Tallinna vanhakaupunki airbnb
Kävelyt,  Tallinna

Kävelyretken kohteena Toompea

Toompea on hassu paikka. Kesällä se on niin täynnä turisteja, että sinne ei juuri kiinnosta kivuta, mutta vilkkaimman turistikauden ulkopuolella se onkin oikein kiinnostava kohde! Meidän ”kesämökki” on ihan mäen juurella, joten kävely ylämäkeä ei vie kuin pari minuuttia.

Paikalla on sekä hieno että synkkä historia, siitä voi lukea vaikka täältä.

Pulut tähystävät yli Tallinnan vanhan kaupungin kattojen

Mäeltä löytyy kaikki Viron tärkeimpiä hallintoelimiä kuten parlamentti, mutta minä tällaisena visualistina ja fiilisten metsästäjänä en tiedä niistä mistään kovin syvällisesti. Tykkään siitä, että mäellä nököttää sekä upea Alexander Nevskin ortodoksi- että luterilainenkin katedraali.

Kadut risteilevät miten sattuu ja joka kulman takaa aukeaa sympaattinen näkymä. Toompean mäellä on neljä eri näköalapaikkaa, joista avautuu upeat näkymät lähes joka puolelle Tallinnaa. Olen merkinnyt niiden sijainnin tähän karttaan. Kesäisin nämäkin paikat ovat tietysti umpitäynnä väkeä, mutta talven viimassa tai syksyn sateissa saat ihmetellä maisemia lähes yksin.

Toompea-tärpit

Alue on pieni, joten ehdit hyvin nähdä tärkeimmät kohteet

 1. Tallinnan tuomiokirkko Toomkirik
 2. Aleksanteri Nevskin katedraali
 3. Viron parlamentti eli Riigikogu

Tuomiokirkko on minusta vanhan kaupungin kaunein. Olin sielläkin pienellä kuvauskierroksella, voit lukea jutun täältä. Kuuluisin ja näkyvin Tallinnan kirkoista on varmaankin Olavisten kirkko, mutta sen sisäosat näyttävät jotenkin enemmän konserttisalilta kuin kirkolta. Liekö miehityksen aikana paikka ollut jossain ihan muussa käytössä.

Riigikoguun pääsee sisään kerran viikossa. Jos et osu kohdalle juuri vierailupäivä perjantaina, käy ainakin ulkopuolelta katsomassa missä tämän maan kansanedustajat istuvat. Lue omasta parlamenttivisiitistäni täältä. Riigikogun vieressä on muuten Pikk Hermann -niminen vartiotorni, jota voisi kutsua Viron itsenäisyyden symboliksi. Sen salkoon nostettiin Viron lippu vuonna 1918, ja uudestaan vuonna -89 kun Neuvostomiehitys päättyi. Täältä voit lukea tarkemmin Pikk Hermann’ista.

Näköalapaikka Tallinna Toompea

Toompealla ei ole montaa kahvilaa tai ravintolaa, joten sinne tulee mentyä enemmänkin kävelemään, kuvaamaan ja ihmettelemään kuin viipymään pidemmäksi aikaa. Mäen muutamat ravintolat ja kahvilat ovat jääneet testaamatta ehkä siksikin, että niissä on ainakin kesäiseen aikaan käynyt niin kauhea kuhina, että on tuntunut paremmalta ajatukselta köpötellä alamäkeä vähän rauhallisempiin paikkoihin.

Jos olet käynyt jossain kivassa Toompean paikassa niin kommentoi ihmeessä! Piip ja Tuut ainakin jotenkin kiinnostaisi, sillä sieltä taitaa avautua kivat näköalat kaupungin länsipuolelle.

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallennaTallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna

4 Comments

 • Liisa

  Olevisten kirkko on nykyään baptistikirkko, mikä voi selittää sisustuksen yksinkertaisuuden. Se oli neuvostoaikana kyllä kirkkona, johon pakotettiin eri tunnustuskunnat kokoontumaan yhteen ja syntyi Olevisten ihmeenä tunnettu nuorisoherätys.

  • Henna Mikkilä

   Olen käynyt siellä, mutta sillä visiitillä jäi sen vieressä oleva ”patsasten hautausmaa” (neuvostoaikaisia Leninin ja muiden tyyppien patsaita) ja filmimuseo näkemättä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.