Estonia ravintola
Ravintolat,  Tallinna

Tiesitkö tätä: oopperatalossa on myös ravintola!

Saimme nauttia hienoista hetkistä menneenä talvena Tallinnassa! Vai miltä kuulostaa kävellä ulkotulien loimottaessa ravintolaan, syödä siellä upea illallinen ja astua sitten tyylikkäästi sisäkengissä oopperaan nauttimaan Wagnerin jyhkeistä sävelistä? Kaikkea tätä ja paljon muuta koimme ravintolassa nimeltä Estonia, joka on Viron kansallisoopperan oma ravintola! Ja parasta kaikessa, että tämä luksus ei kuitenkaan kevennä lompakkoa kohtuuttomasti.

Estonia ravintola

Estonia: vanhan ajan charmia oopperatalon ja konserttisalin kainalossa

Pahaa pelkään, että tästä tulee taas ylisanatykitys – sen verran innossani olen Estonia-ravintolassa ja oopperassa viettämästämme illasta.

Olethan lukenut aikaisemman postaukseni Viron kansallisoopperasta? Jos et ole niin kannattaa lukaista se täältä. Suosittelen lämpimästi tutustumaan oopperan ohjelmaan, vaikka koti-Suomessa oopperavisiitit eivät kuuluisikaan normaalihin harrastuksiisi. Virossa liput maksavat nimittäin murto-osan Suomen hinnoista, oopperatalo on keskellä kaupunkia, ja ohjelmistossa on niin oopperaa, operettia kuin balettiakin.

Estonia ravintola
Estonia ravintola
Estonia ravintola

Mutta nyt samassa talossa on myös ravintola, ja sehän sopii tällaiselle oopperasta ja hyvästä ruuasta pitävälle nautiskelijalle! Olin ottanut Estonian testattavien ravintoloiden listalleni heti sen auettua, mutta nyt koitti vihdoin sopiva hetki siirtyä tuumasta toimeen. Olin varannut liput Wagnerin Tännhauseriin, joten mikäpä olisikaan sopivampi tapa aloittaa arvokas ilta oopperassa kuin illallinen saman katon alla  olevassa ravintolassa.

Estonia ravintola
Estonia ravintola

Estonia onnistui monella eri tavalla

Mistäpä siis aloittaisin superlatiivipommitukseni? Ensinnäkin siitä, että oli huikean hieno juttu saada jättää ulkovaatteet ravintolan narikkaan. Miksikö? No siksi, että ravintolasta on oma sisäänkäynti oopperan puolelle. Saisimme siis siirtyä illallisen jälkeen suoraan saliin– ja oopperan päätyttyä takaisin pukemaan ulkovaatteet päälle – rauhassa. Ravintolavisiitillä vältimme siis Oopperan vaatesäilytykselle tyypillisen jonottamisen ja ruuhkan. Luksusta!

Estonia on upea kokonaisuus. Tila jakaantuu kahteen osaan: talvipuutarhamaiseen ruokasaliin ja viihtyisään baariin. Sisustus on moderni, mutta henkii talon arvoon sopivaa perinteistä tunnelmaa. Tarjoilijat klassisissa mustavalkoisissaan antavat kokonaisuudelle tyylikkään viimesilauksen. Pöydillä palaa kynttilät, ja musiikkikin on hyvin valittu täydentämään kokonaisuutta.

Estonia ravintola
Estonia ravintola

Ruokalistakin vaikuttaa kiinnostavalta. Sieltä löytyy sekä à la carte vaihtoehtoja, että kulloinkin oopperassa esitettävän ajankohtaisen esityksen mukaan vaihtuva kiinteä menu. Meidän visiittimme aikaan menun teema oli operetti Luxemburgin kreivi. Pisteet siitä, että menu on todella kohtuullisesti hinnoiteltu.

Ruoka on hyvää ja palvelu osaavaa ja asiallista, mutta kuitenkin myös mukavan henkilökohtaista ja rentoa. Tuli sellainen fiilis, että tässä talossa henkilökunta viihtyy – se on asia, joka välittyy asiakkaallekin.

Estonia ravintola

Väliaikadrinkit Estonian puolella

Illallisen jälkeen siirrymme sisäoven kautta oopperan puolelle. Tämä jos joku lisäsi VIP-tunnelmaa! Oikeastaan koko ravintolakokemus oli samanlainen: oltiin arjen yläpuolella. Mutta vaikka sisustus, palvelu ja ruoka olivat arvokkaan tyylikkäitä, ei Estoniasta kuitenkaan jäänyt pönöttävä tai paskantärkeä (anteeksi karkea ilmaisu) olo. Ylipokkuroinnista tai hienostelusta en pidä ollenkaan.

Mukava henkilökunta muistutti vielä saliin siirtyessämme, että myös väliajalla olisimme tervetulleita Estonian puolelle. Baari tarjoilee drinkkejä, ja ehtii siinä ehkä ottaa pienen annoksenkin. Tai jos ei ehdi, niin keittiö on auki vielä esityksen jälkeenkin. Heillä on ajatuksena palvella niin oopperasta, konserttisalista kuin muistakin teattereista tulevaa juhlakansaa myöhempään kuin kaupungin muut ruokaravintolat. Jos siis haluat syödä illallisen vasta esityksen jälkeen, niin sekin onnistuu. Hyvää palvelua!

Ulos kävelee kaksi tyytyväistä tyyppiä

Olipa se kaikin puolin onnistunut ilta! Kun upean Tännhauserin jälkeen palaamme Estonian puolelle ja laitamme kaikessa rauhassa ulkovaatteet päälle ravintolan narikassa voimme vain huokaista tyytyväisenä: tämä täytyy ottaa uusiksi jonkun muun esityksen kanssa! Tuntuu suorastaan, että haluaako sitä mennä enää oopperaan ollenkaan ilman että illan aloittaa Estonian herkuilla ja ystävällisellä palvelulla.

Ravintola Estonian osoite: Estonia puiestee 4 

Ravintolan nettisivut: www.opera.ee/en/estonia-restoran

Aukioloajat:
Su–ti ainoastaan varauksesta
Ke–pe 17–00
La 13–00

Kohtuuhintaista kulttuuria laidasta laitaan 

Kevyttä ja klassista musiikkia, jazzia ja kansanmusiikkia, tanssia, teatteria, kuvataidetta – Tallinnassa on mistä valita!

Tässä kolme omaa suosikkiani:

  1. Oopperaa! Lippujen hinnat ovat Suomeen verrattuna kohtuullisia ja laaja ohjelmisto tarjoaa jokaiselle jotakin. Lue pidempi juttu oopperasta täältä!
  2. Jazzia! Philly Joe’s jazzklubi on yksi ehdottomia suosikkejani koko kaupungissa. Jos siellä on keikka reissuni aikana, niin aika todennäköisesti  myös minut löytää sieltä. Katso täältä miten viihtyisä paikka se on!
  3. Klubikeikkoja! Oma suosikkiklubini on Erinavate tubade klubi, sillä siellä saa röhnötellä sohvalla keikkaa kuunnellessaan. Sopii tällaiselle mukavuudenhaluiselle tyypille. Katso täältä miltä paikka näyttää.
Ooppera tallinnassa

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.