Kiinnostaako historia? Tässä pähkinänkuoressa Kolgan menneisyyttä
Wikipedia kertoo, että Kolgan kartano (viroksi Kolga mõis, saksaksi Herrenhaus Kolk) kuului Gotlannin saaren sisterssiläisluostarille vuosina 1230–1519. Ruotsin kuningas Juhana III antoi Kolgan läänitykseksi vuonna 1581 sotasankarilleen Pontus De La Gardielle. Kolga siirtyi Christine Catharina de la Gardien ja Gustaf Otto Stenbockin avioliiton jälkeen Stenbock-suvulle vuonna 1658. Kartano oli heidän suvullaan vuoden 1940 neuvostomiehitykseen asti.
Viron uudelleenitsenäistymisen jälkeen kartano palautettiin Stenbockeille, mutta he luopuivat siitä 2000-luvun alkupuolella. Nykyinen omistaja on nimeltään Anu Koppel, jonka vironkielisen haastattelun voit katsoa täältä.
Arkkitehtuurista kiinnostuneelle voin kertoa sen verran, että vanhin päärakennus valmistui 1642, mutta se jäi vuosina 1765–1768 rakennetun barokkikartanon sisälle. Siipiosat on rakennettu klassismin mukaisine pylväikköineen 1820-luvulla.
Olen orastavassa kartanoinnostuksessani vasta raapaissut Viron mõisien historian pintaa. Tietoni ovat niin haparoivia, että suosittelen lukemaan johdatuksen aiheeseen esimerkiksi tältä sivustolta.
14 Comments
Tapio Alkula
Kävin kartanossa joskus 90-luvulla kun se kuului Stenbockeille, sattumoisin jonkin läntisen asiantuntijaporukan mukana kun olin ohi kulkemassa pyöräretkellä. Tuolloin yläkerrassa oli vielä neuvostoaikainen puhelinkeskuspöytä ja sen aikaisia muovomattopintoja. Aikoinaan kartanon kirjasto pääosin pelastui neuvostovenäläisiltä kun paikallinen maanviljelijä kötki sen vintilleen. Itse kartano pysyi Stenbockeilla 1940 asti eivätkä he menettäneet sitä niin valtiolle kuin aikoinaan muut balttoparonit. Vrt Sangaste. Kartanoalueella ei enää taida olla majoitusta mutta kai kauppa vielä päädyssä
Henna
Oi että, kävipä sinulla hyvä tuuri! Muovimatot ovat nyt häipyneet, mutta ajan hammas pureskellut muuten aika pahasti. Muovimatot tosin tainneet säästää vanhoja parketteja, joita ymmärtääkseni yritetään kunnostaa. Toivottavasti onnistuu. Missähän kartanon kirjaston kirjat nykyään ovat? Oli niin, että Stenbockien juuret olivat Ruotsissa Saksan sijaan?
Hanne
Ihania kuvia jälleen – ja hiiskatin katanokärpänen: tais purra minuakin.
Henna Mikkilä
Se puree todella helpolla, ja ”taudista” ei pääse millään eroon!
Kaarina Piispanen
Niin oli kuin sielunmaisemaani olisit kuvannut! Voisin hyvin kuvitella viihtyväni tuollaisessa paikassa ja ehdottomasti juuri noin rapistuneessa 😉 Kiitos taas kerran <3
Henna Mikkilä
Juuri se rapistuneisuus tosiaan teki Kolgasta niin kiehtovan. Siellä jäi tilaa mielikuvitukselle. Virossa on huikean hienosti kunnostettuja kartanoita, ja niille ilman muuta kunnia myös! Mutta tällainen rappioromantikko saa ihan omanlaisiaan kiksejä tällaisissa, jotka vielä nukkuvat ruususen unta odottaen mahdollisia tulevia uuden loiston päiviä. Kolga on niin valtaisa, että on kiinnostavaa nähdä löytyykö mistään tarpeeksi rahaa sen kunnostamiseen. Toivottavasti löytyy edes ajan hampaan pureskelun pysäyttämiseen.
Sari-Campasimpukka
Osaan saksaa jonkun verran, siis semmoista turistisaksaa, mutta kuten ”osaan kartanoviroa” niin sanasto tulee tutuksi kiinnostavassa aihepiirissä ( sama kun A osaa pyöräilyranskaa ja yksi työkaveri autonostosaksaa :D) ja kääntäjillä auttavasti ymmärtää. Saksaa pitäisi kyllä herätellä mieleen, lukiossa vain olen sitä aikoinaan lukenut, eikä se ollut viime vuonna. 😀
Saa nähdä kauanko tässä nyt menee. Itselläni on siitä hyvä tilanne, ettei mikään ikäänkuin karkaa pois, ei ole menetettyjä lomia matkailun suhteen. Ja olen onneksi hyvin kotona viihtyvä. Ehkä olisi pian oikeasti aikaa sille, että alkaisin sortteerata tuota blogin kartano-osiota parempaan malliin. Tai ainakin hetki menee sen Alastalon kanssa. 😀 😀
Kiitos linkkauksesta blogiini, jokunen käynti on tainnut tulla jo sen takia! <3
Sari-Campasimpukka
Kurkkasin äsken jotain postauksiani aiheesta ja piti lopettaa, tuli niin haikea mieli. Ostin muuten äskettäin uuden kartanokirjan, saksalaisen Sabine Bockin kirjan Herrenhäuser in Estland, mutten ole vielä tutustunut siihen, juuri tuosta haikeussyystä. Sitä saa ostettua Rahvaraamatusta.
Henna Mikkilä
Osaat ilmeisesti saksaa? Meidän perheestä ei harmittavasti sitä taitoa löydy. Mutta oikeassa olet: haikeudentunnetta on tällä hetkellä todella vaikea välttää. Keväällä eli toivo siitä, että kesällä tilanne parantuisi (kuten se tekikin), mutta nyt lokakuun ensimmäisenä mieleen hiipii kyllä suuri huoli. Miten pitkään nyt joudutaan odottamaan positiivista käännettä?
Sari-Campasimpukka
Se on sellainen puraisu se, ettei se yhdellä läpsäisyllä lähdekään!
Henna Mikkilä
Niin totta! Tauti pahenee, mutta oireet ei harmita. Voi kun vaan pääsisi hoitelemaan sitä taas paikan päälle!
Marttijaakko
Kyllä se kartanokärpänen puraisi myös minua.
Sari - Campasimpukka
Ai että oli mukava postaus heti aamutuimaan luettavaksi! 😀
Henna Mikkilä
Sinulle ekstrakiitos siitä, että usutit sivustosi postauksilla kartanokärpäsen kimppuuni. Puraisihan se! Taisi näykkäistä miestänikin.