Vladislav Koržetsin kalakirja
Ravintolat,  Tallinna

Kalaravintola Kalambuur ja ylisanavaroitus

Toompean tuolla puolen, Hirvipuiston korkeiden puiden siimeksessä piilottelee sellainen ravintolahelmi, että annan saman tien ylisanavaroituksen. Tällaiselle amatöörikirjoittajalle tuottaa nimittäin vaikeuksia kuvailla sitä ilman ylenmääräistä ihana, hurmaava, loistava ja suloinen-sanojen käyttöä. Ravintolan nimi on Kalambuur, ja minä olen täysin myyty!

Kalambuur ravintola Tallinnassa
Kalambuur ravintola Tallinnassa

Kalambuur ja mökki kuin suoraan satukirjasta

Ensimmäisellä Kalambuurin visiitillämme meillä oli vaikeuksia löytää koko paikkaa. Se on historiallisen Hirveparkin siimeksessä pikkuruisessa talossa, josta tulee enemmän mieleen Hannu ja Karttu tai Kolme pientä karhua kuin ravintola. 

Talo on niin pieni, että en meinannut ensimmäisellä kerralla uskoa, että tämä korkeakattoinen tunnelmallinen pieni mökki kätkisi sisään ravintolan, jota olin Google-kartta puhelimeni näytöllä lähtenyt metsästämään.

Talolla on mielenkiintoinen historia. Kuuluisa arkkitehti Harbert Johansonin suunnitteli sen vuonna 1939 kioskiksi ja julkiseksi vessaksi. Johansonin piirustuspöydältä on lähtöisin myös mm. Viron parlamenttitalo, joten mistään vähäpätöisestä suunnittelijasta ei ole kysymys. Talossa on aikojen mittaan toiminut myös suutariliike, ja 90-luvulla se oli yksityisen perheen koti. Ennen Kalambuuria tässä viehättävässä rakennuksessa toimi puolentoista vuoden ajan ravintola nimeltä Gusto.

Lue myös tämä: toinen pikkuriikkisessä talossa piilotteleva sympaattinen ravintola on nimeltään Clos. Joko olet tutustunut siihen?

Kalambuur ravintola Tallinnassa
Kalambuur ravintola Tallinnassa

Oli melkoinen yllätys astua ulko-ovesta sisään hurmaavaan pieneen ravintolasaliin. Vuoden takaisella ensivisiitilläni en ollut kuullut paikasta mitään, mutta myöhemmin olen saanut oppia kiehtovia yksityiskohtia niin tätä ravintolahelmeä pyörittävistä ihmisistä kuin erikoisesta rakennuksestakin. Kun olet lukenut jutun loppuun, veikkaanpa että sinulle tulee kiire tehdä pöytävaraus – etenkin, jos olet kalaruuan ystävä.

Kalambuur on kaupungin paras kala-apaja

Ruuan takiahan ravintolaan tietysti mennään – ja Kalambruuriin erityisesti kalaruuan. Jo ensimmäsellä kerralla kävi selväksi, että täällä todella osataan kala- ja äyriäisherkut! Kun kuulin, millainen porukka ravintolan keittiössä ja taustajoukoissa häärii, en ollut enää tippaakaan yllättynyt… mutta siitä lisää tuonnempana.

Kalambuur ravintola Tallinnassa
Kalambuur ravintola Tallinnassa
Kalambuur ravintola Tallinnassa

Kalambuurin listoilta löytyy muutakin kuin kalaa, mutta en nyt suoralta kädeltä muista mitä. Sinne kannattaa nimittäin suunnistaa nimenomaan halutessaan syödä laadukkaita meren antimia. Kalambuurin blinit ovat minusta jopa kaupungin parhaat, alkuruuissa uskomattoman hienoja ja tuoreita makuja, ja löytyypä pääruuista esimerkiksi kuhaa Mannerheimin tapaan.

Hämmästyttävintä on, että vaikka raaka-aineet ovat täydellisen tuoreita ja keittiö loihtii niistä toinen toistaan herkullisempia annoksia, hintataso on vähintäänkin kohtuullinen. Edes viinien hinnoissa ei harrasteta kohtuuttomuuksia. Viiden–kuuden euron hinta lasillisista tai 22 eurosta ylöspäin pullosta tuntuu suorastaan halvalta.

Blinit tallinnassa
Kalambuur ravintola Tallinnassa
Kalambuur ravintola Tallinnassa

Kalambuur: kodinomaista tunnelmaa ja ystävällistä palvelua

Istuimme yhdessä alakerran pienistä pöydistä, joita ei rajalliseen tilaan montaa mahdukaan. Kierreportaiden yläpäässä olevalla parvella on vielä muutama pöytä lisää. Sisustus noudattelee mukavasti kalateemaa, ja on rakkaudella somistetun oloinen. Tunnelmallinen valaistus, kynttilät pöydillä, ja minun makuuni täydellisesti sopiva jazzahtava musiikki viimeistelee kokonaisuuden.

Lämminhenkinen tunnelma välittyy myös palvelusta. Meille tarjoillut nainen oli ihastuttavan ystävällinen, ja jonkin aikaa istuttuamme aloimme kuulla häneltä myös tarinoita ravintolan toimintaa pyörittävästä perheestä.

Kalambuur on todellinen perheravintola! Keittiössä pääkokin virkaa hoitelee Kaarel Koržets, jonka isä – paikan omistaja – Vladislav Koržets on tunnettu virolainen tv-hahmo, runoilija, kalastaja ja kokki. Kaarel on oppinut kaiken kalasta isältään, jonka voi muuten edelleen bongata istumassa ravintolassa nauttimassa illallista tai jutustelemassa asiakkaiden kanssa. Mekin saimme tavata hänet. Nolottaa kertoa että olin tapaamisesta niin innoissani, että hänestä ottamistani kuvista tuli aivan epätarkkoja.

Kalambuurissa touhuaa loputkin perheenjäsenet – meille tarjoillut ihastuttava Merle oli kokki Kaarelin vaimo, ja myös kokin sisko eli Vladislavin tytär Britta on aktiivisesti ravintolan toiminnassa mukana. Huomaatko muuten allaolevista kuvista, että kirjan kannessa olevan kalan viikset eivät ole sattumaa…

Vladislav Koržetsin kalakirja
Kalambuur ravintola Tallinnassa

Kaloja myös kovien kansien välissä

Sympaattinen tarjoilijamme Merle kertoili vielä lisääkin perheen isoisän, Viron ”virallisen kalamiehen” projekteista. Virolaiset tuntevat hänet ennen kaikkea Viron luontoa käsittelevästä tv-sarjasta nimeltä Osoon. Sen lisäksi hän on esiintynyt (myös poikansa kanssa) ohjelmissa Kalailm ja Kalamehe jutud. 

Tv-esiintymistensä lisäksi tämä isä–poikapari on kirjoittanut myös upean kalatietosanakirjan. Päivän kiinnostavin uutinen oli se, että siitä on tulossa lähiaikoina myös suomenkielinen painos!

Selailtuamme tätä uskomattoman laajaa, tyylikkäästi taitettua ja laadukkaasti kuvitettua opusta totesimme, että sellainen tulee varmasti päätymään meidänkin perheemme kirjahyllyyn.

Vladislav Koržetsin kalakirja
Vladislav Koržetsin kalakirja

Alkaa sanat loppua kesken. Ne ylisanatkin.

Kalaisa illallisemme oli niin onnistunut, että emme tahtoneet saada hehkutusta loppumaan vielä majapaikassakaan. Upeita makuja, ystävällistä palvelua, kotoisaa tunnelmaa, hyvää musiikkia… kaikkea, mistä täydellinen ravintolailta on rakennettu.

En yleensä innostu hienoimpien ravintoloiden pönötyksestä ja pokkuroinnista, joten Kalambuurin sydämellinen ja vilpitön palvelu yhdistettynä keittiön loihtimiin herkullisiin annoksiin oli yhdistelmä, joka nostaa Kalambuurin tällä hetkellä suosikkiravintoloideni kärkisijoille.

Ja ne blinit… taisin onnistua muodostamaan niihin pienen riippuvuuden. Koskakohan saisin taas maistaa niitä!

Osoite: Toompuiestee 8, Hirvepark  

Kalambuurin nettisivut: kalambuur.ee

Avoinna: talvisin vain perjantaisin ja lauantaisin kello 17–22. Kesällä laajemmat aukioloajat.

Kalambuur ravintola Tallinnassa

Pari muutakin positiivista ravintolayllätystä

Välillä aina kokee iloisia yllätyksiä löytäessään itselleen uusia ruokapaikkoja. Tässä ravintolakaksikko, joka on viime aikoina tuonut hymyn huulille ja veden kielelle:

  • Ravintola Koma Telliskivikadulla. Sen naapurissa Pühasten panimon taproom. 
  • Toinen Kalambuurin tapainen perheravintola on ihastuttava Anno, joka on nuoresta iästään onnistunut haalimaan jo useampiakin ravintola-alan palkintoja. En ihmettele!
  • Kaipaatko lisää ideoita? Liity Tallinnatärpit-nimiseen Facebook-ryhmään! Voit tehdä sen täällä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.