Vanha painokone tallinnassa
Nähtävyys,  Tallinna

Labora on käsintehtyä paperia, kalligrafiaa ja paljon muuta

Vene-kadulla on pienen pieni Labora-niminen puoti, joka myy käsintehdylle paperille painettuja kortteja, painotöitä ja muuta paperitaidetta. Tällaiselle entiselle kalligraafikolle se on todellinen aarreaitta, johon tulee piipahdettua lähes jokaisella reissulla.

Yhdellä visiitillä aloin jutella ystävällisen myyjätytön kanssa, jolta kuulin että kaikki myymälän upeat paperitaiteen teokset tuotetaan aivan lähellä – vanhan kaupungin toisella laidalla. En ollut uskoa korviani!

Uskomatonta kuulla, että vanhan kaupungin Labooratoriumi-kadulla työskentelee kalligraafikoita, painajia, paperintekijöitä ja huipputaitavia kuvittajia: taiteilijoita, jotka ovat kaiken kaupassa näkemieni ihastuttavien töiden takana! Olin käynyt samaisessa pihapiirissä (lue juttu täältä), mutta ei minulla ollut aavistustakaan mitä noiden paksujen seinien takana oli kätkeytyneenä. 

Olin niin haltioitunut kuulemastani, että minulle heräsi varovainen toive päästä jonain päivänä tutustumaan tuohon sadunhohtoiseen paikkaan. Viime reissullani haaveeni vihdoin toteutui.

Ukrainan ortodoksinen kirkko ja labora
Ukrainan ortodoksisen kirkko tallinnassa

Labora – vierailu paperitaiteen taivaaseen

Vieläkin muistelen lämmöllä iltapäivää, jonka sain viettää uskomattoman taitavien ja superystävällisten ihmisten vieraana. Olin sopinut tapaamisesta ennakkoon Laboran Facebook-sivujen kautta. Eläköön Facebook! Ilman sitä tuskin olisin ikinä löytänyt tätä suloista paikkaa.

Saavuin sovittuun aikaan Ukrainan ortodoksisen kirkon jyhkeän puuoven taakse. Olen käynyt kirkossa (lue juttu täältä), mutta nyt olin pääsemässä sellaiseen osaan tätä ukrainalaista kulttuurikeskusta, josta en tiennyt mitään.

Ystävällinen Claireksi itsensä esitellyt nuori nainen tuli minua vastaan, ja kertoi toimivansa oppaanani. Hän kertoi toimivansa keskuksessa vapaahetoistyöntekijänä, ja nauttivansa joka hetkestä tuossa lumotussa paikassa. Vierailun päätyttyä en epäillyt hetkeäkään, etteikö kyseessä todella olisi unelmien työpaikka!

Ensin astuimme sisään kalligrafiastudioon, joka salpasi minulta hengen – kaikki ihanat muistot kalligrafian harrastamisen ajoistani tulvahtivat mieleen! Muistot siitä, miten meditatiivista oli ottaa metalliteräinen kalligrafiakynä käteen ja aloittaa täydellisten kirjainmuotojen metsästys.

Kalligrafiastudio Labora Tallinnan vanhassa kaupungissa
Kalligrafiastudio Labora Tallinnan vanhassa kaupungissa
käsin painettu kirja laborassa
Yksityiskohta labora kalligrafiastudiossa
Kalligrafiastudio Labora Tallinnan vanhassa kaupungissa
Kalligrafiastudio Labora Tallinnan vanhassa kaupungissa
Kalligrafiastudio Labora Tallinnan vanhassa kaupungissa
Kalligrafiastudio Labora Tallinnan vanhassa kaupungissa
Kalligrafia tallinnan vanha kaupunki
Kalligrafiastudio Labora Tallinnan vanhassa kaupungissa

Mitkä ihanat puitteet tässä paikassa tuolle touhulle olikaan! Siellä järjestetään kalligrafiakursseja ja –työpajoja. Tässä nyt näkemässäni huoneessa kaikille osallistujille oli oma työpiste, jonka kaikki yksityiskohdat sopivat historialliseen miljööseen. Muovia ja kiiltävää metallia täällä ei näkynyt missään.

Hyllyt notkuivat mustepulloja ja kaikkea muuta, mikä olisi voinut olla Harry Potter -elokuvasta. Etiketeissä, laatikoiden kylteissä ja kaikkialla ympärilläni näkyi taidokasta kalligrafiaa.  En olisi malttanut lähteä eteenpäin, vaan sormet kutisivat päästä koittamaan historiallisten kirjaimien taikomista musteella ja metalliteräisellä kynällä käsintehdylle paperille. Mikä ihana taiteenlaji se onkaan!

Mutta Claire opasti minua ystävällisesti eteenpäin talossa. Seuraavaksi pääsin tutustumaan huoneeseen, jossa talon kalligraafikon ja kuvittajien töistä tulee painotuotteita. Huoneessa oli kaksi upeassa kunnossa olevaa vanhaa painokonetta, ja kaksi ystävällistä nuorta naista, jotka painoivat juuri parhaillaan ihania onnittelukortteja. Näitä kortteja myydään siinä Vene-kadun pienessä kaupassa, jossa sain ajatuksen tulla tutustumaan tähän hurmaavaan paikkaan.

Viiden pisteen tuliaisvinkki: Laboran upeat kortit

Siinä on nimittäin tuliainen, jota suosittelen kaikille! Tallinnan vanhassa kaupungissa käsin valmistettuja painotöitä, joiden aiheetkin ovat usein Tallinnasta ja Virosta: rakennuksia, eläimiä, kasveja ja vaikka mitä. Korttien hinta oli neljä euroa. Se on minusta huomattavan vähän, kun olen nähnyt mikä määrä työtä yhden kortin tekemiseen uppoaa, ja mikä määrä taiteilijoita ja käsityöläisiä sen takaa löytyy!

laboran käsin painettuja kortteja
Kalligrafiastudio Labora Tallinnan vanhassa kaupungissa
Kalligrafiastudio Labora Tallinnan vanhassa kaupungissa
Käsin painettuja postikortteja laborassa tallinnassa
Vanha painokone tallinnassa

Mutta matka jatkuu: seuraavana käymme huoneessa, jossa tehdään paperia. Kyllä: joka ainoa näkemäni kortti on painettu paperille, joka on tehty täällä! Neljä arkkia kerrallaan, hitaasti ja täydellisellä ammattitaidolla. Labora järjestää myös paperinvalmistuksen työpajoja, mutta nyt pääsin vain todistamaan huippuammattilaisen Mari Prekupin työtä. Kiehtovaa katsottavaa!

Vierailu jatkuu, ja hyvällä tuurillani kaikki loput talon taiteilijat sattuivat istumaan taukohuoneessa iltapäiväteellä. Sain siis tutustua mm. sympaattiseen herraan nimeltä Nestor Ljutjuk, jonka uskomattoman taidokkaita kuvituksia olin juuri hetki sitten saanut ihailla kalligrafiastudion puolella. Hänen kynästään oli lähtöisin mm. kuvat upeaan taidekirjaan, jonka aiheena oli Viron luonnon uhanalaiset lajit. Kirjaa on tehty vain muutama kopio, ja yksi niistä löytyy Vatikaanin kirjastosta!

käsin tehtyä paperia tallinnan laborassa

Minä = Tallinnan Katto Kassinen!

Vaikka mieli, kamera ja sydän alkaa olla jo ääriään myöden täynnä, vierailun huippukohta oli vasta edessä. Claire nimittäin kysyi, onko minulla korkeanpaikan kammoa. Vastasin kieltävästi, joten hän ehdotti voivansa johdattaa minut lempipaikalleen  talon katolle. En empinyt hetkeäkään, joten Katto Kassiseksi kävi tiemme!

Sujahdimme ensin kapean oviaukon kautta talojen välissä olevalle minipienelle kattoterassille, josta aukeni viehättävä näkymä tunnelmalliselle sisäpihalle. Vanhan kaupungin katoissa on taikaa!

Hetken sen sijaan emmin, kun Claire ehdotti että lähtisimme kipuamaan vielä ylemmäskin. Sinne mentäisiin jyrkkiä tikapuita pitkin, ja vähän arvuuttelin että selviäisikö tällainen liikuntaa harrastamaton täti-ihminen painavan kameransa kanssa tuosta kiipeilytehtävästä.

Selvisinhän minä, ja olipa hauskaa että rohkeus riitti. Näkymät ja tunnelmat nimittäin vain paranivat. Mikä ihana näköala- ja samalla piilopaikka! Tajusin vasta kotona, että enhän minä ottanut edes kunnon kuvia, kun kaikki huomioni keskittyi tunnelmasta ja näkymistä nauttimiseen. Katon ylimmällä harjalla oli nimittäin yrittitarha, jossa kasvatettuja kukkia ja yrttejä käytetään myös käsintehdyn paperin koristeluun. Jokainen kasvatusalusta oli nimetty upealla nimikoinilla – kalligrafiaa sekin. Olin täysin myyty.

Ukrainan ortodoksinen kirkko ja labora
Ukrainan ortodoksinen kirkko ja labora
Ukrainan ortodoksisen kirkon katolla
Ukrainan ortodoksinen kirkko ja labora
Ukrainan ortodoksinen kirkko ja labora

En olisi millään malttanut lähteä

Kaikki ihana loppuu aikanaan. Meillä oli samana iltana Suomeen lähtö edessä, joten oli aika sanoa hyvästit sydämelliselle oppaalleni, sekä hurmaavalle kalligraafikko Tatiana Iakovlevalle jonka ehdin vielä tavata ennen, kuin jouduin jättämään tämän ihastuttavan paikan taakseni.

Elän nyt toivossa, että jonkun vierailuni aikaan täällä järjestettäisiin kurssi tai työpaja, johon pääsisin osallistumaan. Se olisi todellinen dream come true. Mutta koska aikoinaan Labora-kaupassa herännyt toive päästä näkemään tämä paikka toteutui, uskon että tuokin haaveeni jonain päivänä muuttuu todeksi. Peukut siis pystyyn!

Enemmän irti Tallinnan reissustasi? Tee ainakin nämä! 

Kukapa ei haluaisi saada reissustaan mahdollisimman paljon irti. Siksi olen tehnyt sinulle työkalupakin, jonka avulla löydät kiinnostavaa nähtävää Tallinnassa. 

Työkaluja laboran seinällä

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.