Makupaloja Iglucraft Noblessner
Ajankohtaista

Makupaloja tulevasta – paljon kivaa ja kiinnostavaa!

Täällä Tallinnassa ollessani päivät menevät aamuvarhaisesta iltamyöhäiseen liikenteessä, joten aikaa kirjoittamiselle ei oikein tahdo löytyä. Viime viikon lopulla näin ja kuulin kuitenkin niin paljon kiinnostavia juttuja, että on ihan pakko jakaa pieniä makupaloja.

Pääsin kurkistamaan asunnoiksi, toimistoiksi ja tapahtumatiloiksi muuttuvaan entiseen puuvillatehtaaseen ja sain esimakua Noblessneriin tulevaan iglukylään. Põhjalan tehtailla haukoin henkeä ihmetellessäni alueelle ilmestyneitä uusia juttuja, ja lopulta vielä herkuttelin Kalamajassa baarissa, josta veikkaan yhtä tulevan kesän kiinnostavimmista kohtaamispaikoista.

Lähde siis mukaan, annan kaikista pieniä makupaloja. Joka ikinen paikka oli niin täynnä kiinnostavaa nähtävää, että niistä on tulossa myös pidemmät jutut. Haluan kuitenkin tuoreeltaan vilauttaa, mitä on odotettavissa.

Makupaloja Manufaktuur Sitsin tehtaat
Tästä paikasta kuullaan vielä ja paljon! Sitsin entinen puuvillatehdas on nyt nimeltään Manufaktuuri, ja kuulemani suunnitelmat olivat melkoisen vaikuttavia.

Päivä starttasi puuvillatehtaassa

Ensimmäisiä makupaloja lähetän Sitsin puuvillatehtailta. Olen kyllä kierrellyt sen ympäristössä (mm. täällä juttua), joten sekä jyhkeä tehdasrakennus että sen ympäristössä olevat työläisten entiset asunnot kiehtovat minua kovasti. Hiljaa mielessäni olen haaveillut pääseväni sinne joskus myös sisään, ja tällä reissulla haaveeni toteutui!

Makupaloja: Sitsin puuvillatehdas
Voit ehkä kuvitella miten sykähdyttävä hetki oli seistä kolmannen kerroksen sinässä olevan reiän ääressä ja katsella tehtaan sisäpihaa!

Proton elämystehtaalla ollut ystävällinen tallinnalaistuttuni siirtyi työskentelemään Sitsin tehtaan aluetta kehittävään Manufaktuuri-nimiseen yritykseen. Hän kutsui minut kurkkaamaan tehtaalle sisään ja samalla kuulemaan, mitä kaikkea alueelle on suunnitteilla.

Makupaloja Manufaktuuri Sitsi puuvillatehdas tallinnassa

Julkaisen Manufaktuurista pidemmän jutun ja kunnon kuvakavalkadin palattuani Suomeen. Pikamaistiaisina paljastan kuitenkin sen verran, että tehtaalla tulee olemaan jo tulevana kesänä tapahtumia, joiden aikana pääsee kurkkaamaan sen sisätiloihin. Aluetta kunnostetaan pala kerrallaan. Odotettavissa on asuntoja, toimistoja ja tapahtumatiloja.

Makupaloja Manufaktuuri Sitsin tehtaat sisäkuva
Sykähdyttävät pylväsrivistöt entisen puuvillatehtaan kutomo- ja kehräämöhalleissa.

Valtavat kutomo- ja kehräämösalit olivat hengästyttävän hienoja. Toivottavasti maltat odottaa, että saan käsiteltyä ja julkaistua lisää kuvia. Manufaktuurin omilta sivuilta voit katsoa, mitä tapahtumia tehtalla on tänä kesänä odotettavissa. 

Põhjalan tehdas yllätti – taas kerran!

Olet ehkä lukenutkin tämän ja tämän aikaisemman postaukseni Põhjalan tehtailta. Tällä kerralla menin Sitsin tehtaan kierroksen jälkeen kahville aiemminkin hehkuttamani Karjase Sain leipomon pihaterassille ennen seuraavaan tapaamiseeni kiitämistä. Oli melkoinen yllätys huomata miten paljon uutta sinne oli tullut sitten syksyisen viimevisiittini!

Makupaloja: Folk & Lore Põhjalassa
Folk & Lore vintagekaupalla on myös terassi.
VIntage-kauppa Folk & Lore Tallinna
Folk & Lore myy vintage-vaatteita, mutta myös esim. mattoja ja astioita.

Tästäkin kaikesta pitää tehdä oma postauksensa. Kerron kuitenkin sen verran, että Karjase Sai paistaa nykyään iltaisin pizzoja. Paljastan myös sen, että Märss-reppubrändin sympaattinen Liisi on avannut Folk & Lore Co. -nimisen vintage-kaupan, ja kehittelee vaikka mitä muutakin kiinnostaava!

Põhjalan tehtailla on myös kaupunkipuutarha, josta ihmiset voivat vuokrata itselleen viljelyslaatikon.

Botikin baari alkaa olla valmis myös sisältä, ja voi että miten kivalta se näyttäkään. Mutta ei siinä vielä kaikki… heillä on työn alla myös lähiaikoina avattava kattopuutarha!

Näköalat kattopuutarhasta pihamaalle.
Botik alkaa olla valmis myös sisältä.

Kopli Köök rakensi lupaavan näköistä ulkoterassia, jonka yhteyteen oli juuri edellisenä päivänä noussut muualtakin Põhjalan alueelta tutun näköinen kasvihuone.

Tähän kun lisää parikin muuta ravintolaa, niin sanoisin että mielenkiintoisen Põhjala-jutun ainekset ovat kasassa! Toivottavasti maltat odottaa, sillä tämänkin naputtelen valmiiksi vasta koti-Suomessa.

Päreigluja meren rannassa

Tämä oli kyllä melkoisen kiinnostava päivä. Seuraavaksi suunnistin nimittäin tapaamaan Noblessnerin rantaan nousevan iglukylän kehityspäällikkö Nele Laevaa, joka on luvannut kertoa mitä entisen sukellusvenetelakan laiturille on odotettavissa.

Enpä voi tästäkään sanoa muuta kuin iso wow! Oletko törmännyt kuviin virolaisista saunoista ja mökeistä, jollaisen jopa David Beckham hankki pihamaalleen? Näitä tyylikkään mustia pärepintaisia mökkejä on noussut pieni kylällinen Noblessnerin rantaan. Ja kyllä: kirjoitan näistäkin kunnon postauksen myöhemmin.

Päre iglut Tallinna Ranta
Iglucraft iglut Noblessnerissa tallinnassa

Rannassa olevista igluista osa on majoitusmökkejä, osa vuokrattavia työtiloja ja osa saunoja, joita voi vuokrata kolmeksi tunniksi tai vaikka koko päiväksi. Ympäristöä maisemoitiin vauhdilla, ja nyt näkemäni perusteella tulossa on upea kokonaisuus. Sen viimeistelee baari, josta voi tilata mökilleen tai saunailtaansa syötävää ja juotavaa.

Nele kertoi mökkien ikkunoista näkyvän maiseman olevan erityisen upea auringonnousun aikaan. Aurinko myös laskee sellaiseen suuntaan, että laitureilta saa nauttia luonnon valoshowsta. En malta odottaa, että ehdin kertomaan lisää! Näillä näkymin toiminta starttaa kesäkuun alussa.

Piipahdus kesämökille

Kesämökki on viroksi Suvila. Sen niminen terassi/baari löytyy teknoklubi Hallin kyljestä Noblessnerista. Voit lukea paikasta lisää täältä. Tuon postauksen kirjoittamisen aikoihin Suvila vasta muurasi pizzauuniaan. Nyt se on paistanut pizzoja kaupungin väelle sellaisella menestyksellä, että ymmärsin heidän muuraavan ensimmäiselle uunille kaveria!

Suvila pizzeria Tallinna

Eikä kyllä mikään ihme, että Suvilan pizzoista on tullut suosittuja! Gorgonzola-päärynä-pizzani oli niin herkullinen, että se alkoi maultaan ja mainiolta sitkoisuudeltaan lähestyä supersuosikkini Kaja pizzan tasoa! 

Tykkään muutenkin Suvilan rennonletkeästä ja boheemista meiningistä. Lämpiminä kesäiltoina se voi tosin olla minun makuuni liian täynnä porukkaa, mutta näin arkiseen iltapäiväiseen aikaan meno oli täti-ihmiselle sopivan rauhallista.  

Makupaloja Kotzebar
Kun kerran baareissa ei saa olla sisällä, niin Kotzebar kantoi huonekalut pihalle!

Päivän päätteeksi drinkkejä Kotzebarin terassilla

Koska illan suuksi ennustettua sadetta ei kuulunutkaan, päätin vielä pyörähtää moikkaamassa juuri koronasulun jälkeen uudelleen avatun Kotzebarin omistajaa Robert Kalaa. Kerroin tästä uutuusbaarista lyhyesti syksyn uutuuspaikoista kertovassa jutussani – pidempää juttua kunnon kuvien kanssa joudut tästäkin paikasta odottamaan jonkin aikaa.

Suosittelen lämpimästi  tämän baarin liittämistä mahdollisen kesäisen Tallinnan reissusi to do -listalle. Kotzebar on nimittäin tosi kiinnostava tuttavuus! Baaritiskin takana taiotaan todella herkullisia drinkkejä. Maistelin useampaakin, joista vielä nimeämistä odottava raparpericocktail valloitti sydämeni.

Kotzebar Robert Kala
Kotzebarin omistaja ja pääkokki.
Nämä silakat, karhunlaukkasalaatti ja uppomuna olivat herkkua!

Robert halusi maistattaa minulla sesongin raaka-aineiden mukaan vaihtuvalta ruokalistalta pariakin keväisiä makuja sisältävää annosta. Huippukivaa, että baarissa on tarjolla myös laadukasta syötävää – ja Kotzebarissa todellakin on. Erityismaininta paistetuille silakoille, mummonkurkuille ja karhunlaukkasalaatille. Yksikertaisen herkullista!

Kuulin muuten, että Robert on mukana Noblessnerin iglukylään tulevan baarin pyörittämisessä. Myös siellä voi siis tilata ilta-aurinkoa ihaillessaan käteensä drinkin, saunaansa oluen tai vaikka annoksen fish & chipsejä. Tällaisia suunnitelmia Kotzebarin sympaattinen isäntä minulle maalaili.

Kopli köök ravintola on myös saanut terassin. Klikkaa kuvaa ja lue lisää tästä rennosta lounasravintolasta!

Olipa se päivä täynnä makupaloja!

Kyllä taas kerran tuli sellainen olo, että Tallinna ei todellakaan ole valmis – niin paljon kaikkea uutta on suunnitteilla ja rakenteilla. Ja kaikkialla kuulen, miten hassulta virolaisista tuntuu suomalaisten puuttuminen katukuvasta, ravintoloista ja baareista. Toivon siis sydämeni pohjasta, että matkustaminen pian helpottuisi.

Aivan erityisesti nuorempi virolainen väki tuntuu kaipaavaan sitä, että myös nuoremmat suomalaiset suuntaisivat etelänaapuriin. Mitä luulet… alkaako Viro kiinnostaa meikäläisen kaltaisen varttuneemman matkailijan lisäksi nuortakin porukkaa? Ainakin oman, Tallinnassa asuvan poikani mukaan kannattaisi! Tallinna on hänelle lukuvuoden mittaisen elelyn perustella ollut positiivinen yllätys.

Tältä näyttää yksi Botikin huoneista. Heino vai mitä!

14 Comments

  • Henna Mikkilä

   No sepä se! Nyt alkaa kyllä jo vähän hämmästyttämään tämä Suomen ylitiukka linja. Liekö kuntavaalipolitikointia vain mitä, mutta kun jopa EU-komissio jo moittii Suomea tästä asiasta. Kurja juttu.

 • Raija

  Täytyy vaan odottaa aikaa jolloin taas pääsee Tallinnaan. Päiväristeilykin kelpaisi kummasti kun on niin pitkään joutunut olemaan kotikaupungissa. Syksyllä viimeistään nauttimaan ainakin Tallinnan tunnelmasta

  • Henna Mikkilä

   Nyt pitää tosiaan vaan malttaa mielensä ja edetä omien mahdollisuuksien mukaan. Viron suuntaanhan kyllä pääsee vaikka heti, mutta tulemisessa ei ole järkeä mikäli ei pysty jäämään reissun jälkeen omaehtoiseen karanteeniin Suomessa.

 • Suvi

  Ai että, kaikki nämä näyttävät niin ihanilta. Mulla oli listalla ihan mielettömästi paikkoja nähtäväksi/koettavaksi ennen koronaa. En ole pitkään aikana uskaltanut tätä listaa päivittää, mutta nyt rokotusten edetessä alkaa taas toivo herätä ja eiköhän nämä kaikki päädy listalle. Voi, kun pian uskaltaisi lähteä matkalle, on kyllä niin kova ikävä Tallinnaa! Viro on ehdottomasti ensimmäinen paikka, jonne lähden, kun on matkustuksen aika! Kiitos ihanista postauksista, jotka lievittävät ikävää <3

  • Henna

   Onpa kiva kuulla – kiitos! Vaikka Viro on pieni maa, niin tuntuu että täällä on näkemistä ihan uskomattoman paljon. Lista tosiaan vaan venyy minullakin.

 • Pirjo Sallmen

  Aivan mieletöntä tuo virolaisten yritteliäisyys, kekseliäisyys ja uuden luominen oli ajat mitkä tahansa. Kyllä niin odotan, että pääsen paikan päälle maistelemaan kaikkia noita herkkuja ja nauttimaan rennosta ilmapiiristä. Kiitos Henna kun pidät meidät ajan tasalla.

  • Henna

   Hyvin kiteytetty Pirjo! Täytyy kyllä todella ihailla virolaisten kykyä mennä luottavaisina eteenpäin hankaluukisista huolimatta. Sitä on ilo seurata – ja juuri kuten sanoit, hienoa päästä nauttimaan sen hedelmistä. Kiitos sinulle kun luet ja seuraat!

   • Kikka

    Ihana, ihana Tallinna!❣Niin kova kaipuu jo päästä nauttimaan sen upeista ja erilaisista paikoista. Kiitos tästä postauksesta!

    • Henna

     Kiitos että luet ja kommentoit! Toivotaan nyt vaan että tilanne alkaisi pian helpottaa ja matkustusrajoituksia voitaisiin purkaa.

 • Lea Randell

  Oi, miten paljon kaikkea kiinnostavaa! ? Ehkäpä kesällä pääsee turvallisest matkustamaan taas Tallinnaan! ?

  • Henna

   Eikö olekin! Aika hämmästyttävää on ollut nähdä, mikä kuhina täällä koronan vaikutuksista huolimatta on. Kyllä virolaisissa joku ”can do” asenne näyttää olevan. Toivotaan todella että pian pääsisi matkaan! Luvut ovat lupaavassa, jyrkässä laskussa.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.