Ei-museomaiset museot
Museo,  Nähtävyys,  Opas

Museoon? Ei kiitos! Tai ehkä sittenkin näihin…

”Kierrän aina matkoillani museot… kaukaa”. Tätä lupsakkaa lausetta viljelevät he, joita kiinnostavat reissussa ihan muut asiat kuin museot ja nähtävyydet.

Vaan meikätäti ottaakin heiton nyt haasteena! Kiersin katselemassa Tallinnan museoita sillä silmällä, missä niistä olisi jotain erilaista kuin perinteisissä museoissa. Nyt elän toivossa, että onnistuisin innostamaan museokäynnille sellaisenkin, joka yleensä jättää niissä vierailut väliin. Tässä tulee siis Hennan ei-museomaiset museot -opas!

Kerro jutun luettuasi innostuitko edes jostain näistä!

Juttu on kaupallinen yhteistyö Visit Tallinnan kanssa, mutta vapain käsin kuten aiemmatkin vastaavat – kiitos luottamuksesta!

Ei-museomaiset museot – Energian oivalluskeskus
Kun pyydetään vapaaehtoisia, niin kannattaa nostaa käsi pystyyn. Sen jälkeen pystyyn voi nousta myös hiukset!

Museoita, joissa saa koskea

”Museoesineisiin ei saa koskea” – paitsi näissä museoissa! Eikä vain saa, vaan suorastaan kehotetaan.

Veivaa, väännä, pyöritä ja paukuta Energian oivalluskeskuksessa

Entisessä voimalaitoksessa oleva Energian oivalluskeskus kertoo kyllä Tallinnan kaupungin sähkön- ja lämmöntuotannon historiasta, mutta niin elävästi, että unohtaa olevansa museossa.

Jos sinussa on pätkääkään Pelle Pelotonta, niin ennustan, että innostut erilaisten sähkölaitteiden, generaattoreitten ja muuntajien räpläämisestä – minä ainakin innostuin!

Energian oivalluskeskus on kaukana perinteisestä museosta, sillä lähes kaikkia esineitä saa ja suorastaan kuuluu räplätä!

Yläkerran pysyvän näyttelyn ehkä mielenkiintoisin juttu on muutama kerta päivässä järjestettävä salama- ja staattisen sähkön show. Jälkimmäinen saa tukan nousemaan pystyyn – kirjaimellisesti.

Lue lisää keskuksen omilta sivuilta. Plussaa siitä, että lähes kaikki museon infotaulut olivat myös suomeksi.

Veivaa myös itseäsi – Protossa

Proto ei ole museo vaan sisähuvipuisto, jonka teema on viime vuosisadan alun suuret keksinnöt. Huvittelun rinnalla kulkee tarina keksintöjen historiasta, eli Protossa voi vahingossa vaikka oppia jotain uutta.

Protoilu perustuu virtuaalitodellisuuteen, eli VR-lasit silmillä pääsee lentämään kuumailmapallolla, seikkailemaan veden alla sukellusveneellä ja vaikka mitä muuta. 

Ei-museomaiset museot – Proto
Tämä on yksi suosikkijuttujani Protossa: lamppujen valmistaminen liukuhihnalla. Hauskuus tapahtuu virtuaalimaailmassa.

Kuulostaako lapselliselta? Sitä se onkin – hauskimmalla mahdollisella tavalla! Proto on mainio paikka heittää turha aikuismainen jäykistely sikseen, laittaa virtuaalilasit silmille ja antaa palaa. 

Kerran eläydyin junanvaunussa ampumiseen niin innokkaasti, että ottaessani lasit päästäni tajusin vieressäni seisseen suomalaisporukan nauravan remakasti katsellessaan touhujani. Ei haitannut pätkääkään!

Tallinn Card alennus
Klikkaa kuvaa, niin pääset Tallinn Card -ostoksille alennettuun hintaan. *kaupallinen linkki

Tästä jutusta voit poimia vinkkejä mahdollisimman sujuvaan Proto-visiittiin. 

Protoon käy muuten myös nähtävyyskortti Tallinn Card. Jos innostut hankkimaan sellaisen, niin tämän oppaan kanssa saat kortista tehot irti. Proton sivuilta löytyy kaikki käytännön info – myös suomeksi! 

Bastionin tunnelit

Retkiä maan alle ja yläilmoihin 

Haaste jatkuu: sukelletaan seuraavaksi meren alle ja noustaan hissillä tai portaita korkeuksiin.

Bastionin käytävät ja sukellus maan alle

Itselläni kesti aivan turhan kauan ennen kuin tajusin mennä Bastionin tunneleihin – jotenkin urpona olin aliarvioinut niiden kiinnostavuuden! 

Käytäviä luikertelee enemmänkin Vanhankaupungin muurien tuntumassa maan alla, mutta Kiek in de kökin linnoitusmuseon kohdalta turistikin pääsee niihin sisään. 

Ahtaanpaikankammoiselle tai huonojalkaiselle en tunnelia ehkä suosittele, mutta muille kyllä: käytävää pitkin sukelletaan fyysisesti maan alle ja aikakerroksissa Tallinnan historiaan.

Museo-sanaa kammoksuvalle uskallan luvata sen verran erikoisen elämyksen, ettei museoallergia ehdi vaivaamaan. 

Lue täältä pidempi juttu omasta ensivisiitistäni. Linkin takaa voit myös poimia vinkit onnistuneeseen Bastionin käytävien vierailuun. Täällä museon omat sivut.

Ei-museomaiset museot: Lennusadamassa pääsee roolileikkimään
Lennusadam-merimuseossa pääsee kokeilemaan historiallisia roolileikkejä.

Myös Lennusadam tarjoilee erilaisia sukelluksia

Museo? Kyllä. Puiseva vitriininäyttely? Kaikkea muuta! Merimuseo Lennusadam (suomeksi Lentosatama) on entiseen vesilentokoneiden hangaariin tehty museo, joka mielestäni hakee näyttävyydessään vertaa koko maailmassa!

Päävetonaula on sukellusvene Lembit. Sitä voi ihastella ulkoapäin museon pääsalissa, mutta alukseen pääsee myös sisään!

Suuremmilla (tai kankeammilla kuten meikätäti) ihmisillä voi olla vääntämistä siirtyessään kulkuaukkojen kautta tilasta toiseen, mutta vääntö kannattaa, sillä Lembit on upea. 

Lennusadam tarjoilee toki kiinnostavia pysyviä ja vaihtuvia näyttelyitä, mutta sellaisia karsastava pääsee testailemaan vaikka radio-ohjattavilla laivoilla ajelua tai sukellussimulaattorissa matkailua

Museoallergikko voi myös kuvauttaa itsensä menneiden aikojen univormu päällä ja lähettää sitten kuvan itselleen sähköpostilla. 

Lue tämäkin: Merimuseo Lennusadam hurmaa, vaikka aihe ei kiinnostaisi pätkääkään.

Merimuseon kahvila
Jos emmit merimuseoon menoa, niin voit istahtaa sen kahvilaan. Sieltä avautuu näkymä näyttelyhalliin.

Vinkki: Lennusadamaan pääsee kurkistamaan ilman pääsylippuakin: toisen kerroksen kahvilasta avautuu nimittäin näkymä museotilaan. Museoskeptikko voi siis ottaa varovaisen lähestymisen kahvikupposen tai oluttuopin äärellä.

Samalla pääsylipulla pääset tutustumaan myös museon laiturissa olevaan historialliseen Suur Tõll -jäänmurtajaan. Tiesitkö, että sillä on myös rooli suomalaisessa merihistoriassa? 

Lue myös tämä: Vihdon näin hänet myös sisältä – Tallinnan historiallinen jäänmurtaja Suur Tõll. 

Tallinnan teletorni

Televisiotorni ja hissillä pilvien tasolle

Historiasta kiinnostumaton voi keskittyä Teletornissa vain maisemien katseluun, vaikka sillä onkin kiinnostava roolinsa osana Viron uudelleenitsenäistymistä. Maisemaa riittää, selkeällä säällä jopa Suomeen saakka! 

Tallinnan teletorni
Tässä kuvassa on täydellinen sää TV-tornissa vierailuun – näkyvyyttä riittää!

Todellinen huimapää saa lisähintaan mahdollisuuden seistä turvavaljaissa tornin ulkoreunalla – siinä jos missä on epämuseomaista meininkiä! Minulla tuo rohkeilu on vielä testaamatta, mutta toivelistallani se kyllä on.

Televisiotornin ravintola oli vierailuni aikaan erinomainen, joten pidä mielessä että yläilmoissa voi myös syödä tai kohottaa maljan maisemalle. 

Lue tämäkin: Televisiotorni ja 10 pisteen kysymys – kannattiko käydä? 

Tornin omilta sivuilta käytännön infot. 

Valokuvaa ja elokuvaa – niistä pitää usein sekin, joka ei kuvataiteesta innostu

Muisto ajalta, jolloin jälkikasvuni oli teini-iässä: taidenäyttelyyn heitä ei tahtonut saada millään, mutta valokuvataide ja elokuva kiinnostivat kyllä. 

Tallinna tarjoilee mainion kattauksen tämän lajityypin museoita. Huikea juttu, että Tallinna nappasi suursuosioon nousseen ruotsalaisen Fotografiskan itselleen – ennen New Yorkia, Berliiniä tai Shanghaita! 

Fotografiskan lisäksi Tallinnassa on parikin muuta valokuvaan sekä yksi elokuvaan erikoistunut museo. Suosittelen niitä lämpimästi sinulle, joka et perinteisestä maalaustaiteesta innostu.

Fotografiskan syksy 2020
Tässä esimerkki yhdestä mennestä Fotografiskan näyttelystä. Uskon että sopisi sille, joka ei muuten museoista perusta.

Fotografiskassa on mistä valita

Fotografiska on museoita vierastavalle mainio kohde, se kun ei tunnu museolta ollenkaan. Sisääntuloaulassa on viihtyisä kahvila sekä mainio kauppa, ja yläkerrassa ruuan lisäksi hulppeita näköaloja tarjoava ravintola. 

Tasaiseen tahtiin vaihtuvien valokuvanäyttelyiden lisäksi ohjelmassa on myös konsertteja ja muita tapahtumia. 

Fotografiskan omilta sivuilta vierailuinfot ja tietoa ajankohtaisista näyttelyistä. 

Fotografiska Tallinna on nyt auki
Fotografiskaan ala-aulaan voi mennä viihtymään, vaikka ei menisikään näyttelyihin. Sieltä löytyy sekä kahvila että museokauppa.

Kaksi lisävinkkiä valokuvan ystävälle

Tallinnassa on pari muutakin valokuvaan erikoistunutta museota – ja aivan kuten Fotografiska, nekin ovat juuri sopivan epämuseomaisia.

Raatihuoneen takana oleva Valokuvamuseo on entisessä raadin vankilassa ja yksistään sen vuoksi näkemisen arvoinen! Sinne tuomion saaneet pahantekijät kiikutettiin Raatihuoneen takaovesta oikeudenkäynnin jälkeen. 

Ei-museomaiset museot: valokuvamuseo
Ei ole ihan tyypilliset museon portaat nämä! Ne vievät Raadin vankilan eli valokuvamuseon kellariin.

Yläkerrassa on vanhoja kameroita alan alkumetreiltä nykypäivään – myös erikoisuuksia kuten vakoilukameroita miehitysajalta. Kokoelma saattaa kiinnostaa, jos olet minun laillani valokuvannut jo filmiaikoina. 

Kameroiden lisäksi esillä on vaihtuvia valokuvanäyttelyitä. Katso museon sivuilta mitä sinun vierailusi aikaan olisi nähtävillä. 

Dokfotokeskus Tallinnassa

Toinen paikka josta itse kovasti pidän on Juhan Kuusin Dokfotokeskus Telliskivessä. Ei tarvitse olla pätkääkään kiinnostunut valokuvauksesta, ja kuitenkin tämän pienen gallerian näyttelyt kolahtavat. Keskus itse kuvailee aihepiiriään näin: docfoto – storyteller of life. Osuvasti sanottu! 

Näkemäänsä voi sitten istahtaa pohdiskelemaan vaikka vieressä olevaan Põhja Konn -baariin tai muihin Telliskiven kuppiloihin

Elokuvamuseo
Elokuvamuseoon tepastellaan juhlavasti punaista mattoa pitkin.

Hyppää sisään elävään kuvaan Elokuvamuseossa

Operaatio ei-museomaiset museot jatkuu filmien maailmaan: Maarjamäen Elokuvamuseossa on passiivisen katselun sijaan paljon aktiviteetteja! Viimeisimmällä visiitilläni testasin, miten green screenin kanssa pääsee itse osaksi elokuvaa. 

ei-museomaiset museot: elokuvamuseo
Museo herää henkiin, kun kävijä pääsee itse testaamaan juttuja. Elokuvamuseossa pääsi – vaikka mitä mielenkiintoista!

Elokuvamuseo esittelee rennolla otteella elokuvantekemisen vaiheet alkumetreiltä käsikirjoituksesta punaiselle ensi-iltamatolle saakka. Poikani opiskelee elokuva-alaa ollen siis jo lähes ammattilainen, ja hänkin piti museota hyvinkin käymisen arvoisena. 

Lue myös tämä: Elokuvamuseo, Maarjamäen linna ja takapihallinen diktaattoreita.

Elokuvamuseo

Aiheensa ja aktiviteettiensa puolesta Elokuvamuseo sopii myös lapsille ja nuorille. 

Samalla lipulla pääset sisään Maarjamäen linnassa olevaan historialliseen museoon, mikäli sittenkin innostut myös perinteisemmästä museomeiningistä. 

Elokuvamuseon sivulla aukioloajat, lippujen hinnat ja muut käytännön tiedot. 

Loppurahalla irtsareita, eli nämäkään eivät ole perinteisiä museoita

Olen museokierroksillani törmännyt hauskoihin ja interaktiivisiin juttuihin. Ne ovat mukavia vastakohtia tavallisille vitrinimuseoille. Otetaan siis loppuun ns. loppurahalla irtsareita -osio, eli vinkkejä veikeistä jutuista, joita Tallinnan eri museot tarjoavat. Nämä esittelen kuvakierroksella:

Tunnistatko kuvassa olevan sähäkän punapään? Se ei ole Kaari Utrio vaan meikätäti tukkasimulaattorissa!

Terveysmuseossa on hassunhauska “tukkasimulaattori” eli kameran ja monitorin avulla voit testata eri aikakausien hiustyylejä omaan päähäsi.

Onneksi jonossa ei ollut ketään odottelemassa, joten sain hassutella kaikessa rauhassa. Kuvat voi lähettää omaan sähköpostiin. Museo on muutenkin täynnä interaktiivista tekemistä.

Lennusadam-merimuseossa aktiviteetteja listasinkin yllä, mutta myös Paksun Margareetan merimuseo tarjoaa puuhastelua vitriinimuseoita vierastavalle.

Hauskimmat jutut ovat ehkä laivan ohjaus- ja konehuonesimulaattorit sekä karaokehuone, kiinnostavimpia yllä olevassa videossa näkyvä tabletti, jonka kautta laivan pienoismalli “herää henkiin”.  

Energian oivalluskeskuksessa nappasin itsestäni tämän lämpökamerakuvan.

Energian oivalluskeskus tarjoilee paljon vekkulin valokuvauksellisia kohtia, joita kutsun instagrammattaviksi. Mm. peilisokkelossa napsin jutun alussa olevan monistetun nassukuvan itsestäni. 

Itse keskushan on täynnä testailtavia härpäkkeitä, eli “ei saa koskea” -museoita karttaville paikka on mitä oivallisin kohde. Takuuvarmasti myös nuoriso-osaston mieleen. 

Tässä jos missä ollaan "hands on" – SkyLabissa saa itsestään tehtyä reliefikuvan!

SkyLab T1-ostoskeskuksessa tarjoilee todellista instahassuttelua! Kävin tutustumassa paikkaan tehdessäni tätä Tallinn Card -koeajoa.

SkyLabiin pääsee kortilla ilmaiseksi. Tämä on sopiva paikka jättää Tallinn Card -kierroksen viimeiseksi kohteeksi, sillä se on auki pidempään kuin tavalliset museot. 

Tallinnan fotografiskan terassi
Fotografiskan terassilta aukeaa huikeat näköalat neljään ilmansuuntaan.

Museoita, joissa ei tarvitse olla kuivin suin

Mutta entä jos museon kutsuhuuto ei kuitenkaan kantaudu omiin korviin saakka? Silloin voit jäädä odottelemaan sisälle mennyttä matkaseuruettasi museon yhteydessä olevaan kahvilaan tai ravintolaan. Tässä mainio nelikko:

Keksintötehdas Proton kahvila on viihtyisä. Tarjolla lämmintä ruokaa, kylmiä juomia ja kahvilaherkkuja.
  1. Lennusadaman ravintola Marusta on huikeat näkymät näyttelyhalliin. Marussa syön toisinaan kohtuuhintaisen päivän lounasannoksen, ja tiskiltä saa tilattua ruuan sijaan vaikka huurteisen. 
  2. Keksintötehdas Proton kahvilassakin käyn muuten vain, eli ilman että ostan pääsylippua sisään. Jos et siis innostu Protossa huvittelusta, viihdyt varmasti sen tunnelmallisessa kahvilassa. 
  3. Fotografiskassa on suosittu kahvila katutasossa ja Michelin-oppaankin huomioima ravintola ylimmässä kerroksessa. Ylhäällä on myös cocktailbaari. 
  4. Oletko Tallinnassa kesällä? Lämpimään vuodenaikaan Merimuseon eli Paksun Margareetan merimuseon katolla on kesäterassi, josta aukeaa 360° näkymät Vanhaankaupunkiin, satamaan ja merelle. 
Merimuseon kattoterassilta aukeaa näin komeat näkymät Vanhaankaupunkiin.

Eikä tässä todellakaan kaikki. Katso Visit Tallinnan sivuilta kattava listaus kaikista Tallinnan museokahviloista ja -ravintoloista. 

Miltä vaikuttaa… olisitko nämä vinkit luettuasi valmis muiden kaupunkiseikkailujen rinnalla kokeilmaan myös museossa käyntiä?

Minkä museon ottaisit ensimmäiseksi ohjelmaan?

Tässäkin ollaan museossa, nimittäin Arkkitehtuurimuseon alakerrassa olevan suuren puisen pallon sisällä.

2 Comments

  • Rita

    Mainio, todella mielenkiitoinen opastus 👏👏,herätti mielenkiintoa tulla seuraavalla Tallinnan reissulla käymään museoihin ja kahviloihin . Iso kiitos! 🙏❣️

    • Henna

      Voi miten kiva kuulla että juttu oli inspiroiva – sitä juuri toivoin! Tallinna on mainio museokaupunki, ja toivon kovasti että suomalaisetkin vierailijat pääsisivät mainioiden museoiden makuun. Ihanaa joulunodotusta sinulle!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *