Kokomo ja Karjase sai
Mennyttä Tallinnaa

Sneak peek eli maistiaisia tulevasta!

Eikä olekaan muuten mikä tahansa maistiainen, vaan pullan makuinen ja kahvin tuoksuinen! Olen silloin tällöin vihjaillut, että Pohjois-Tallinnassa alkaa tapahtua. Nyt on aika kertoa uutisia!

Peruutetaan kuitenkin ensin hetki. Tässä aiemmassa jutussa näytin kuvia Põhjalan tehtaan alueesta ennen kuin uudet tuulet alkoivat puhaltaa. Ja jos haluat nähdä mitä Kopliin on rakenteilla, voit lukaista myös tämän aiemman jutun. Mutta tule pian takaisin, sillä nyt on aika kurkata lähitulevaisuuteen.

Tammikuussa Põhjalan tehtaalle on nimittäin odotettavissa aivan uusia juttuja! Uskonpa muuten, että moni kuulee niistä ensimmäisenä täällä Sooloiluja-sivustolla!  

Kokomo ja Karjase sai
Uunituoreita herkkuja viime kesältä... lue eteenpäin niin kuulet lisää.
Kokomo ja Karjase sai
Kaffetta ja pullaa tiedossa.
Kokomo ja Karjase sai
Puoli Tallinnaa jonotti viime kesänä Põhjalassa.

Kesällä ja syksyllä saatiin jo vähän esimakua

Menneen kesän ja syksyn ajan Põhjalan tehtaalla tapahtui viikonloppuisin, sillä Kokomo kahvipaahtimo ja Karjase Sai -leipomo järjestivät entisen kumisaapastehtaan tiloissa pop-up-kahvilatapahtumia.

Kävin niissä muutaman kerran, ja pitkistä jonoista ja odotuksesta huolimatta siellä vallitsi joka kerta rennon letkeä meininki. Jonot johtuivat siitä, että tapahtumista tuli tosi suosittuja, ja tallinnalaiset kävivät sekä hakemassa pullaa ja leipiä kotiin, että herkuttelemassa paikan päällä dj:n luodessa rentoa tunnelmaa ja ihanien leivonnaisten levitellessä tilaan huumaavaa tuoksuaan.

Samassa tilassa toimii viikolla myös Botik-niminen kahvila-baari, jossa on myös toisinaan erilaisia tapahtumia. Esim. Drink & draw -illat ovat olleet huippusuosittuja. Harmittaa, että en ole koskaan ollut oikeaan aikaan Tallinnassa – kuulostaa nimittäin niin hauskalta tilaisuudelta päästä piirtämään elävää mallia pienpanimo-oluita nautiskellen.

Kokomo ja Karjase sai
Kokomo ja Karjase sai
Jännitys tiivistyy... ennakkomaistiaiset liittyvät tähän halliin!
Kokomo ja Karjase sai
Kokomo ja Karjase sai
Kokomo ja Karjase sai

Mutta se maistiainen tulevasta?

No niin, on aika paljastaa, mitä tuleman pitää. Mainetta niittänyt pienpaahtimo Kokomo (toimi aiemmin mm. arvostetussa mutta sittemmin suljetussa Sfäär-ravintolassa) ja yhden miehen ideasta startannut Karjase sai -leipomo avaavat tehtaan tiloihin pysyvän kahvilan!

Tyyppien tekemisessä on niin hyvä ote, että veikkaan tälle tammikuussa avattavalle paikalle menestystä. Haasteitakin toki on, sillä Põhjalan tehtaalle on jonkin verran matkaa keskustasta ja Vanhastakaupungista. Naapurustoon tulee muutakin – ymmärtääkseni ainakin ravintola. Kovassa nosteessa olleen Märss-reppubrändin showroom on jo ollutkin samoilla nurkilla jonkin aikaa.

Tässä kuvassa seinät ovat vielä revitty auki. Nyt siellä on jo ikkunat ja ovet paikoillaan!
Tämä kuva on vieläkin vanhempi... siinä ei ole vielä seiniä puhkottu, eli tässä vaiheessa en vielä päässyt sisään seikkailemaan. Tai en uskaltanut mennä.

Suurin osa näistä kuvista on reissulta, jolloin Kokomon ja Karjase Sain kahvila-paahtimo-leipomoa vasta altettiin rakentaa. Kokomon Roland Põllu ja leipomon perustaja Kenneth Karjane olivat niin ystävällisiä, että veivät minut kävelykierrokselle teollisuushalliin, johon kahvila tammikuussa aukeaa.

Kaikki näyttää jo nyt aivan erilaiselta kuin näissä kuvissa, sillä rakennustyömaa on edennyt jättiloikkauksin. Näitä tunnelmia on kuitenkin kiva katsella, jotta näet miten alkeellisiin tiloihin uutta herkkukeidasta on alettu rakentaa. 

Tämä Tallinnassa osataan: otetaan rähjäinen vanha rakennus ja puhalletaan se hyvällä suunnittelulla ja ennakkoluulottomuudella täyteen uutta elämää ja tekemisen meininkiä. Viimeisimpiä vastaavia paikkoja löytyy Noblessnerin alueelta, jossa mm. uusi mainio Kaif cocktail-baari avattiin juuri tällä viikolla. Lue Kaifista lisää täältä.

Tämä oli siis pieni maistiainen tulevasta! Kerron heti lisää, kun ehdin taas paikan päälle kurkkimaan. Tiloissa pitäisi silloin toimia niin kahvila kuin paahtimo ja leipomokin. Tiedossa on siis tuoksuvaa tunnelmaa! Ja hei: jos ehdit paikalle ennen minua, niin kommentoi mielellään ja kerro miltä näyttää. Tammikuussa siellä pitäisi olla ovet auki!

Kokomo Coffee Roasters -paahtimon Facebook-sivut ovat täällä, ja kartalla se on osoitteessa Marati 5

Karjase Sain Facebook-sivua kannattaa seurata myös. Ja sehän löytyy siis samasta osoitteesta kuin Kokomo. 

Myös Botikin Fb-sivut kannattaa ottaa seurantaan, jotta pysyt ajan tasalla siellä järjestettävistä tapahtumista. Botikista kirjoitan lähiaikoina lisää.

Sooloiluja yrittää pysyä ajan tasalla siitä, mitä Tallinnassa tapahtuu. Seuraa Sooloiluja Facebookissa, niin sinäkin pysyt!

2 Comments

  • Sari - Campasimpukka

    Hei nyt taas kommentointi toimii, kiva! Tätä aluetta emme varmaankaan ehdi nyt tammikuun reissulla katsomaan, jää niin vähän aikaa Tallinnalle. Mutta palaan tänne katsomaan uudemman kerran, kun keväämmällä palaamme lahden eteläpuolelle. 🙂

    • Henna Mikkilä

      Tosi kivaa että ilmoittelit ongelmasta! Se saatiin kommenttisi ansiosta korjattua. Kiitos! Ja juu, paljon on taas uutta nähtävää. Tämä kaupunki ei todellakaan ole koskaan valmis.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.