Eurooppa elämyskeskus on Tallinnan uusin nähtävyys
Nähtävyys

Löysin tämän ihan vahingossa: Eurooppa elämyskeskus on Tallinnan uusin nähtävyys

Raahustan Rävalan puistotietä niska kyyryssä sadetta ja tuulta vasten. Tähystän kulkureittiä, jolla tossuni säilyisivät edes jotenkuten kuivina. Sateenvarjon reunan alta kurkkiessani silmiini osuu suuri teksti kiiltävän lasitalon kyljessä: Euroopa Elamuskeskus. Askeleeni pysähtyvät ja tuijotan hämmentyneenä tekstiä. Siis mitä ihmettä… nähtävyys, josta en ole kuullut juttuakaan?

Eurooppa elämyskeskus

Eurooppa elämyskeskus – mistä on kysymys?

Painelen märät kengät läpsyen sateesta sisään. Lasiovien takaa aukeavan valoisan ja värikkään tilan ovella seisova henkilö toivottaa minut ystävällisesti tervetulleeksi. Hän kertoo, että kyseessä on Eurooppaa ja Euroopan unionin toimintaa esittelevä interaktiivinen näyttely, joka haluaa tuoda Euroopan unionin entistä lähemmäksi ihmisiä. Jopas jotakin. Sateenvarjo nurkkaan ja peremmälle!

Haluatko lukea yhdestä toisestakin sateisesta päivästä? Silloin sukelsin tuulta ja vettä pakoon syvälle maan sisään, Bastionin tunneleihin.

Korttelin päähän Virukeskuksesta on tosiaankin auennut Eurooppa elämyskeskus. Ovien piti aueta jo alkuvuonna, mutta kaikki tietävät miten viime keväälle suunniteltujen tapahtumien kanssa kävi: korona tuli ja perui ne.

Nyt keskus on vihdoin auki, ja se toivottaa kyläilijät tervetulleeksi sunnuntaita lukuun ottamatta viikon jokaisena päivänä.

Jos olet kiinnostunut muistakin uutuuskohteista, niin lue tämä juttu. Esittelen siinä muutamia aivan juuri auenneita kiinnostavia baareja, kahviloita ja ravintoloita.

Mielenkiintoista multimediaa

Saan käteeni kosketusnäyttöjä varten tarkoitetun kynän, sillä tartuntariskin pienentämiseksi näyttelytilan monitoreja ei saa kosketella käsin. Kuulostaa fiksulta, varsinkin kun tilassa niitä näyttää riittävän. Kaikki on ladattu täyteen tietoa ja tunnelmia Euroopasta ja eurooppalaisuudesta.

Saattaa kuulostaa tylsältä, mutta itse asiassa oli oikeinkin kiinnostavaa kuunnella ja katsella tarinoita ihmisistä eri puolilla mannertamme elämässä kukin omanlaistaan arkea. Jaksoin kuunnella niistä vain pienen murto-osan, sillä tarinoita olisi riittänyt vaikka kuinka paljon.

Eurooppa elämyskeskus

Seinillä olevien monitorien lisäksi näyttelytilan keskellä oli vaakatasossa olevia suuria näyttöjä, jotka havainnollistivat sekä Euroopan maantiedettä että unionin eri poliittisten elinten toimintaa.

Ainakin minulle nuo instituutiot ovat niin vieraita, että teki todella hyvää vähän kertailla – ja kaikki tapahtui mielenkiintoisella modernilla tekniikalla. Mistään puisevasta oppitunnista ei siis missään nimessä ollut kysymys!

Suorilla kansanvaaleilla valittava Euroopan parlamentti  edustaa EU:n kansalaisia, Euroopan neuvosto edustaa EU-maiden hallituksia ja jonka puheenjohtajana kukin EU-maa toimii vuorollaan, Euroopan komissio edustaa koko unionin etuja… eipä olisi nämä todellakaan tulleet kuin apteekin hyllyltä ennen tätä visiittiä!

Entä jos Euroopan unioni ei kiinnosta ollenkaan? Silloin sinulle sopivampi kohde voisi olla Viron historiallinen museo Vanhassakaupungissa. Oletko käynyt? Katso täältä kuvia tästä upeasta, entisen Suurkillan talosta.

Eurooppa elämyskeskus

360° näkymät yli oman mantereemme

Tilan perällä oli sisäänkäynti ”Parlamentariumiin”, joka oli kuin pala Euroopan parlamentin istuntosalista. Pyöreän huoneen kaarevalle 360-asteen seinälle heijastettiin muutaman minuutin mittainen filmi Euroopasta: sen historiasta, arvoista, ihmisistä ja hallinnosta. Voit seistä huoneen keskipisteessä katsellen ympärilläsi pyörivää elokuvaa, tai istahtaa tuolille ja ottaa käyttöön kuuloke, jonka kautta filmin selostuksen kuulee valitsemallaan eurooppalaisella kielellä – siis myös suomeksi!

Kaikki muutkin näyttelyn materiaalit olivat luettavissa millä tahansa Euroopan kielellä. Oli siis mukavaa perehtyä aihepiiriin ensimmäisellä kotimaisella eli suomeksi. Tässäpä siis nähtävyys, jossa ei ole kielimuuria!

Myös Vabamu-museon audio-opastus on saatavilla suomeksi. Lue täältä vierailustani miehityksen vääryyksiä ja vapauden arvoa käsittelevään museoon.

Eurooppa elämyskeskus
Eurooppa elämyskeskus

Terveisiä euroedustalle – ja lopuksi selfie

Yhdellä seinällä olevan näytön kautta pystyt tutustumaan Euroopan parlamentin jäseniin, ja halutessasi lähettämään heille jopa terveisiä.

Toisella seinällä olevan selfie-kameran kanssa voit ikuistaa itsesi museon seinällä olevalle suurelle näytölle. Itse olin sen verran ujo, että otin kuvaan mukaan kamerani.

Miksi menisin käymään Eurooppa elämyskeskukseen?

Vaikka elämyskeskuksen aihepiiri saattaa kuulostaa puisevalta, toteutus oli tehty hyvinkin kiinnostavasti. Se on pieni,  keskeisellä paikalla eikä maksa mitään, joten vaikka Euroopan asiat eivät kiinnostaisikaan, näyttelyn voi vilkaista suhteellisen nopeasti. 

Oman visiittini aikana ulkona satoi vettä taivaan täydeltä, joten tunti tässä uudessa nähtävyydessä oli tervetullut tauko kaupungilla lompsimiselle. 

Minun näkemäni näyttelyn lisäksi keskuksessa on myös roolipelitila. Sinne ei yksittäisellä matkailijalle ole asiaa, mutta ryhmät ja vaikkapa koululuokat voivat varata sen käyttöönsä. Kiinnostavaa! Pitäisikö joskus varata se Tallinnatärpeille tai Sooloiluja-sivuston lukijoille?

Eurooppa elämyskeskus kartalla: Rävala puiestee 4 

Linkki elämyskeskuksen nettisivuille: www.euroopaelamus.ee

Aukioloajat: ma–pe 10–18
la 10–15
su suljettu

Booking.com

2 Comments

  • Maija Simols

    Virolaiset sen taas tekivät! Eurooppaa, Euroopan unionia ja sen toimintaa monipuolisesti ja mielenkiintoisesti esittelevä näyttely. Missä meidän vastaava?

    • Henna

      Itse asiassa Oodissa on myös jotain vastaavaa – on vaan vähän pienempi… ja vanhempi toki myös, tämä Tallinnan keskus kun aukesi vasta aivan äskettäin. Joistain muistakin Euroopan pääkaupungeista löytyy, mutta tämä on kuulemma niistä suurin ja varsinkin modernein. Ei ole varsinaisesti virolainen, sillä sisältö tulee Euroopan unionilta. Hienoa kuitenkin, että tällainen infokeskus löytyy. Itse ainakin opin paljon uutta!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.