Manna la Roosa
Baarit,  Ravintolat

Liisa Ihmemaassa steroideilla – sitä on ravintola Manna la Roosa

Kuvittele mielessäsi hopeafoliolla päällystettyjä seiniä, silkkiä ja samettia, seinämaalauksia ja kuvasuurennoksia lattiasta kattoon, mielikuvituksellisia lamppuja… tuhannen ja yhden yön satumaailma yhdistettynä Tintin oopiumhuuruihin Sinisessä Lootuksessa ja Moulin Rougen kabareetunnelmaan. Kaikkea sitä on Manna la Roosa Tallinnassa!

Eikä ilotulistus siihen lopu: meksikolaiset Día de Muertos -henkiset pääkallot ovat sopuisasti rinnakkain jyhkeiden ristien ja kirkonmiesten kuvien kanssa. Picassokin on liittynyt mukaan riemukkaaseen karnevaaliin käsi kädessä intialaisten puuveistosten kanssa.

Mikään ei ole pyhää, ja toisaalta paikka on kuin koristeellisin koskaan näkemäsi alttari. Manna la Roosa on kuin Liisan Ihmemaa, mutta siinä yksi keskeinen ero: tähän kaninkoloon voit sukeltaa sinäkin.

Lue myös tämä: Vanhankaupungin Rataskaevukadulla olevalla Tabula Rasalla on samat omistajat kuin Manna la Roosalla. Katso täältä miten hieno sisustus sielläkin on.

Manna la Roosa

Manna la Roosa: täällä mikään ei ole normaalia

Normaalisti arvioin käymiäni ravintoloita ja baareja epävirallisella viiden tähden asteikollani. Annan yhden tähden kustakin: ruuasta, sisustuksesta, tunnelmasta, palvelusta ja hinta-laatusuhteesta. Kun kaikki nämä loksahtavat kohdilleen, olen viiden tähden ravintolaelämyksen äärellä.

Manna la Roosassa ei kuitenkaan ole mitään normaalia, joten viskaan tähtiasteikkoni nurkkaan. Yksistään sisustus saa minulta täydet viisi crazy-tähteä, ja tunnelma siihen päälle toiset viisi överipistettä.

Manna la Roosa
Manna la Roosa

Tähtiä on koossa jo sisustusta hämmästellessäni niin paljon, että alkaa olla samantekevää miltä ruoka maistuu tai onko viinilista kohtuullisesti hinnoiteltu. Palvelun laatuunkaan en jaksa kiinnittää huomiota pyörittäessäni päätäni sisustuksen yksityiskohtia ihmetellessäni.

Tiesitkö, että myös pizzeria Pomon takana häärii samat omistajat? Sielläkin on uskomattoman hieno sisustus – katso kuvat täältä!

Manna la Roosa

Kerro nyt kuitenkin: millaista ruokaa Manna la Roosasta saa?

Olen käynyt tässä Vanhankaupungin laidalla olevassa Huvikummussa vuosien mittaan lukuisia kertoja – toisinaan syömässä, toisinaan lasillisella tai parilla. Keittiön laatu on näinä vuosina vaihdellut: joskus pöytään on kiikutettu annokset, jotka ovat täyttä fine diningia, jollain toisella kerralla lista on ollut arkisempi. 

Hintatasokin on mielestäni kohtuullinen ottaen huomioon vaikuttavan kokonaiselämyksen: pääruuista suurin osa jää alle kahdenkympin, ja alkuruuat ovat kympin molemmin puolin. Hinnat ovat siis normaaleja, vaikka mikään muu ei olekaan.

Manna la Roosa
Manna la Roosa
Manna la Roosa

Manna la Roosa kokkailee ja rokkailee lounasajasta aamuyön tunneille

Manna la Roosa ei ole pelkästään ruokaravintola, vaikka itse en ole siellä illan myöhäisinä biletunteina käynytkään. Olen kuullut, että paikka on hyvinkin suosittu iltabaari. Cocktaileja olen kyllä testaillut, ja testieni perusteella uskallan suositella myös baarin antimia.

Manna la Roosa

Talon villi historia

En tiedä onko Manna la Roosan talon historia totta vai tarua (tässä talossa legendat ja tosiasiat tuntuvat sekoittuvan), mutta sen verran kiinnostavalta se kuulostaa, että kerronpa vielä lopuksi pienen lyhennelmän sinullekin. Koko tarinan voit lukea heidän sivuiltaan täältä

Talo seisoo historiallisella kauppapaikalla, sillä jo 1700-luvun loppupuolella sen kohdalla toimi vilkas venäläinen tori. Vuonna 1872 rakennettiin nykyinen upea huvilamainen talo Kaarlin kirkonkin suunnitelleen arkkitehti Hippiuksen piirustusten mukaan.

Vain muutama vuosi valmistumisensa jälkeen rakennuksen osti apteekkari Opperman, joka muutti alakerran apteekiksi. Tässä vaiheessa historiankirjojen sivuille saapuu myös salaperäinen lady Rosa la Manna, jonka kerrotaan toimittaneen apteekille eliksiirejä jos jonkinlaisia. Huhut kertovat apteekin kellarissa säilytetyistä salaisista viinavarastoista ja mahdollisesti muistakin huumaavista aineista.

Kerrotaan, että meno Oppermannin talossa äityi villiksi etenkin salaperäisen Rosan vieraillessa Tallinnassa: omaisuuksia hävittiin korttipelipöydissä, samppanja virtasi, ja taisipa yksi jos toinenkin kaupungin yläluokan herroista piipahtaa mysteerisen Rosa la Mannan buduaarissakin. Talossa on siis ollut melkoinen meininki jo tsaarin aikoina!

Manna la Roosan osoite: Vana-Viru 15 

Avoinna joka päivä: su–ti 12–23
ke–to 12–00
pe–la 12–03

Manna la Roosan nettisivut: www.mannalaroosa.com

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.