Entäs ne yhteydet Suomeen? Kukoistuksensa aikaan luostari hankki maaomaisuutta Porvoosta, Sipoosta ja Pernajasta. Tämän lisäksi Ruotsin kuningas Maunu Eerikinpoika lahjoitti vuonna 1351 Tallinnan hiippakuntaan kuuluneelle Padisen luostarille Porvoon kirkon pappien nimittämisoikeuden sekä oikeuden Ahvenkosken ja Vantaanjoen lohenkalastuksiin. Tähän liittyen löysimme retkellämme luostarin tuntumasta Vantaan kaupungin lahjoittaman muistolaatan. Paikan päällä vielä ihmettelimme Vantaan yhteyttä Padiseen, mutta sehän sitten myöhemmin selvisi.
1500-luvun puolivälissä riehunut Liivinmaan sota oli lopulta kuolinisku luostarin toiminnalle, sillä munkit lähetettiin muualle siinä pelossa, että ruotsalaiset hyökkäisivät ja valloittaisivat luostarin. Vuoden 1558 jälkeen ei munkkeja enää luostarissa nähty.
Saanko esitellä: von Rammit!
Mitä tätä seuranneina vuosina tapahtui, sitä ei lyhyt historiaan tutustuminen paljastanut. Seuraava löytämäni vaihe oli se, kun Virossa valta oli siirtynyt ruotsalaisille, kuningas Kustaa II Adolf lahjoitti Thomas von Ramm -nimiselle herralle Padisen luostarin ja suuren osan luostarille kuuluvista maatiloista – tämä siksi, että mies oli toiminnallaan edesauttanut ruotsalaisten Baltian valloitusta.
Luostarirakennus muutettiin asuinkäyttöön, ja Rammin perhe muutti Padiseen. Von Rammit asuivat luostarissa vuoteen 1788, jolloin rakennukset paloivat salamaniskun aiheuttamassa tulipalossa asuinkelvottamaksi.
Jos haluat tutustua tarkemmin Von Rammin suvun vaiheisiin Padisessa, kartanon nettisivuilta löytyy pieni historiikki myös suomen kielellä. Minä kerron enää sen, että von Rammin perheen oli maailmasotien seurauksena lähdettävä pois Virosta, minkä jälkeen kartano ja sen maat kansallistettiin. Itsenäistymisen jälkeen vuonna 1998 Olaf Thomas von Ramm ja Claes Marten von Ramm kuitenkin ostivat päärakennuksen takaisin, ja edelleen tänä päivänä von Rammit pyörittävät siellä hotelli- ja ravintolatoimintaa. Ympyrä on sulkeutunut!
Yhteystiedot
Osoite: Padise. Tässä karttalinkki
Luostarin nettisivut – osa aineistosta myös suomeksi!
Kartanon nettisivut: padisemois.ee
Aukioloajat:
Huhtikuu–syyskyy ma–su 10–18
Lokakuu–maaliskuu ke–su 11–17
4 Comments
Raija
Tuolla on tullut käytyä kun oltiin Viron linnat ja kartanot kierroksella.
Henna
Kiinnostavaa seutua – sekä kartano, luostarin rauniot että lähistöllä olevat Rummun kaivokset.
Eija Eskelinen
Luostaria on kohennettu huomattavasti. Muinoin luostarilla oli kalastusoikeus Vantaan jokeen!
Henna
Juu, näin tuoreita kuvia luostarista tämän jutun kirjoittamisen jälkeen. Tästä tulikin siis pieni historiapläjäys. Padisen luostari tosiaan sai kalastusoikeuden Vantaanjokeen (ja myös Ahvenkoskeen), ja myös osti maa-alueita Suomesta. Kiinnostavaa on se, että se sai lisäksi Porvoon kirkon pappien nimitysoikeuden.