Kansanrintaman museo kertoo Viron lähihistorian tärkeimmistä vuosista
Museon kaareva seinä on aikajana, joka kertoo kuvien, tekstin, musiikin ja filminpätkien avulla niistä muutamasta vuodesta, jotka johtivat Viron itsenäisyyden palauttamiseen vuonna 1991. Ainakin minulle isot osat tapahtumaketjua eivät olleet tuttuja, joten museo osoittautui yllättävän kiinnostavaksi!
Kansanrintaman tehtäväksi ajateltiin aluksi Viron paikallisen päätöksenteon lisäämistä ja sen aseman parantamista osana Neuvostoliittoa. Näyttelyn aikajana kuvailee hienosti, miten mukaan alkoi vähitellen tulla myös itsenäistymisajatuksia.
Tekstit ovat isolta osin ainoastaan viroksi, mutta etenkin filmien yhteydessä kerrotaan myös englanniksi mistä on kysymys. Itse en ymmärrä viroa kuin auttavasti, mutta museon kuvailemat tapahtumat tulivat kielimuurista huolimatta selviksi.
Kuvaseinän lisäksi tilassa on esillä myös propagandajulisteita, symboleita ja esineistöä, jotka kertovat omaa tarinaansa vallankumouksellisesta ajasta 30 vuotta sitten. Kiinnostavaa ajankuvaa, ja monin paikoin liikuttavaakin kertomusta siitä, miten veljeskansa onnistui väkivallattomasti riuhtaisemaan itsensä irti hyvinkin väkivaltaisen valloittajan ikeestä.
2 Comments
Petri
Yksi tuommoinen minibussi, kiitos!
Olitkos muuten sitä mieltä että museon ilmainen sisäänpääsy ei korreloinut laatuun tai vaikkapa siisteyteen?
Henna
Yllättäen ei ollenkaan! Siksi käynti olikin ehkä niin positiivinen yllätys, sillä odotukset ilmaisesta ja ehkä vähän vaatimattoman näköisestä museosta eivät olleet kovin korkealle virittyneet. Ainakin minä opin valtavasti uutta, ja noiden vuosien toiveikas ja osin uhkarohkeakin henki välittyi hienosti kävijälle. Ja siisteys… voi miten suloinen oli se täti, joka moppasi jo entuudestaan puhtaan näköistä lattiaa. Siistiä siis oli!