Gloria veinikelder
Ravintolat,  Tallinna

Gloria veinikelder ja jättiyllätys

Olen kalunnut viime vuosina Tallinnan ravintoloita niin tiheään tahtiin, että en olisi enää uskonut todelliseen yllätykseen, vaikka pieniä iloisia löytöjä vieläkin onnistuu silloin tällöin tekemään. Gloria veinikelder kuitenkin järjesti sellaisen: todellisen yllätyksen!

Kävelin nimittäin Gloria veinikelderin Müürivahe-kadulla olevasta suhteellisen huomaamattomasta ovesta sisään ilman sen kummempia ennakko-odotuksia. Pari tuntia myöhemmin astelin takaisin kadulle ällikällä lyötynä tuumaillen, että jopa suursuosikki Rataskaevu 16 oli saattanut saada haastajan. Se on paljon sanottu, joten lue eteenpäin kuullaksesi perusteluni.

Gloria veinikelder: takkatulta ja Frank Sinatraa

Gloria veinikelder on niitä paikkoja, joiden olemassaolon olen kyllä tiennyt vaikka kuinka kauan, mutta jostain syystä ei ole vaan tullut käveltyä sisään. Se johtuu ehkä siitä, että ravintola ei ovea ja kylttiä lukuun ottamatta näy ulospäin ollenkaan. Toisaalta vielä sisään käveltyäänkään ei ymmärrä tulleensa ravintolaan – astut  nimittäin viinikauppaan.

Koska mainion lounasvisiittimme jälkeen melkein harmitti, että päädyimme sinne vasta nyt, suosittelen lämpimästi kaikkia muitakin astumaan ohi viinihyllyjen pidemmälle kellarin uumeniin. Uskon nimittäin, että sinäkin tulet yllättymään iloisesti.

Jos vertaan Gloria veinikelderiä suosittuun ravintola Rataskaevu 16:een, niin sisustukseltaan näissä paikoissa ei ole mitään samaa! Jos Rataskaevu on rouhea ja moderni, niin jo ensi silmäyksellä huomaa Glorian sisustajan innostuneen enemmänkin punaisesta sametista ja kristallikruunuista. Vaikka tyyli ei ensi katsomalta ehkä olekaan aivan minun makuuni, niin hetken kokonaisuutta ihmeteltyäni alan pitää näkemästäni.

Ensivisiittimme osui talven sateisimpaan ja tuulisimpaan päivään, joten olimme ihastuksissamme huomatessamme nurkassa olevan elävän tulen! Gloriassa on todellakin takka, ja siinä myös tuli. Kun takkatulen loimotuksen lisäksi kuulen Frank Sinatran pehmeän äänen, totean nopeasti että täällähän on mitä hurmaavin tunnelma – kuin lääkettä talven viimaa vastaan!

Gloria veinikelder
Gloria veinikelder
Gloria veinikelder

Tilaamme ruuat ja viinit – niitä odotellessamme alamme tutkia Glorian eri nurkkia. Paikka on nimittäin sokkeloinen, ja jokaisessa huoneessa on omanlaisensa tunnelma. Olemme ainoat asiakkaat, joten saamme ihmetellä rauhassa. Tämän on aivan huikea paikka!

Pääsalissa takkoineen, kristallikruunuineen ja jyhkeine kalusteineen on slaavilaista tunnelmaa. Vieressä on kabinettimaisempi huone, jota Mona Lisa vartioi viinilasi kädessä, ja nurkan takaa löytyvässä tilassa vahtia pitää Napoleon: ajatukset siirtyvät Ranskaan. Seuraavan kulman takaa paljastuu pikkuriikkinen, italialaista trattoriaa muistuttava tila. Katsottavaa ja ihmeteltävää riittää… ja Frank jatkaa lauluaan. Gloria veinikelder on hurmannut meidät jo ennen kuin olemme saaneet edes annoksiamme!

Ja sitten saapuu lautaset

Viiniä olemmekin jo siemailleet jonkin aikaa todeten, että kelpo lasilliset saimme – vieläpä kohtuulliseen hintaan. Kuulimme, että Gloria veinikelderin taustalla vaikuttaa Viron parhaaksi mainittu sommerier, joten laatua sopi odottaakin.

Ja samaa laatua saamme todistaa myös lautasillamme! Pöytäseuralaiseni huokailee ihastuksesta porsaankyljys-confitinsa kanssa, mutta minä (hyvin epätyypillisesti) en halua haarukallistakaan hänen annoksestaan, jotta taivaalliseen kananmaksa-annokseni maut eivät sekoittuisi.

Gloria veinikelder
Gloria veinikelder
Gloria veinikelder
Gloria veinikelder

Nyt alat ehkä aavistaa mitä tarkoitin sanoessani, että Rataskaevu 16 on saattanut saada kilpailijan! Syömämme annokset olivat samanlaista makujen ja tekstuurien ilotulitusta, mitä olen tottunut saamaan tuossa muutaman korttelin päässä olevassa ravintolassa, jota moni pitää kaupungin parhaana.

Mutta ei tämä ole onneksi mikään kilpailu. Voittaja nimittäin on jo selvillä: se olen minä! Olenhan löytänyt taas yhden mainion tallinnalaisravintolan, jota voin ilolla suositella muillekin, ja johon tasan varmasti tulen suunnistamaan jatkossakin.

Sellainen pieni huomio muuten vielä, että palvelu oli ehkä ensin vähän viileää, mutta lämpeni loppua kohden toiseen ääripäähän – suorastaan sydämelliseksi. Kannattaa siis itse jatkaa ystävällistä linjaa, niin kyllä sen toisenkin osapuolen yleensä saa lämpiämään. Loppu hyvin siis tässäkin asiassa.   

Osoite: Müürivahe 2 

Gloria veinikelderin nettisivut: gloriaveinikelder.ee

Aukioloajat kannattaa aina tarkastaa ravintolan omilta sivuilta, mutta jutun kirjoittamisen aikaan:
Ma–la 12–23
Su suljettu

Oletko sinäkin viininystävä?

Minä myös! Mikään viinintuntija en väitä olevani, mutta nautin varsinkin hyvän ruuan kanssa sopimaan mietitystä viinistä – niin punaisesta kuin valkoisestakin. Jos olet kuten minä, ota suunnaksi vaikka jompi kumpi näistä:

 • Ravintola Radion yhteydessä on myös viinibaari ja -kauppa. Niinpä sieltä löytyy viinien ja ruuan yhdistämisen suhteen erinomaista osaamista.
 • Heitänkin saman tien ns. kurvipallon: Ravintola Koma onkin nimittäin suunnitellut ruokalistansa viinien sijaan pienpanimo-oluiden ympärille! Suosittelen lämpimästi testaamaan: luvassa on aivan uudenlaisia makuelämyksiä. Lue täältä pidempi juttu Komasta, ja katso miten kivan näköinen paikka se on.

3 Comments

 • Christina (Kisu) Lindgren

  Kiitos Henna jälleen kerran. Mielenkiintoinen kirjoitus ja kun tämä matkustus kielto loppuu niin ehdottomasti käynti siellä.
  Ihanat kuvat !

  • Henna

   Kiitos sinulle Kisu! Glorian viinikellari on omallakin ”päästävä pian uudestaan” -listallani tosi korkealla. Mutta nyt otetaan kaikessa rauhassa, kokkaillaan kotona ja toivotaan parasta. Pidä huoli itsestäsi ja läheisistäsi.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.