Nigulisten kirkko
Museo

Pyhä Dymphna on vierailulla Nigulisten kirkossa, joten mene sinäkin!

Nigulisten kirkko on saanut Belgiasta arvokkaan vieraan, kun sinne on saapunut prinsessa Dymphna. Tai ei nyt ihan prinsessa itse, sillä hänet päästi päiviltä tämän oma isä joskus 600-luvulla. Keskiajalla neitokaisesta tehtiin pyhimys, ja sen kunniaksi hänen tarinansa ikuistettiin hollantilaisen maalarimestarin toimesta alankomaalaisen luostarikirkkon alttarikaappiin. Nämä arvomaalaukset voi nyt nähdä Tallinnassa, Nigulisten kirkossa!

Nigulisten kirkko
Nigulisten kirkko

Kuka ihmeen Dymphna? Uusi tuttavuus minulle.

Paras museokäynti on sellainen, kun ulos kävellessä tietää enemmän kuin sisään mennessään. Erityisen onnistunut visiitti on, jos jokin puhuttelee myös tunteita. Dymphna onnistui tekemään kumpaakin.

Näyttely on saatu Viroon yhteistyössä The Phoebus Foundationin kanssa, joka on yksi merkittävimpiä belgialaisia taidekokoelmia. Tallinnaan on tuotu luostarikirkon alttarikaappia varten maalattu kuvasarja, jonka seitsemän taulua kertovat pyhästä Dymphnasta.

Nigulisten kirkko

Dymphna oli irlantilainen prinsessa, jonka äiti kuoli nuorena.  Hänen isänsä etsi uutta vaimoa, mutta kun ei onnistunut löytämään ensimmäisen tasoista, alkoi kuolata äitiään erehdyttävästi muistuttaneen tyttärensä perään. Tytär ei tästä innostunut, vaan torjui isänsä etovat kosioyritykset. Isä jatkoi pervoiluaan, joten prinsessalle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin karata meren yli ulkomaille, silloisiin Alankomaihin ja nykyiseen Belgiaan.

Siellä tyttö eleli vaatimatonta elämää kunnes yököttävä isäukko löysi tyttärensä ja jatkoi kosioyrityksiään. Tyttö ei edelleenkään moisiin rutsaisiin puuhiin suostunut, joten isä sekosi lopullisesti ja tempaisi tyttäreltään pään poikki.

Pienemmästäkin on katolinen kirkko nostanut marttyyrejä pyhimykseksi, joten niin kävi Dymphnallekin. Hän kohtasi marttyyrikuolemansa Belgian Geelissä, joten seudulla on kunnioitettu tätä pyhimystä keskiajalta lähtien mielisairauksien parantajana.

Dymphnan perinne elää

Nigulistessa lokakuun loppuun saakka esillä oleva näyttely oli kiinnostava kombinaatio keskiaikaista kirkkotaidetta ja nykypäivää. Geelin kaupungista tuli jo keskiajalla mielisairaiden pyhiinvaelluskohde, kun Dymphnan ja hänen parantavan voimansa ympärille kehittyi kultti. Tämä perinne on pysynyt hengissä tähän päivään saakka, kun pyhän Dymphnan nimeä kantavan psykiatrisen klinikan rinnalla geeliläiset perheet osallistuvat hoitoon tarjoamalla kotejaan kylään hoitoon tuleville ihmisille.

Keskiaikaisen alttarikaapin maalaukset ovat rivissä kirkon yhdellä sivukäytävällä, ja toisella on rivistö monitoreja, joissa pyörittävät filmejä siitä miten Dymphnan perinne elää nyky-Geelissä. Oman museokäyntini aikaan kirkon urkurilla oli vielä sattumoisin treenipäivä, joten sain nauttia lähes yksityisestä urkukonsertista katsellessani tarinoita geeliläisistä hyväntekijöistä ja heidän psykiatrista apua tarvitsevista vieraistaan. Olipa koskettava museokäynti!

Nigulisten kirkossa kuolema tanssii

Kun Dymphna lokakuun lopussa lähtee takaisin Belgiaan, niin Nigulisteen jää kyllä muutakin kiinnostavaa nähtävää. Kirkkohan ei ole enää uskonnollisessa käytössä, vaan siellä on esillä Viron taidemuseon keskiaikaisen taiteen kokoelma.

Tiestikö, että Nigulisten kirkolle kävi tosi huonosti toisen maailmansodan pommituksissa vuonna 1944? Itänaapuri onnistui nimittäin pommittamaan rakennuksen lähes korjauskelvottomaan kuntoon. Osa taideaarteista kuitenkin säilyi, sillä ne ehdittiin evakuoida kirkosta pois ennen pommituksia. Kannattaa katsoa aulatilassa olevia valokuvia kirkon menneisyydestä!

Yksi upeimmista pommituksen jaloista piiloon kiikutetuista aarteista on 1400-luvun lopulla Tallinnaan päätynyt Nigulisten kirkon pääalttarin alttarikaappi. Tämä Lübeckissä valmistettu komistus on suurimpia ja parhaiten säilyneitä myöhäiskeskiaikaisia pohjoissaksalaisia alttarikaappeja koko maailmassa. Kaappi on niin arvokas, että sen siivekkeet avataan yleisön nähtäväksi vain kolme kertaa vuodessa. Minulla on tämä ihme vielä näkemättä, mutta ilman siipien avaamistakin kaappi on hengästyttävän hieno.

Museossa on joukko muitakin alttarikaappeja, joiden puuveistoksia, maalauksia ja muita yksityiskohtia kannattaa tutkailla kaikessa rauhassa.

Museon kaikkein tunnetuin teos on Bernt Notken verstaasta valmistunut maalaus Kuolemantanssi. Se on melkoinen mestariteos, sillä se on peräisin yli 500 vuoden takaa 1400-luvun lopulta! Siinä tanssii käsi kädessä vuorotellen kuoleman lähettiläät eri ikäisten ja säätyisten ihmisten kanssa.  Alkujaan taideteos on ollut 30 metriä pitkä, mutta siitä on säilynyt vain 7,5 metrisen alkuosan 13 hahmoa.

Vajavaisuudestaan huolimatta maalaus on hengästyttävän hieno. Istuin kirkon sivukappelissa maalauksen edessä olevalla penkillä pitkän tovin ällistellen sen yksityiskohtia. Kuolemantanssi on ladattu täyteen symboliikkaa siitä, millaisena keskiaikainen ihminen näki elämän ja kuoleman.

Ennen ulos kävelemistäni jäin vielä ihastelemaan kirkon seinillä olevia vaakunakilpiä. Niitä ei ole yhtä paljon kuin Toompean mäellä olevassa Tuomiokirkossa, mutta upeita olivat nämäkin. Nigulistessa on myös kattokruunuja, jotka ovat kirkon alkuperäistä esineistöä – ne onnistuttiin kiikuttamaan turvaan ennen pommitusten alkua.

Kyntteliköistä vanhin ja harvinaisin on lähes nelimetrinen, seitsemänhaarainen lattiakynttelikkö. Se on valmistettu lyypekkiläisessä valimossa, ja lahjoitettu Nigulisten kirkolle 1500-luvun alussa. Kannattaa kiertää katsomassa myös puuveistoksia ja hautalaattoja, joista suurin osa on on alunperin juuri Nigulistesta.

Nigulisten kirkko kuuluu samaan perheeseen muiden Tallinnan taidemuseoiden kanssa, joten sielläkin on Kumun, Kadriorgin palatsin, Adamson-Ericin ja Mikkelin lailla mainio museokauppa – valikoimat vain vaihtelevat museon aiheen mukaan. Täällä kiinnitin erityistä huomiota hienoihin mutta kohtuullisen hintaisiin designkoruihin ja joulukoristeisiin – onhan Nigulistessa joulun alla yksi kaupungin upeimmista joulukuusista. Museokaupat kannattaa pitää mielessä, jos etsii tuliais- tai lahjaideoita!

Nigulisten kirkko / yhteystiedot

Täältä löydät kirkon sivut ja sieltä aukioloajat, lippujen hinnat, ajankohtaiset tapahtumat ja näyttelyt: nigulistemuuseum.ekm.ee

Verkkokauppa: pood.ekm.ee

Osoite: Niguliste 3

2 Comments

  • Raija

    Nigulisten kirkon erikoisnäyttelyt on katsottu kaikki. Niin tehdään myös tuon näyttelyn kohdalla. Kirkon opas on aina ystävällisesti kertonut näyttelystä vaikka ei olla sitä edes pyydetty., Kysyy vaan mitä kieltä puhutaan eli Englanniksi on kuultu pitkät tarinat. Toki esittelin on olemassa.m

    • Henna

      Tuo on totta, että Nigulistessa saa herkästi opastuksen vaikka ei edes pyytäisi sitä! Ystävällinen meininki siellä. Taitaa olla mukavan johtajan ansiota. Sain tavata hänet viime visiitilläni. Hurmaava tyyppi.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.