Voltan alue
Kävelyt

Rappioromantikon päiväkävely: Voltan alue

Tunnustaudun rappioromantikoksi. Minusta on parasta huvia tutkia tienoita, jotka vasta odottavat gryndereiden visioiden toteutumista kuin Ruususen unta nukkuen. Yksi tällainen on Voltan alue Kalamajan pohjoislaidalla.

Voltan alue
Voltan alue
Voltan alue

Tallinna kehittyy nopeasti, ja moni aiemmin surkeassa kunnossa ollut seutu on kokenut täydellisen kasvojenkohotuksen. Kuka muistaa, että vielä kymmenen vuotta sitten vaikkapa Telliskivi oli melkoisen lohduttomassa kunnossa? Viimeisimpiä muodonmuutoksen kokeneita alueita on Noblessner, joka näytti vain kolme vuotta sitten tältä.

Voltan alue on vielä suurelta osin kehnossa kunnossa. Niinpä se sopii mitä mainioimmin rappioromantikon päiväkävelyn kohteeksi! Yhdelle laidalle on jo rakennettu näyttäviä loft-asuntoja, mutta muuten ajan hammas on nakertanut heikkoon happeen nämä entiset teollisuushallit.

Voltan alue

Minulla ei ole aavistustakaan saisiko näillä kulmakunnilla kävellä. Selkeiden puomien tai porttien puuttuessa olen kuitenkin ulkoiluttanut siellä kameraani useampaankin otteeseen. Sanotaan, että joskus on parempi pyytää anteeksi kuin lupa. Sillä mielellä olen Voltan alueella pyörinyt.

Voltan alue

Teollisuushalleista näkee, että niitä on laajennettu ja muokattu vuosikymmenten kuluessa. Eri aikakausien rakennelmat muodostavat kiinnostavan tilkkutäkin: vanhimpien osien kivimuurien rinnalla lasitiiltä, ruostunutta metallia ja betonia. Näitä värittämään on ilmestynyt graffiteja, jotka Voltassa ovat suurimmalta osalta taidokkaita ja värikkäitä.

Mitä Voltan alue alunperin oli?

Voltan tehtaan historia ulottuu 120 vuoden taakse, jolloin sen ensimmäisessä rakennuksessa ruvettiin valmistamaan sähkömoottoreita tsaarin Venäjälle. Viron itsenäistymisen aikaan sähkömoottoritehtaan toiminta keskeytyi joksikin aikaa, mutta käynnistyi pian uudestaan saaden rinnalleen myös mm. Kawen suklaan, Keilan tekstiilien ja jopa parfyymien valmistusta.

Voltan alue

Toisen maailmansodan jälkeen tehtaan toiminta jatkui uuden isännän komennuksessa tuottaen kukoistuksensa aikoina jopa kymmenesosan koko Neuvostoliiton sähkömoottoreista. Volta-tuotenimellä valmistettiin myös silitys- ja vohvelirautoja, lämpöpattereita ja muuta kodinelektroniikkaa. Parhaimpina vuosinaan tehtailla työskenteli lähes 3000 ihmistä.

Kukoistuksen vuodet tuntuvat kaukaisilta kävellessäni hylätyllä tehdasalueella autioituneita rakennuksia valokuvaten. Jonkun oven takaa kantautuu hitsauksen ääniä, jonkun toisen metallista kolinaa. Etäällä kävelee haalariasuinen mies, mutta muuten olemme yksin. Tuntuu lähes aavemaiselta, ehkä jopa vähän pelottavalta.

Neuvostoliiton romahtaessa Volta-generaattoreiden kysyntä laski niin nopeasti, että tehdas oli suljettava. Rakennusten valtavan koon vuoksi purkamisen kustannukset olisivat olleet liian korkeat, joten omistajille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin hylätä tehdas.

Nyt entisen sähkömoottoritehtaan halleissa luonto on ottanut viimeisen sanan kasvattaen romahtaneet rakennelmat täyteen puita ja pensaita. Joihinkin rakennuksiin pääsee livahtamaan sisäänkin, mutta itselläni ei ole rohkeus riittänyt kuin muutamaan pikaiseen kurkistukseen.

Voltan alue tulee lähivuosina kokemaan muodonmuutoksen. Jo nyt muutamat vanhimmista rakennuksista ovat saaneet rakennusliikkeen aidat ympärilleen, joten tämän sivuston maalailemat visiot alkavat vähitellen toteutua.

On mahdoton arvata miltä kaikki näyttää vaikkapa tämän vuosikymmenen lopulla, mutta vielä nyt Volta on mitä mainioin retkikohde kaltaiselleni rappioromantikolle. 

4 Comments

 • Marja Lahnalahti

  Katoavaa ’ kauneutta’, joka on minunkin mielestäni todella kiinnostavaa kertomansa tarinan vuoksi. Myös paljon muuta kuin nämä konkreettiset rakennukset katoavat uudistusten myötä. Olisi hienoa päästä opastetulle kierrokselle!

  • Henna

   Mainio Tallinnantuntija Tapio Mäkeläinen kertoi, että hän on suunnittelemassa erilaisia opastettuja kierroksia eri puolille kaupunkia – myös Voltaan. Jahka pääsemme taas matkustamaan, niin näistä kuullaan varmaankin lisää.

  • Henna

   Kiitos! On kyllä kuvauksellinen paikka – uudesta ja silotellusta ei minun mielestäni saa koskaan yhtä kiinnostavia kuvia kun tällaisesta rosoisesta. Kannattaa käydä alueella ihmettelemässä ennen kuin se on kokenut täydellisen muutoksen.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.