Niguliste on museo jossa on näköalatorni
Museo,  Nähtävyys

Niguliste: 5+1 hyvää syytä vierailuun

Nigulisten kirkko on taas auki suuren remontin jälkeen, ja miten hieno siitä tulikaan!

Tuossa ensimmäisessä lauseessa on muuten virhe: Niguliste ei nimittäin ole oikeasti kirkko, vaan museo täynnä mittaamattoman arvokasta kirkkotaidetta. Se on lajissaan harvinaisuus koko pohjoisessa Euroopassa, sillä yleensä kirkot ovat kirkkoja ja museot museoita.

Nigulistessa on muutakin erityistä, sillä 2023 valmistuneen remontin aikana sen tornista tehtiin näköalatorni, joka on esteetön! Aikamoinen ero verrattuna perinteisiin kirkontorneihin, joihin kiipeäminen on hyväjalkaisellekin tiukka rutistus.

Niguliste on museo jossa on näköalatorni
Ylhäältä tornista aukeaa näin hienot näkymään alakaupunkiin ja merelle.

Jos et ole Nigulistessa käynyt, niin tässä viisi hyvää syytä kävellä sisään:

  1.  Torni ja sen maisemat
  2. Kuolemantanssi (kuulostaa pahalta, mutta klikkaa linkkiä niin kerron lisää)
  3. Alttarit ja muu kirkkotaide
  4. Hopeakamari
  5. Urkupuolituntiset ja muutkin tapahtumat
  6. Nigulisten joulu

Ja jos olet käynyt niin tiedät, että kannattaa mennä uudestaankin!

Niguliste näköalatorni
Siitä se lähtee: lasiseinäinen hissi ylös torniin! Kuva: Eesti Kunstimuuseum.

1. Torni ja maisemat

Kirkkojen torneihin kipuaminen on yleensä melkoisen haastavaa hommaa, sillä portaita on paljon, porraskäytävät ovat kapeita ja ohittaminen vaikeaa.

Toisin on Nigulistessa: remontissa se sai lasiseinäisen hissin, joka kulkee tornin keskelle pystytetyssä sylinterimäisessä ja suurelta osin läpinäkyvässä hissikuilussa!

Niguliste ja uusi hissi
Sinne se hissi nousee, ylös Nigulisten torniin!

Ylös torniin nouseminen on elämys. Rauhallista vauhtia kulkevan hissin ikkunoista voi kurkkia tornin välikerroksia ennen kuin se pysähtyy 50 metrin korkeudessa olevalle näköalakerrokselle.

Sieltä sitä vasta maisema avautuukin: hulppea 360 asteen näkymä Vanhaankaupunkiin, Tallinnanlahdelle ja pidemmällekin!

Näköalakerros on hienosti toteutettu, sillä suuret ikkunat jatkuvat lattian rajaan saakka.

Kuva: Eesti Kunstimuuseum

Yhteen suuntaan voi ihastella Toompeaa ja sen laidalla olevaa Suomen Suurlähetystöä. Merelle päin antavat ikkunat ovat myös näköala alakaupunkiin eli Raatihuoneentorille ja Vanhankaupungin kujille. Kolmanteen suuntaan näkyy Viru-hotelli ja Maakrin pilvenpiirtäjät, neljännen seinän ikkunnoista voi tiirailla Vapaudenaukion ympäristöä.

Ihasteltuaan riittävästi maisemia on aika lähteä takaisin alas. Nyt voi valita ajeleeko takaisin hissillä vai laskeutuuko portaita! Alaspäin portaat eivät ole niin rankka rypistys, etteikö hyväjalkaisen kannattaisi sitäkin koittaa.

Välissä on pari kerrosta, joista toisessa on esillä vanhoja kirkonkelloja. Toinen on vaihtuvien näyttelyiden galleria, joka ei ole aina yleisölle auki.

Esteettömyydestä! Hissiin mahtuu muuten myös pyörätuolilla, eli jopa torni on esteetön. Näkövammaisille on myös opasteraitoja sekä rakennuksen tunnusteltava pohjapiirros ja pienoismalli.

Takaisin ylävalikkoon ↑↑↑↑

2. Huikea Kuolemantanssi

Maisemien ihastelun jälkeen voi siirtyä äimistelemään toisenlaista ihmettä: museon kaikkein tunnetuin teos on Bernt Notken verstaasta valmistunut maalaus Kuolemantanssi.

Kyseessä on melkoinen mestariteos, sillä se on peräisin yli 500 vuoden takaa 1400-luvun lopulta! Siinä tanssii käsi kädessä vuorotellen kuoleman lähettiläät eri ikäisten ja säätyisten ihmisten kanssa. Alkujaan taideteos on ollut 30 metriä pitkä, mutta siitä on säilynyt vain 7,5 metrisen alkuosan 13 hahmoa.

Kuolemantanssi on vajavaisuudestaan huolimatta tolkuttoman hieno! Se on kirkon sivukappelissa, jossa voit istuskella maalauksen edessä ja tutkailla kaikkia yksityiskohtia. Teos on ladattu täyteen symboliikkaa siitä, millaisena keskiaikainen ihminen näki elämän ja kuoleman.

Täältä voit kuunnella englanninkielisen audio-opastuksen Notken Kuolemantanssi -teoksesta.

Takaisin ylävalikkoon ↑↑↑↑

3. Alttarit ja muu kirkkotaide

Tiestikö, että Nigulisten kirkolle kävi tosi huonosti toisen maailmansodan pommituksissa vuonna 1944? Itänaapuri onnistui pommittamaan rakennuksen lähes korjauskelvottomaan kuntoon. Osa taideaarteista kuitenkin säilyi, sillä ne ehdittiin evakuoida kirkosta pois ennen pommituksia. Kannattaa katsoa aulatilassa olevia valokuvia kirkon menneisyydestä!

Aulassa on hienoja vanhoja kuvia Nigulisten kirkosta menneiltä vuosikymmeniltä.

Yksi upeimmista pommituksen jaloista piiloon kiikutetuista aarteista on 1400-luvun lopulla Tallinnaan päätynyt Nigulisten kirkon pääalttarin alttarikaappi. Tämä Lübeckissä valmistettu komistus on suurimpia ja parhaiten säilyneitä myöhäiskeskiaikaisia pohjoissaksalaisia alttarikaappeja koko maailmassa!

Museon parvelta aukeaa hieno näkymä alas kirkkosaliin ja alttaritauluihin.

Kaappi on niin arvokas, että sen siivekkeet avataan yleisön nähtäväksi vain kolme kertaa vuodessa. Minulla on tämä ihme vielä näkemättä, mutta ilman siipien avaamistakin kaappi on hengästyttävän hieno. Alla olevasta videosta pääset kurkkaamaan avattua kaappia!

Museossa on joukko muitakin alttarikaappeja sekä vaikuttava kokoelma keskiaikaista kirkkotaidetta. Kannattaa siis tutkailla näytteillä olevia puuveistoksia, maalauksia ja niiden yksityiskohtia kaikessa rauhassa.

Takaisin ylävalikkoon ↑↑↑↑

Tämä lyypekiläisessä valimossa valmistettu seitsenhaarainen kynttelikkö on lähes neljä metriä korkea. Se on lahjoitettu Nigulisten kirkolle vuonna 1519.
Niguliste museo

4. Käy myös peräkammarissa!

Osa Nigulisten peräkammarissa esillä olevista aarteista on kuulunut poikamiehille, nimittäin kaupungin kuuluisalle Mustapäiden veljeskunnalle. 

Kirkon entisessä sakastissa olevan hopeakamarin vitriineissä on myös kaupungin muille killoille sekä seurakunnille kuuluneita mittaamattoman arvokkaita hopeaesineitä.

Älä vahingossa missaa tätä Nigulisten osaa – kirkkosalin vasemmassa takakulmassa oleva ovi on nimittäin aika vaatimaton.

Ymmärrätkö viroa? Jos kyllä, niin täältä pääset kuuntelemaan audio-opastuksia hopeakamarin kuuluisimmista aarteista. Muilla kuin vironkielellä opastuksia ei harmittavasti ole ainakaan vielä olemassa. 

Takaisin ylävalikkoon ↑↑↑↑

5. Talo täynnä tapahtumia

Niguliste on pidetty konserttisali, eli siellä on mahdollista kokea jos jonkinmoisia musiikkielämyksiä. Joka lauantai kello 16 pääsee museolipun hinnalla nauttimaan urkupuolituntisesta. Ajankohtaisen ohjelman löydät täältä.

Museon vironkielinen sivu on paras paikka löytää ajankohtaisia tapahtumia. 

Takaisin ylävalikkoon ↑↑↑↑

Nigulisten joulukuusi
Niguliste ja joulu kuuluvat yhteen!

+ 1 eli se kuudes syy: joulu!

Tämä syy ei tietysti ole voimassa kuin adventin ajasta loppiaiseen, mutta silloin on sitten normaaliakin painavampi syy vierailla Nigulisten museossa: siellä on perinteisesti hulppean hieno joulukuusi!

Kuusen koristelee tästä jutusta tuttu Shishin sisustuskauppa, joka vuosi eri teemalla. Viime jouluna kuusen koristeiden teemana oli luonto, edellisenä muistaakseni trooppiset linnut.

Lue myös tämä: Shishi on sisustajan ihmemaa

Siellä se upea kuusi loistaa!

Joulun aikaan kirkossa on myös paljon musiikkitapahtumia. Viime vuonna kävin ihastuttavassa Tallinnan poikakuoron konsertissa, jonka merkitsen seuraavankin vuoden kalenteriini jos konsertti taas järjestetään.

Nigulisten kirkko kuuluu samaan perheeseen muiden Tallinnan taidemuseoiden kanssa, joten sielläkin on Kumun, Kadriorgin palatsin, Adamson-Ericin ja Mikkelin lailla mainio museokauppa – valikoimat vain vaihtelevat museon aiheen mukaan.

Täällä kiinnitin huomiota hienoihin ja kohtuullisen hintaisiin designkoruihin ja myös joulukoristeisiin. Museokaupat kannattaa pitää mielessä, jos etsii tuliais- tai lahjaideoita!

Takaisin ylävalikkoon ↑↑↑↑

Nigulisten kirkko / yhteystiedot

Täältä löydät kirkon sivut ja sieltä aukioloajat, lippujen hinnat, ajankohtaiset tapahtumat ja näyttelyt: nigulistemuuseum.ekm.ee

Verkkokauppa: pood.ekm.ee

Osoite: Niguliste 3

Lue lisää kirjoittajasta

Kymmenettuhannet ihmiset kuukaudessa vierailevat nykyään Hennan blogissa, mutta tie onnistumiseen kulki mutkien kautta. Lue täältä hänen tarinansa: ”Kuka ihmeen Henna? Ja mikä Sooloiluja?” Jos haluat lähettää Hennalle viestin, vieraile tällä yhteystietosivulla.

Vuoden 2023 Finnish Travel Galassa Henna valittiin Vuoden Matkailuvaikuttajaksi.

Vuoden matkailuvaikuttaja Henna Mikkilä

2 Comments

  • Raija

    Nigulisten kirkon erikoisnäyttelyt on katsottu kaikki. Niin tehdään myös tuon näyttelyn kohdalla. Kirkon opas on aina ystävällisesti kertonut näyttelystä vaikka ei olla sitä edes pyydetty., Kysyy vaan mitä kieltä puhutaan eli Englanniksi on kuultu pitkät tarinat. Toki esittelin on olemassa.m

    • Henna

      Tuo on totta, että Nigulistessa saa herkästi opastuksen vaikka ei edes pyytäisi sitä! Ystävällinen meininki siellä. Taitaa olla mukavan johtajan ansiota. Sain tavata hänet viime visiitilläni. Hurmaava tyyppi.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *