Väike rataskaevu
Ravintolat,  Tallinna

Mitä iso edellä, sitä pieni perässä: Väike Rataskaevu

Kopiosta harvoin tulee yhtä hyvä kuin alkuperäinen, mutta tämä pieni paikka saattaa tehdä poikkeuksen. Rataskaevu 16 on ollut vuosia kaupungin suosituin ravintola, ja ilmeisesti sen suuren suosion takia omistajat tekivät paikasta lähes täydellisen kopion muutaman kortteliin päähän alkuperäisestä suosikkiravintolasta. Väike Rataskaevu on sympaattinen poikkeus sääntöön: kopio voi olla aivan yhtä hyvä kuin esikuvansa!

Väike Rataskaevu piilottelee sivussa suurimmilta turistireiteiltä Nigulistekadulla, vastapäätä massiivista Nigulisten kirkkoa. Ravintolalla on vain yksi ikkuna kadun suuntaan, joten se saattaa jäädä ohikävelijältä jopa huomaamatta. Astu kuitenkin rohkeasti sisään ja kysy pöytää, sillä luvassa on hyvää ruokaa, viihtyisää tunnelmaa ja samanlaista sydämellistä palvelua, johon Rataskaevu 16:n ystävätkin ovat saaneet tottua.

Väike rataskaevu

Väike Rataskaevu on kompaktisti kaikkea samaa kuin isoveljensä

… tai siskonsa – mistäpä minä tiedä kumpaa sorttia ne ovat. Sen sijaan tiedän aivan varmasti, että kummastakin kävelee ulos vatsa ja mieli ravittuina. Niin Rataskaevukadun ravintola kuin tämä pienempi Väikekin ovat Tallinnan ravintolaelämän kuninkaallisia tasaisen laadukkaalla ja loistavia makuja loihtivilla keittiöillään.

Mietin tätä postausta aloittaessani, että viitsinkö edes kirjoittaa tätä, ja näin antaa näille supersuosituille ravintoloille lisää näkyvyyttä. Sekä Rataskaevu 16:n että Väike Rataskaevun ylivoimaisesti huonoin puoli on nimittäin se, että niistä ei tahdo saada millään pöytää. Suosio on kestänyt niin pitkään kuin muistan.

Mutta ei se mikään ihme ole. Ja kuten sanottu, tämä pikku-Rataskaevu varmaankin avattiin juuri siksi, että se tasaisi alkuperäisen Rataskaevu-ravintolan varauskalenterin jatkuvaa ruuhkaa.

Väike rataskaevu
Väike rataskaevu

Väike Rataskaevu – mikä siinä viehättää?

Kyllähän se tärkein syy ravintolan suosioon on aina ruoka. Vaikka olenkin käynyt isossa Rataskaevussa useammin kuin pienessä, niin myös pienen keittiö on onnistunut jokaisella visiitilläni täydellisesti.

Syön nykyään hyvin harvoin lihaa ravintolassa, mutta jos jossain teen poikkeuksen niin täällä. Listalla on nimittäin usein harvinaisempia ruhonosia kuten poskea, vatsaa ja niskaa. Niistä valmistetut, pitkään kypsytetyt ruuat ovat olleet kaikkein mieleenpainuvimpia herkkuja niin Väike Rataskaevussa kuin nurkan takana olevassa isommassakin. Annoksen seuraksi kun on ottanut täyteläistä punaviiniä, niin makumatka ruokaparatiisiin onkin ollut siinä!

Väike rataskaevu
Väike rataskaevu
Väike rataskaevu
Väike rataskaevu
Väike rataskaevu
Väike rataskaevu

Väike Rataskaevu on yhtä viihtyisäksi sisustettu kuin isosiskonsakin. Lattian ikivanhoihin lankkuihin on maalattu hauskoja kuvioita, ja ikkunalautoja koristavat kauniit suuret valaisimet ja komeat anopinkielet. Kaikki on konstailemattoman kodikasta. Kun homman viimeistelee sympaattisella ja asiantuntevalla palvelulla, niin sinäpä ne Rataskaevu-ravintoloiden menestyksen palaset sitten ovatkin!

Osoite: Niguliste 6 

Nettisivut: rataskaevu16.ee

Aukioloajat:
Ma–to 12–23
Pe–la 12–24
Su 12–23

Entä jos Rataskaevut ovat (taas kerran) täynnä?

Kävelen aina silloin tällöin Rataskaevu 16:n tai Väike Rataskaevun ovelle koittamaan onneani, josko saisin pöydän ilman varausta. Usemmin se epäonnistuu kuin onnistuu: varaus pitäisi olla. Niinpä minulla on takataskussa lista muista ravintoloista, joissa yhdistyy samat hyvät asiat kuin näissä kahdessa. Tässäpä se listan viiden kärki nyt sinullekin! 

 1. Ykkösenä Gloria veinikelder (klikkaa ja katso kuvat). Huikean hyvää ruokaa kohtuulliseen hintaan.
 2. Pegasus on kestosuosikkini, ja sen keittiö ei petä ikinä. Lue täältä lisää.
 3. Uudempi suosikki on Odessa, jossa on yleensä yllin kyllin tilaa ja mainio keittiö.
 4. Vanhankaupungin ulkopuolella yksi suursuosikkini on Telliskiven Frenchy. Katso kuvat täältä.
 5. Tsekkaa myös tämä: Tabula rasa.

2 Comments

 • Raija

  Väike Rataskaevussa on käyty kerran. Ihan kiva paikka, saatiin pöytä hyvältä paikalta. Lista on ksit sama kuin kuin tuossa isoveljessä

  • Henna

   Kyllä, aika samalla listalla kumpikin paikka menee. Ideana ollut ilmeisesti juuri vähentää varauspaineita ison Rataskaevun puolelta.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.