Ooppera tallinnassa
Kulttuuri,  Tallinna

Ooppera: paikka, jossa Figaro viettää häitään ja joutsenet tanssii

Miltä kuulostaisi muutaman tunnin pako arjesta ja kadun vilinästä kristallikruunujen säihkeeseen ja juhlaviin tunnelmiin ilman, että kukkaro kevenee kohtuuttomasti? Minulla on ehdotus: ooppera!

Nousiko niskavillat pystyyn ooppera-sanasta? Älä poista varmistinta tai häivy saman tien sivulta, vaan jatka lukemista ainakin hetki. En nimittäin itsekään ollut suuri oopperan tai baletin ystävä, mutta minusta on yllätyksekseni alkanut kuoriutua sellainen Tallinnassa. Mikäli sinäkään et ole vielä innostunut oopperataiteesta, haastan antamaan tälle pönöttävänä pidetylle taidemuodolle mahdollisuus. Siinä voi nimittäin käydä kuten minulle: antaessasi oopperapirulle pikkusormesi, se saattaa viedä mennessään.

Ooppera tallinnassa
Ooppera tallinnassa
Ooppera tallinnassa

Ooppera on irtiotto arjesta kohtuullisen pienellä rahalla

Kuten sanottu, en ole ollut oopperan tai baletin ystävä kovinkaan pitkään. Ei niinkään ettenkö pitäisi niistä, vaan enemmänkin maantieteellisistä syistä. Asun nimittäin Turussa, jossa kyseisiä taiteenlajeja on saatavilla rajallisesti tai ei ollenkaan. Helsingissä on upea oopperatalo, mutta joskus harvoin kun on yrittänyt katsella lippuja, näytökset ovat olleet joko loppuunmyytyjä tai tällaisen taviksen kukkarolle liian tyyriitä.

Siksi olenkin ollut ihastuksissani, kun olen ”löytänyt” Tallinnan oopperan. Liput maksavat murto-osan Suomen hinnoista ja esityksiä on useana iltana viikossa –viikonloppuisin päiväsaikaankin. Ilta oopperassa on siis helppo ja edullinen tapa sujahtaa lyhyelläkin matkalla arjesta kristallikruunujen loisteeseen.

Virolaiset panostavat oopperakäyntiin, mikä näkyy yleisön juhlavassa pukeutumisessa: katsomon rouvilla on kauniit mekot ja miehiä puvut päällä. Väliaikaherkut katetaan kauniisti upeisiin saleihin, jotka arvokkuudessaan ovat kelvanneet jopa valtiovierailuiden tai itsenäisyyspäivän vastaanoton näyttämöksi. Runsaslukuinen henkilökunta livreepuvuissaan lisää arvokasta tunnelmaa.

Ooppera tallinnassa

Entä se kielimuuri?

Se on onneksi lähes olematon. Baletissahan kieli ei aseta minkäänlaisia haasteita, ja oopperaa lauletaan niin italiaksi, saksaksi kuin milloin milläkin kielellä. Viron kansallisooppera on ymmärtänyt, että kaikki yleisöstä eivät ymmärrä viroa, joten monitoreilla näkyy libretto tekstitettynä viron lisäksi englanniksi.

Pieni vinkki kaltaiselleni oopperaa tuntemattomalle: kannattaa googlata etukäteen kyseessä olevan oopperan juoni. Se auttaa kummasti seuraamaan näyttämön tapahtumia, eikä näin tarvitse koko ajan tuijottaa tekstitystä.

Ooppera tallinnassa

Ooppera tarjoilee herkkuja väliajalla

Estonia-teatterin väliaikatarjoiluissa on mistä valita. Itse tulen usein suoraan illalliselta oopperaan, joten harvoin kaipaan varsinaisesti syötävää. Viinilasillista jonottaessani olen kuitenkin katsellut lähes kateellisena ennalta varattuja kahvipöytiä leivoksineen, suolapaloineen ja kuohuviineineen.

Eivätkä nämä syötävätkään juuri lompakkoa rasita. Herkkulajitelma kahdelle sisältää mätiä, lohta, leikkeleitä, kinkkua, leipää ja vaikka mitä, eikä sillä ole hintaa kuin 20 €. Yhteensä, kahdelta! Jos innostut tilaamaan herkut valmiiksi omaan nimikoituun pöytääsi, voit tehdä sen täällä

Entäs se ohjelmisto?

Olen satunnainen matkailija, joten olen poiminut oopperan ohjelmistosta esityksiä, jotka ovat osuneet reissupäivieni kohdalle. Olen nähnyt Figaron häät, Toscan, Pähkinänsärkijän, Joutsenlammen – ja viimeisimpänä Wagnerin Tannhäuserin. Sen viimeinen kuorokohtaus oli niin sykähdyttävä, että kylmät väreet menivät päästä varpaisiin ja takaisin koko sen keston ajan. Viimeistään silloin totesin, että olen tainnut antaa oopperalle vähän enemmän kuin sen pikkusormen.

Ai niin: opastettu kierros oopperassa!

Jos aikaa tai kiinnostusta ei riitä esityksen katsomiseen, niin suomalaisten Armas Lindgrenin ja Wivi Lönnin suunnittelemaan Viron kansallisoopperan rakennukseen pääse myös opastetulle kierrokselle. Senkin liput varataan oopperan nettisivujen kautta. Tunnin kierroksella pääset kurkkaamaan kulissien taakse lavastamoon, puvustamoon – ja näyttämöllekin. Meidän kierroksellamme näimme myös ballerinoja harjoittelemassa ja lavastemaalareita töissään.

Opas esittelee kierroksen aikana kuvia rakennuksen historiasta, ja saat myös käsityksen siitä millaista taiteilijaelämää talossa vietetään. Sinnehän mahtuu muusikoiden ja laulajien lisäksi valtava määrä käsityöläisiä aina talon omasta suutarista lähtien.

Talo on historiallinen, sillä siellä kokoontui Viron ensimmäinen parlamentti ennen Parlamenttitalon valmistumista. Suosittelen käymään siellä siksikin, että minulla on pieni aavistus, että kansallisooppera ei tule loputtomasti näissä suhteellisen pienissä tiloissa esiintymään. Varsinkin nyt, kun uutiset Linnahallin remontista tulivat julki, huhut siitä että ooppera jonain päivänä siirtyisi sinne saivat aivan uutta ilmaa siipien alle. Saapa nähdä!

Ooppera tallinnassa

Käytännön vinkkejä

Lippujen ostaminen verkosta on helppoa. Mukavaa on myös se, että Viron ”lippupalvelu” ottaa reilusti pienemmän provision kuin kotimaan vastaavat. Valitsen Oopperan sivuilla olevasta näytöskalenterista haluamani näytöksen, ja klikkaan siitä eteenpäin lippupalvelun sivuille.

Sellainen pieni huomio, että jostain syystä englanninkielisiltä sivuilta siirtyminen ei mene ihan oikeaan paikkaan. Jos sinullakin käy niin, niin siinä vaiheessa kun olet Oopperan sivulla löytänyt oikean painikkeen, vaihda sivuston kieli viroksi ennen kuin klikkaat ”osta liput”. Näin pääset oikean esityksen kohtaan lippupalvelussa. Ja jos ei huvita ostaa lippuja netistä, niin oopperan lippukassa Estoniateatterin ala-aulassa palvelee myös.

Olen istunut niin permannolla kuin ylimmän parven lähes taaimmaisella rivillä. Yläkerran liput ovat tietysti merkittävästi edullisempia, mutta mielestäni sinne sekä kuuluu että näkyy erinomaisesti, joten tässä myös budjettimatkailijan vinkki. Plussaa muuten siitä, että alakerran narikkakin on ilmainen, kuten myös siitä että kakkosparven yleisölle on aivan oma pieni lämpiönsä väliaikatarjoiluineen.

Ooppera tallinnassa

Osoite: Estonia puiestee 4 

Oopperan nettisivut: www.opera.ee

Syksyn 2020 esitysten liput tulevat myyntiin maaliskuun alussa. Suosituimpien produktioiden liput myydään nopeasti, joten kannattaa olla valppaana mikäli haluaa nähdä juuri jonkun nimenomaisen oopperan tai baletin!

Mitäs muuta kulttuuria Tallinna tarjoaa?

Vaikka mitä! Rajoituksia tietysti tulee, mikäli ei osaa vironkieltä. Näin huonosti on minulla asiat ainakin toistaiseksi, sillä viron opintoni sujuvat uuvuttavan hitaasti. Siitä huolimatta napsin kaupungin kulttuuritarjonnasta itselleni sopivia paloja:

Kellariteatteri Tallinnan vanhassakaupungissa

4 Comments

 • Merja Ovaskainen

  Kerrot niin kauniisti myös oopperoista ja baletista että alkaa ihan tehdä mieli sinnekin. Onkohan virolaiset jotenkin lähtökohtaisesti enemmän suuntautuneet myös näihin taidemuotoihin ja kulttuuriin yleensäkin?

  • Henna

   Suosittelen kyllä lämpimästi, sillä lippujen hinnat ovat niin kohtuullisia. Esim. konserttisalissa on lounaskonsertteja, joihin liput maksaa alle kympin! Oopperalipuistakin kalleimmat ovat usein edullisempia kuin Suomen kansallisoopperan halvimmat. Olen ymmärtänyt että tallinnalaiset käyvät teatterissa ihan maailman mittakaavassa todella paljon. Kirjoja luetaan myös paljon, ja muutakin kulttuuria harrastetaan aktiivisesti. Pitääkin selvittää jostain, että millaisia lukuja tästä löytyy!

  • Sirpa Simola

   On ollut upeita kulttuurielämyksiä Konserttitalolla, Oopperassa, Sakuhallissa ja pienemmissä tiloissa! Virolaiset lukevat paljon ja Rahva Raamatukogussa on mainio kirjakauppa. Virolaisia elokuvia kannattaa katsoa, kun vaan löytää jostakin.

   • Henna

    Se on niin hienoa kun liput maksavat murto-osan Suomen vastaavien hinnoista. Täällä on mukavaa siis harrastaa kulttuuria! Tuo Rahva Raamat on erinomainen kirjakauppa – sehän valittiin juuri maailman parhaaksi! En kyllä yhtään ihmettele, niin ihana se minustakin on.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.