Ajankohtaista

Korona-ajan matkustusrajoitukset – nyt en enää ymmärrä!

Koko pandemia-ajan olen toistanut samaa viestiä: jaan Sooloiluja-sivustolla ja Tallinnatärpit Facebook-ryhmässäni ainoastaan Suomen virallisen linjan mukaista matkustusrajoituksiin liittyvää informaatiota.

Tänään julkaistujen matkustusrajoitusten tiukennusten takia tämä kuitenkin muuttuu. En ymmärrä hallituksen viimeisintä päätöstä, joten en voi enää viestiä linjassa sen kanssa.

Nyt kerron mitä se Sooloiluja-sivustolla ja Tallinnatärpeissä käytännössä tarkoittaa.

Tähän saakka tapahtunutta

Seuraajani ovat varmasti huomanneet, miten tiukasti olen pitänyt kiinni hallituksen korona-linjasta. Yhä uudestaan olen ohjannut seuraajiani Rajavartiolaitoksen ja THL:n sivuille virallisten ohjeiden ja määräysten ääreen.

Olen luottanut viranomaisten ja poliittisten päättäjien tietävän mitä he tekevät, jolloin meidän tavallisten ihmisten hommaksi on jäänyt vain noudattaa annettuja ohjeita.

Valtioneuvoston asetus horjuttaa uskoani

Tänään valtioneuvosto antoi kuitenkin asetuksen, jonka seurauksena luottamukseni ohjeiden järkevyyteen horjuu.

EU-komission mukaanhan vapaa liikkuvuus tulisi sallia maista, joissa ilmaantuvuus on alle 50 tapausta 100 000 asukasta kohti.

Suomen raja on ollut paljon tätä tiukempi, 25 tapausta 100 000 asukasta kohden viimeisten kahden viikon aikana.

Yksityisesti olen ollut EU-komission linjoilla ilmaantuvuusrajan tasosta. Julkisissa viesteissäni olen kuitenkin kunnioittanut hallituksen antamia raja-arvoja ja viestinyt kanavissani sen mukaisesti.

Nyt Sosiaali- ja terveysministeriö kuitenkin päätti, että riskimaaksi määritellään maa, jossa ilmaantuvuus on vain 10 tapausta 100 000 asukasta kohti. Jopa osa Suomen hallituksesta vastusti tätä, ja toivoi jopa siirtymistä EU-komission suosittelemaan 50:een, mutta STM päätti toisin.

Lue täältä Helsingin Sanomien uutinen aiheesta.

Oma linjani muuttuu

En pysty ymmärtämään, miksi hallitus tiukentaa nyt rajoituksia. Tämä on se syy, miksi en aio enää viestiä linjassa valtioneuvoston määräysten kanssa.

Mitä se käytännössä tarkoittaa? Jaan kyllä edelleen korona-ajan matkustamiseen liittyviä ohjeita, jos minulta niitä kysytään. Neuvon, autan ja opastan aivan entiseen malliin.

Mikä siis muuttuu? Suurin muutos on se, että enää en julkisesti pidä STM:n ulkomaanmatkailuun liittyvää linjaa oikeana. Tästä eteenpäin en siis painota sen seuraamisen tärkeyttä. Sen sijaan tulen kannustamaan omaan harkintaan ja sääntöjen tulkintaan.

Se tuntuu ehkä pieneltä muutokselta, mutta puolitoista vuotta tiukasti valtioneuvoston rajoituksista viestittyäni muutos on minulle merkittävä.  

Mitä en jatkossakaan tee? En spekuloi julkisesti STM:n päättämän linjan taustoista tai henkilöistä päätösten takana, enkä puhu muutenkaan politiikasta.

Toivon myös, ettei sivustollani tai ryhmässäni kommentoitaisi poliittisia linjavetoja. Sellainen keskustelu kuuluu muualle – Sooloiluja ja Tallinnatärpit keskittyvät Tallinnan ja Viron matkailuun.

Mikään tärkeä ei muutu

Kaikki muu on ennallaan: kirjoitan tutulla positiivisella otteella Tallinnasta ja Virosta. Entiseen malliin emännöin ja moderoin Tallinnatärpit-ryhmää lempeän tiukalla kädellä, ja yritän tehdä kaikkeni, jotta jokainen seuraajani saisi matkastaan mahdollisimman paljon irti.

Näillä ehdoilla sinäkin voit lähteä iloisin mielin reissuun:

 • Viron suuntaan kaikki pääsevät ilman rajoituksia.
 • Täysin rokotettu tai taudin puolen vuoden sisällä sairastanut voi palata Suomeen ilman rajoituksia. Huolehdi vain siitä, että mukanasi on tarvittavat asiakirjat asian todistamiseksi.
 • Yhden rokoteannoksen saanut pääsee vapaasti matkustamaan, mutta häntä suositellaan jäämään matkan jälkeen omaehtoiseen karanteeniin. Sen voi lopettaa käytyään 72 tuntia kotiin palaamisen jälkeen ilmaisessa koronatestissä omassa kotikunnassa.
 • Myös rokottamaton voi matkustaa. Hän tarvitsee kotimatkaa varten negatiivisen testituloksen, ja kotimaahan palattuaan häntä odottaa sama karanteeniehto kuin yhden rokotteen saanuttakin.
 • Viroon matkustamiseen liittyvät ohjeet löytyvät koottuna Visit Estonian sivuilta. 

12 Comments

 • Lexi

  Vaikka rokotuskattavuuden eteneminen helpottaa tilannetta, Suomi on haavoittuvaisessa asemassa deltamuunnoksen edessä moniin muihin Euroopan maihin verrattuna.

  Syynä on se, että Suomessa ensimmäinen rokoteannos pyrittiin antamaan ensin mahdollisimman monille, ja kahden rokoteannoksen väli pidennettiin 12 viikkoon kansallisen rokoteasiantuntijaryhmän suosituksen mukaisesti.

  Ongelmana on linjauksen jälkeen yleistynyt deltamuunnos, joka väistää edeltäjiään paremmin rokotesuojaa. Rokotteiden ensimmäisen annoksen teho oireista deltamuunnoksen aiheuttamaa tautia vastaan on vain noin 33 prosenttia.

  Suomessa täyden rokotussarjan on saanut 23 prosenttia aikuisväestöstä, kun muissa EU-maissa osuus on 40 prosenttia.

  • Henna

   Tämä pitää varmasti paikkansa. Sitä hämmentävämpää on se, että EM-kisaturistit päästettiin käytännössä valumaan yli rajan niin että valvonta petti täysin. Suomessahan taitaa olla nyt suurin osa täällä jylläävästä viruskannasta juuri Venäjältä tuotua Deltaa. Siksi on niin tavattoman vaikeaa ymmärtää miksi tänne ei voi matkustaa maista, joissa tartuntoja on merkittävästi enemmän kuin Suomessa. On tämä aikamoista.

 • Kikka Pohjonen

  Olin sunnuntaina Tallinnassa. Laivalla 18.30 takaisin. Laiva aivan täpötäynnä, silti oltiin satamasta ulkona 25 minuutin päästä. Näin, vaikka oli matkustuskirjojen lisäksi rokotustodistuksen tarkastus.

 • Raija

  En ymmärrä nyt koko kuviota. Jos kaksi rokotetta saanut menee Tallinnaan ,tuleeko jotain ongelmia ? Mukana tietysti printattuna tiedot rokotuksista. Elokuun alussa on aikomus mennä. Torppaako ministeri /hallitus tä on?

  • Henna Mikkilä

   Kahden rokotteen kanssa pystyt matkustamaan ilman muita hidasteita kuin jonot Suomen pään terminaalissa. Siellä tarkastetaan rokotustodistukset ja passit, joten liikenne ei kulje normaalisti. Mutta mitään karanteeni- tai testivaatimusta kahden rokotteen saaneelle ei ole. Hyvää matkaa siis elokuussa!

 • Pirjo

  Istun täällä Kalev spassa ja olen aivan ihmeissäni! Tulin päivällä, laivalla kaikki toimi hienosti ja maihinkin mentiin ”siististi”. Olen todella nauttinut kun PÄÄSIN tänne! Illansuussa Kävin Nauticassa ja oli tatärkoitus mennä syömään Annoon, taivas muuttui kuitenkin uhkaavaksi, joten palasin, melkein kastumatta hotellille. Emme varmasti ole täällä yhtään huonommassa turvassa kun suomessa, jättäkää vähän vastuuta ihmisille, me tänne haluavat emme kuitenkaan ole urheilufanaatikkoja!

  • Henna

   Tämä nimenomaan! Meidän suomalaisten liikkumista rajoitetaan nyt täysin kohtuuttomalla tavalla joka tuntuu vallankäytöltä, ei suojelulta. Ihanaa että sinä olet siellä. Nauti täysin siemauksin! Oma seuraava matkani on todennäköisesti vasta elokuun puolivälin paikkeilla.

  • Henna

   Kiitos! Pitkään kyllä mietin, ennen kuin painoin julkaise-painiketta. Päädyin sitten kuitenkin siihen, että haluan kertoa seuraajilleni syyn, miksi rajoituksiin liittyvä viestintäni tulee tästä lähtien olemaan erilaista. Kun luottamus menee, ei jäljelle jää juuri mitään. Tästä lähtien tulen kehottamaan ihmisiä ennen kaikkea omaan harkintaan.

 • Riitta Kolsi

  Onhan tämä aivan käsittämätön linjaus.
  Hienoa, nostan hattua, että olet aikaisemmin jaksanut jakaa tietoa ja ohjata oikeista paikoista sitä etsimään.
  Ehkä meillä kaikilla, jotka olemme Virossa tottuneet piipahtamaan tai viettämään pidempiä aikoja, tulee pikkuhiljaa ns. mitta täyteen.
  Kiitos Henna kirjoituksistasi ja arvokkaista tärpeistä.

  • Henna

   Kiitos kannustavista sanoistasi, ne merkitsevät todella paljon. Pohdin nimittäin pitkään ja ankarasti, että uskallanko tai kannattako minun ilmaista kantani julkisesti. Päädyin kuitenkin tekemään sen, sillä tästä lähtien viestintäni tulee olemana koronarajoitusten suhteen itsenäisempää. En edes tiedä vielä mitä se tarkoittaa – niin tiukasti olen tähän saakka päättänyt nojata virallisiin suosituksiin ja määräyksiin. Nyt en voi enää tehdä sitä, sillä tämänpäiväisten päätösten jälkeen on ilmeistä että päätöksiä ei tehdä faktojen vaan politikoinnin perusteella.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.