Tom of Finland
Ajankohtaista,  Nähtävyys,  Tallinna

Tunnetuin suomalainen Tallinnassa juuri nyt: Tom of Finland

Jäikö Tallinnan Fotografiskan Tom of Finland -näyttely näkemättä? Ei hätää! Lue eteenpäin – lupaan hyviä uutisia!

Fotografiskan avaaminen Tallinnaan oli yksi viime vuoden isoimpia juttuja. Fotografiska on kerännyt ystäviä jo 10 vuoden ajan Tukholmassa, jossa se oli ehtinyt tulla tutuksi monelle suomalaisellekin. Olikin mahtavan positiivinen yllätys kuulla viime keväänä, että pidetty valokeskus avaisi toimipisteen Telliskiven sydämeen! Se lunasti nopeasti paikkansa Tallinnan kulttuuritarjonnassa, sillä siitä tuli nopeasti yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä.

Lue myös: Sooloiluja-sivuston miniopas Telliskiveen. Tämän avulla läydät kaikki alueen parhaat paikat!

Tom of Finland tallinna
Tom of Finland tallinna
Tom of Finland

Yksi Fotografiskan tämän kevään odotetuimmista jutuista oli Tom of Finlandin eli Touko Laaksosen näyttely. Moni suomalainenkin oli tehnyt matkasuunnitelmia sen mukaan, että pääsisi katsomaan Laaksosen valokuvat – vietetäänhän nyt Tom of Finlandin syntymän satavuotisjuhlaa, ja mies on muutenkin ollut esillä niin elokuvassa kuin vaikkapa Turun Kaupunginteatterissa esitetyssä näytelmässäkin.

Vaan kuinkas sitten kävikään? Fotografiska sulki ovensa vain muuta päivä näyttelyn avaamisen jälkeen, ja niin jäivät Tom of Finlandin työtkin yksikseen tyhjentyneisiin saleihin. Moni reissua ja näyttelyn näkemistä suunnitellut pettyi karvaasti.

Tämä jutun kuvat olen saanut käyttööni Fotografiskalta. Ne on ottanut Tiina-Liina Uudam.

Tom of Finland tallinna
Tom of Finland tallinna
Tom of Finland
Tom of Finland

Kiinnostava ja kompakti Tom of Finland

Itse ehdin näkemään näyttelyn paikan päällä aivan viime tipassa. Erityisen mielenkiintoisen näyttelystä teki se, että Touko Laaksonen ei ollut varsinaisesti valokuvaaja – hänhän on tunnettu ennen kaikkea piirustuksistaan ja maalauksistaan.

Fotografiskassa esillä olevia kuvia taiteilija ei ollut tarkoittanut ulkopuolisen silmille – ne olivat vain apuna ja inspiraationa hänen piirroksiinsa ja maalauksiinsa. Siksi onkin kiinnostavaa nähdä, miten monet nyt esillä olevat valokuvat muistuttavat Tom of Finlandin tunnetuimpia töitä. Näyttelyn kuvat ovat yleisön nähtävillä ensimmäistä kertaa, siksi Fotografiskan näyttely on niin merkittävä. Valokuvien lisäksi esillä on myös luonnoksia ja lopullisia töitä.

On siis murheellista, että näyttely jää niin monelta näkemättä… paitsi että:

Tom of Finland tallinna
Tom of Finland

… ei syytä suruun: pääset sittenkin Tom of Finland näyttelyyn!

Luvassa pientä lohtua niille, joilta näyttely jäi näkemättä: tulevana sunnuntaina (19.4.) kello 17 Fotografiska järjestää reaaliaikaisen opastuksen!

Live-kierroksen vetää Fotografiska Tallinnan opas Elo Aun. Näyttelyn kuraattori, vuosia Tom of Finlandin teosten kanssa työskennellyt Berndt Arell liittyy kierrokselle videopuhelun kautta. Sinä voit liittyä kierrokselle YouTubessa näkyvän livelähetyksen kautta. Voit seurata sitä alla olevassa ikkunassa tai tämän linkin takana.

Kierros on rakennettu tarjoamaan yleisölle mahdollisimman aito näyttelykokemus. Sinä katsojana voit nähdä lähikuvia kuvista ja kuunnella tarinoita  kuvien takana. Pääset aktiivisesti osallistumaan kierrokselle, vaikka istutkin puhelimen tai tietokoneen näytön äärellä. Tämä tarkoittaa sitä, että voit kysyä kysymyksiä kuraattorilta tai oppaalta Slido-sovelluksen avulla. Lisäksi kolme vierasta pääsee esittämään kysymyksensä videopuhelun kautta.

Eikä tässä vielä kaikki!

Yksi noista kolmesta vieraasta olen nimittäin minä! Saan siis kunnian esittää Tom of Finland näyttelyn live-opastuksessa kuraattori Berndt Arnellilta kysymyksen. Onpa jännää! En ole vielä päättänyt mikä kysymykseni voisi olla, vaikka näyttelyn ehdinkin näkemään. Ehkä päätän sen vasta kierroksen aikana. Vai onko sinulla heittää jotain kysymystä, jonka toivoisit minun esittävän?

Tom of Finland -näyttelyn live-opastuksen aika: sunnuntaina 19.4. kello 17 (GMT +3). Kierros kestää noin 45 minuuttia, ja se tapahtuu englannin kielellä.

Kierros Youtubessa: klikkaa tästä!

Tapahtuman Facebook-sivu löytyy täältä.

Tom of Finland
Tallinnan fotografiskan kylttiä viimeistellään
Onko Fotografiska jo sinulle tuttu? Jos ei, niin klikkaa kuvaa ja lue lisää!
Dokfotokeskus Tallinnassa
Fotografiskan naapurista löytyy toinen käymisen arvoinen valokuvagalleria. Klikkaa ja tutustu Dokfotokeskukseen, joka on oma suosikkini!

One Comment

  • gate

    Reading your article has greatly helped me, and I agree with you. But I still have some questions. Can you help me? I will pay attention to your answer. thank you.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.