Nümf ja Biblioteq
Baarit

Tallinnaa ei korona nujerra: uudet cocktailbaarit Nümf ja Biblioteq

Pandemia kurittaa yrityksiä, eikä tappioiltakaan ole vältytty. Siksi kesän ja syksyn reissuillani ilahduinkin erityisen paljon löytäessäni myös aivan uusia paikkoja! Käydään kurkkaamassa kahta sellaista: vieri vierekkäin olevat baaritulokkaat Nümf ja Biblioteq.

Nümf: cocktaileja ja auringonlaskua

Aia-kadulle Vanhankaupungin laidalle on ilmestynyt vähin äänin moderni rakennus, jonka pihapiirissä on ravintoloita ja baareja. Olen aiemmin esitellyt niistä herkullisen intialaisravintola Gurun, mutta talosta löytyy muutakin kiinnostavaa.

Kadunpuoleisessa kulmassa olevassa pienessä tilassa on kutsuvasti valaistu, taulujen täplittämä portaikko. Minneköhän ne johtavat? Taulujen keskellä lukee neonkirjaimin Nümf, joten se lienee paikan nimi.

Nümf ja Biblioteq
Nümf ja Biblioteq

Kävelen portaat tyylikkääseen yläkertaan: tummia sävyjä, houkuttelevan näköisiä istuinryhmiä  ja samanlaisia tauluryppäitä, jotka houkuttelivat portaikossa minua kävelemään ylös.

Nümf on selvästi iltapaikka. Sen tunnelmallisesti valaistua tilaa hallitsee vaikuttavan näköinen baaritiski. Yläpuolellaan olevien suurten valokirjainten ja kattoon saakka ulottuvan massiivisen pullohyllyn kanssa se on kuin kutsuva keidas.

Nümf ja Biblioteq
Nümf ja Biblioteq

Istahdan kuitenkin tiskin sijaan lattiaan saakka ulottuvan ikkunan ääreen, sillä auringonlaskuun valmistautuva maisema sen takana on kuin maalaus! Sade on juuri tauonnut, ja ilta-auringon värittämät pilvet vaeltavat vinhaa vauhtia syksyisessä tuulessa tummansininen taivas taustanaan.

Taidan olla alkuillan ensimmäinen asiakas, sillä veikkaan että tiskillä istuva joukko on baarin henkilökuntaa. Nautiskelen yksityistilaisuudestani: siemailen mustaherukkaista drinkkiäni ja ihailen ikkunan takana muuttuvaa luonnon valoshowta. Tunnelman täydentää chillaushetkeeni erinomaisesti sopiva soittolista.

Nümf ja Biblioteq
Nümf ja Biblioteq

On tietysti äärimmäisen surullista, että korona on tyhjentänyt kaupungin, mutta yritän painaa ajatuksen taka-alalle ja nauttia juuri tästä rauhallisesta hetkestä. Ehkä tällainen täti-ihminen ei edes viihtyisi täällä sitten, kun paikka taas täyttyy äänekästä, juhlatuulella olevasta väestä. Sellaiselle porukalle tämä paikka on tehty, ja toivon sydämestäni että se täyttää taas pian niin tämän kuin muutkin kaupungin upeat baarit – uudet ja vanhat.

Nümf ja Biblioteq löytyvät myös tästä uutuuspaikkoja esittelevästä postauksesta. Sieltä voit bongata monta muutakin kiinnostavaa uutta baaria, kahvilaa ja ravintolaa. Myös täällä kivoja uutuuksia.

Nümf ja Biblioteq

Biblioteq on kuin salakapakka

Nümfin suuret ikkunat ovat vastakkain sisäpihan toisella laidalla olevan baarin yhtä suurten ikkunoiden kanssa. Naapuribaarin nimi on Biblioteq, mutta itse asiassa se on ennemminkin salakapakka kuin tavallinen baari. Sen Facebook- ja nettisivuilta saa nimittäin käsityksen, että kyseessä olisi vain yksityistilaisuuksien pitämiseen tarkoitettu salonki.

Pienen kyselykierroksen jälkeen saan kuitenkin selville, että kyllä Biblioteq toimii myös cocktail-baarina, kunhan vaan tietää milloin. Kuulostaa hämmentävältä ja jopa vähän salaperäiseltä. Mietin, että onkohan tässä uusi kohde Salakapakat-listalleni.

Biblioteqilla on suljettu Facebook-ryhmä Biblioteq Social Bar, jossa he kertovat milloin jäsenet ovat tervetulleita drinkeille. Ryhmään pääsee liittymään kuka tahansa, vaikka he eivät mainostakaan sitä mitenkään. Jos sinua kiinnostaa, niin laita pyyntö vetämään täällä

Biblioteq on toisessa kerroksessa kuten Nümfkin, mutta sen sisäänkäynti näyttää tavalliselta rappukäytävältä. Kontrasti rappujen ja baarin sisätilojen välillä on melkoinen, sillä tunnelmalliseen eteiseen astuessa vastassa on aasialaishenkinen taulu ja lattialla loimottava joukko kynttilöitä.

Baaritilan sisustus on samettia, itämaisia mattoja, viherkasveja ja lisää kynttilöitä. Tilan perällä minua tervehtii tuttu tyyppi: suosikkitaiteilijani Martin Saaren upea pöllölady-maalaus! Olen ihastunut Martinin töihin Annon ja Tabula Rasan seinällä, ja myöhemmin myös itse taiteilijaan saatuani tavata hänet pari kertaa. Kerron Martin Saaresta lisää jollain toisella kerralla.

Olemme poikani kanssa ainoat asiakkaat, tulimmehan alkuillasta heti ovien auettua. Tällainen hiljainen yksityistilaisuus sopii meille erinomaisesti – näemme nimittäin sen verran harvoin, että juttua riittää! Siemailemme baarin 20-luvun henkeen pukeutuneen emännän meille sekoittamat cocktailit ja nautimme tunnelmasta. Siihen hommaan naapurukset Nümf ja Biblioteq ovat oivalliset paikat!

– – – – – – – – – 

Nümf ja Biblioteq löytyvät osoitteesta Aia 10 

Nümfin Facebook-sivuilta löydät lisää tietoa ja aukioloajat. Biblioteqin sivuilta yhteystiedot, tunnelmia ja kuvia – ja sitten Biblioteq Social Bar -ryhmästä tiedot tulevista baari-illoista ja tapahtumista.

Haluatko kuulla Tallinnan uutuuksista ensimmäisten joukossa? Se on helppoa: tykkää Sooloiluja-sivusta Facebookissa!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.