Olutravintola Koma
Mennyttä Tallinnaa

Koma kutsuu ruuan ja oluen ystävää

EDIT: Koma on valitettavasti sulkenut lopullisesti. Jätän tämän jutun kuitenkin historian lehtien havinaksi ja muistoksi menneistä herkkuhetkistä tässä oluenystävän keitaassa.

– – – – – – – –

Edellinen, pientä perheravintola Closia käsitellyt postaukseni keräsi paljon positiivista palutetta – jopa muutama tallinnalainen kertoi kuulleensa paikasta ensimmäistä kertaa. Otetaanpa siis perään toinen vastaava, pieni ja vähemmän tunnettu: Closin kanssa samaisella Telliskivi-kadulla oleva olutravintola Koma.

Löysin Koman viime vuoden Silverspoon ravintolapalkinnon finalistien listalta. Muut gastropub-sarjan finalistit olivat erinomainen Tabac (lue aiempi juttuni Tabacista täältä) ja Komaa vastapäätä oleva tunnustettu Kolm Sibulat. Kovassa joukossa siis ollaan, joten piti käydä katsomassa miten tämä uusi tulokas pärjää.

Toistanko itseäni: taas yksi tyylikäs ja viihtyisä tallinnalaispaikka

Välillä tuntuu että sanavarasto supistuu, kun Tallinnan ravintoloita kuvaillessani ahkerassa käytössä ovat sanat viihtyisä, tunnelmallinen, tyylikäs – ja myös ystävällinen ja huomaavainen. Samat ilmaisut otan käyttöön Koma-ravintolankin kanssa.

Koma löytyy vaatimattoman – suorastaan rähjäisen – talon alakerrasta Telliskivi-kadun ja Paldiski maanteen risteyksessä. Ankean näköisen kuoren sisällä oli kuitenkin lämpimin sävyin ja materiaalein sisustettu tila, johon oli uskallettu jättää esiin juuri sopivasti myös rosoa. Juuri niin kuin Virossa usein osataan!

Olutravintola Koma
Mustaa ja puuta olutravintolan sisustus
Koma ja Pühaste

Koma on olutravintola. Siis mitä se tarkoittaa?

Ei ainakaan pubia, eikä edes gastropubia. Gastronomiaa se sen sijaan tarkoittaa, ja laadukkaita oluita. Koma nimittäin pöllyttää perinteistä ruuan ja viinin liittoa perusteellisesti. Keittiön taiturit ovat luoneet ruokalistan, jonka maut sopivat yhteen erityisesti oluiden kanssa.

Yleensähän ravintoloissa maut on suunniteltu toimimaan yhdessä viinien kanssa. Koma on valinnut oman polkunsa vippaamalla viinilistan nurkkaan ja tarttumalla sen sijaan oluthanaan. Lähtiessäni omalla visiitilläni tepastelemaan tuota polkua voin paljastaa, että se vei minut herkullisten makujen ääreen!

Ruoka ei todellakaan ollut tyypillistä pubiruokaa, vaan ennemminkin fine diningia. Hintataso kuitenkin oli hyvinkin maltillinen, joten kukkaro ei ottanut ollenkaan sellaista iskua kuin finediningpaikoissa voi tapahtua. Voit kurkata ruokalistaa täältä. Se on ytimekäs ja vähäsanainen, joten oli mukavaa, että paikan päällä ystävällinen tarjoilijani kertoili tarkemmin listan annoksista valintaa tehdessäni.

Komaan ei kannata lähteä puolen litran Saku-tuoppi mielessään, sillä olutvalikoima koostuu ennen kaikkea pienpanimo- ja käsityöoluista. Myös olutlista löytyy verkosta. Ammattitaitoinen henkilökunta oli perehtynyt oluiden ja annosten makuihin kiitettävällä perusteellisuudella. Ystävällisen ja asiantuntevan tarjoilijan rooli oli Komassa normaaliakin tärkeämpi, sillä tällainen tavallisuudesta poikkeava oluen makujen ympärille rakennettu makumaailma edellytti perusteellisempaa opastamista.

Olutravintola Koma
Olutravintola Koma
Koman ruokalista
Olutravintola Koma

Tarjoilijani teki erinomaista työtä, sillä hänen vinkeillään valitsemani annokset ja oluet avasivat kiinnostavan epäperinteisiä makuelämyksiä. Ei ole tapanani  kuvailla ja arvostella syömiäni ruokalajeja, enkä tee sitä nytkään. Näin sinulle jää sama yllättymisen mahdollisuus kuin minulle käydessäni Komassa ensimmäistä kertaa. Sen kuitenkin paljastan, että maut olivat kaukana perinteisistä, ja ne todellakin lunastivat ennakko-odotukset oluen ja ruuan uudenlaisesta liitosta. 

Koma ja Pühaste-panimo

Heinäkuusta alkaen Koma ei ole ollut vain Koma, vaan sen nimeen on liitetty myös tarttolaisen Pühasten käsityöpanimon nimi. Tämä tarkoittaa, että niin hanoissa kuin pulloissakin on oluita, joita ei ole tarjolla muualla Tallinnassa. Oluenystävä saa siis varautua kiinnostaviin kohtaamisiin.

Omistajat lupailevat myös, että noin kerran kuukaudessa on tiedossa uuden oluen julkistustapahtuma. Tällöin maistellaan uutukaista, jota on tarjolla vain Pühasten panimoravintolassa Tartossa ja Komassa. Kannattaa siis tarkkailla Koman tapahtumakalenteria.

Ja hep! Todellinen uskalikko maistaa myös Koman cocktaileja – sieltä löytyy nimittäin olutdrinkkejä. Itselläni alkoi promillet nousta sen verran, että niiden maistelu piti jättää seuraavaan kertaan.

Osoite: Telliskivi 1

Koman Facebook-sivut: www.facebook.com/KOMAresto

Aukioloajat:
Ti–to 16–23
Pe–la 13–01
Su–ma suljettu

Oluen ystävän Tallinna

Työpöydälläni on sekalainen kokoelma materiaalia odottamassa laajempaa oluenystävän Tallinna -postausta. Sitä joutuu nyt kuitenkin vielä odottamaan, sillä tarjontaa (ja siksi myös testattavaa ja kirjoitettavaa) on niin paljon. 

Ennen sen valmistumista kannattaa liittyä olutharrastajien ryhmään Facebookissa. Siellä on nimittäin paljon hyviä Tallinna-aiheisia keskusteluja. Voit saada olueen liittyviä reissuvinkkejä mm. tästä postauksesta.

Põhjalan panimoon tekemästäni retkestä kirjoitin postauksen, lue se täältä. Noblessnerissa tapahtuu nyt paljon uutta, joten ehkä siihen suuntaan kannattaa tähdätä seuraavaksi? Katso täältä miten pahuuden vallassa alue oli vielä vajaat pari vuotta sitten.

 

Hanaoluita pohjala tap roomissa tallinnassa

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.