toivossa. Konsertti oli niin jysäyttävä elämys, että tiesin saman tien ettei tapaamiseni tämän porukan kanssa jäisi viimeiseksi. 

Koska olen täydellinen amatööri mitä tulee musiikin kuunteluun, jätän orkesterin soitannon kuvailemisen ja arvioinnin tekemättä. Sen sijaan liitän tähän parikin videota, joista saat vähän makua herrojen soitannasta. Orkesterin repertuaari on laaja, mutta minun kuulemani esitykset ovat olleet vanhaa musiikkia. Esityksissä on ollut maallikon korviini viitteitä niin jazzista kuin kansanmusiikistakin – ja tämä kaikki kovan luokan ammattilaisten esittämänä.

Hortus Musicus ja kotipesä tornissa

Tuon ensimmäisen konsertin jälkeen aloin selvittää, että missä Hortus Musicusta voisi kuulla enemmänkin. Ystäväni Googlen avulla selvitin nopeasti, että yhtyeellä on oma ”kotipiha” Toompean juurella, Lühike jalan portin vieressä olevassa tornissa. Siellä järjestetään konsertteja tasaisin välin. Tämäkin on varmasti tallinnalaisille tuttu juttu, mutta hurmaava uusi tieto minulle!

Sain hommattua liput yhteen esitykseen, jolloin pääsin nauttimaan uuden annoksen positiivista äijäenergiaa – tällä kerralla orkesterin omassa ympäristössä.

Elämys oli vähintään yhtä hurmaava kuin ensimmäisellä kerralla. Lisämaustetta antoi se, että pääsin näkemään myös Lyhyen jalan tornin sisältä. Nyt pääsette tekin, sillä sain puhuttua itseni jokin aika konsertin jälkeen kuvaamaan tornia ja sen viereistä taloa. Konsertin aikana tilat olivat nimittäin niin täynnä, että kuvaaminen ei olisi onnistunut.

Hortus musicus

Sain oppaakseni yhden Hortus Musicuksen jäsenen, sympaattisen baritonin ja lyömäsoittimien soittajan Tõnis Kaumannin. Hän tervehti minua iloisesti ovella, ja lähti johdattamaan läpi konsertissa näkemieni tilojen.

Lühike jalan torni on kiinni viereisessä uudemmassa rakennuksessa, ja yhdessä ne muodostavat Hortus Musicuksen esitys-, lämpiö- ja harjoitustiloista muodostuvan kotipesän. Uudemman puolen huoneet kauniiden huonekalujensa, tapettiensa ja tekstiiliensä kanssa tuovat mieleen kustavilaistyylisen porvariskodin. Konserttitila puolestaan on tornissa, jonka tunnelma jyhkeine kiviseinineen, puukalusteineen ja gobeliineineen henkii keskiaikaa.

Tõnis järjestää hienon yllätyksenkin avaamalla konserttitilan seinässä olevan suuren ikkunaluukun. Mikä mahtava näköala sieltä aukeaakaan!

Hortus musicus
Hortus musicus
Hortus musicus
Hortus musicus

Viikon kulttuurivinkki – myös hänelle, joka ei pidä itseään kulttuuri-ihmisenä

Olen hyvin satunnainen kulttuurin kuluttaja. Tallinnassa tulee edullisten pääsylippujen vuoksi käytyä niin oopperassa kuin konserteissakin useammin kuin koti-Suomessa. Jazzkeikkoja koluan sen mukaan, kuin niitä reissujeni kohdalle osuu. Facebookin tapahtumista yritän lisäksi bongailla erilaisia esityksiä niille päiville ja illoille, jotka olen kaupungissa.

Suosittelen sinulle samaa! Esimerkiksi tämä Hortus Musicus on yhtye, jonka musiikista ja energisestä esityksestä uskon kenen tahansa nauttivan. Mikäli et jo tunne heitä entuudestaan, niin heitän haasteen: hyppää pois normaalilta mukavuusalueeltasi, ja lähde nauttimaan tunnin verran laadukasta ja vauhdikasta vanhaa musiikkia. Veikkaan että ihastut – aivan kuten minullekin kävi!

Osoite: Lühike jalg 9 

Nettisivut: concert.ee

Konserttikalenteri: Löytyy heidän nettisivuiltaan, kun kelaa sivua alaspäin.

4 Comments

 • Äijä

  Tutustuin tähän ryhmään jo teini-iässä 1970- luvun lopulla kotipitäjäni kirkossa. Samalla tavoin loksahti silloisen progediggarin tai punkrokkarin monttu auki. Kuinka paljon onkaan ennakkoluulot pimittäneet kaikkea hyvää ihmisen lapselta!
  Ilo on kuulla, että porukka on edelleen iskussa ja vie hyvän musiikin ilosanomaa eteen päin.

  • Henna

   Ihana kommentti! Hortus Musicus on perustettu 70-luvun alussa, joten aika mieletön juttu että olet kuullut heitä jo silloin. Hortus Musicus tosiaan voi edelleen hyvin ja on suosittu. Voisi sanoa että sen johtaja Andres Mustonen on jonkin sortin supertähti Virossa klassisen musiikin saralla, sillä siellä on myös Mustosen nimeä kantava festivaali. Mies itse toimii sen taiteellisena johtajana.

   Miten oikeassa oletkaan: jos ei pidä ennakkoluulojen vuoksi silmiään ja korviaan auki joka suuntaan, jää monta hienoa juttua kokematta. Hortus Musicuksen energiset konsertit todella on yksi tällainen juttu.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.