andres siem
Saanko esitellä

Saanko esitellä: Andres Siem, cocktailien kuningas

Yksi suurimpia baarisuosikkejani Tallinnassa on pikkuriikkinen Botaanik Vanhankaupungin laitamilla. Rakastuin paikkaan ensikäynnillä, ja myös paikan hurmaava isäntä valtasi sydämeni. Nyt minulla on ilo esitellä sinullekin tämä herkullisten cocktailien ja baaritunnelman mestari. Miehen nimi on Andres Siem, ja tässä on hänen tarinansa.

Kuva: Rudi K / Flickr

Lasnamäeltä ranskalaisen lyseon kautta Tarttoon

Andres on ylpeä juuristaan neuvostoajan betonilähiössä Lasnamäellä. Siellä hän eleli lapsuutensa ja kävi ensimmäiset koululuokkansa.

Elämänsä ensimmäisen potkun onnettarelta hän sanoo saaneensa tultuaan valituksi Tallinnan keskustassa olevaan ranskalaiseen lyseoon, jota pidetään yhtenä Viron parhaista kouluista. Mutta eihän se pelkkää onnea ollut, sillä poika läpäisi sekä kokeet että haastattelut, ja tuli valituksi! Andres pohtii, että laadukkaan opetuksen lisäksi hän sai sieltä pohjan elämän kestäneelle arvostukselle taidetta ja kulttuuria kohtaan.

Lyseo loppui ja yliopisto-opinnot alkoivat – Tartossa. Andres suoritti PR:n ja Viestintäjohtamisen tutkinnon, ja jatkoi opintojaan Utrechtissa, Hollannissa. Sieltä valmistuttuaan mies suuntasi alan hommiin: ensin viestintä-, ja sitten mainostoimistoon. Samalla tiellä hän on tavallaan edelleenkin, sillä cocktailbaarinsa rinnalla hän tekee edelleen kaikkaluonteisesti markkinointialan projekteja.

Mutta ei mennä asioiden edelle: paljon ehti tapahtua, ennen kuin Andres avasi oman cocktailbaarinsa ovet.

Tarton yliopiston päärakennus. Kuva: Ivar Leidus

Mainosten ja makujen maailmaa

Kivijalka Botaanik-baarille valettiin jo Andraksen mainostoimistoaikoina, vaikka hän ei sitä tietoisesti rakentanutkaan. Kymmenen vuotta luovana johtajana ja copywriterina toi hänen pöydälleen virolaisia alkoholibrändejä, joille hän tiiminsä kanssa teki kampanjoita, pakkauksia ja vaikka mitä muuta. Mies uppoutui kuin huomaamatta juomien makumaailmaan. Ala kiehtoi siinä määrin, että hän opiskeli töiden ohella sommelieriksi.

Vapaa-ajallaan Andraksella oli kavereidensa kanssa Foodie Clubiksi kutsumansa ryhmä. He kokkasivat kerran kuukaudessa huikeita illallisia toisilleen. Andres kertoo homman menneen vähitellen lähes hullun hienoksi, kun kilpailuhenkinen porukka halusi aina ylittää edellisten kertojen saavutukset. Kaikkea tätä kuunnellessa herää väistämättä Putte-possumainen kateus: voi jospa oisin saanut olla mukana!

Kuva illallisilta, jonka Andres loihti Foodie Club -ystävilleen. Illan teema oli "musta".

Andres myöntää auliisti tulleensa todelliseksi ruokaintoilijaksi ja herkkusuuksi. Tähän oli johtanut niin luova työ juomien parissa kuin vapaa-ajan ruokaan ja juomiin liittyvät harrastuksetkin. Ulkomaanmatkansakin hän suunnitteli ravintola- ja baarivarausten ympärille.

Joko on siis aika perustaa oma baari? Ehei, ei ihan vielä. Vaikka 5–6 vuotta sitten Andraksen mieleen alkoikin hiipiä oman baari perustaminen, hänen suunnitelmastaan puuttui yksi pikkuriikkinen yksityiskohta: hän ei ollut työskennellyt päivääkään baarimestarina tai opiskellut cocktailien tekoa. Asialle pitäisi varmaankin tehdä jotakin!

andres siem
Kuva on Andraksen läksiäisistä. Virolainen mainosmaailma sai jäädä, edessä on muutto Lontooseen!

On aika lähteä kohti unelmaa – pienen mutkan kautta

Mutka oli nimeltään Lontoo. Se on Andraksen mielestä maailman cocktailpääkaupunki, eikä Lontoota parempaa paikkaa asiakaspalveluasenteen oppimiseen ole olemassakaan.

Hän jätti työnsä Tallinnalaisessa mainostoimistossa, pakkasi tavaransa ja muutti Englantiin. Andres kertoo Lontoon aikojen hengen virtaavan edelleen Botaanikin suonissa – niin merkittävää tämä aika hänelle oli.

Andres kävi Lontoossa European Bartender Schoolin (saman koulun kävivät omat lapseni Tukholmassa!) ja haki sitten baariapulaisen hommia. Baariapulainen (englanniksi barback) on henkilö, jonka tehtävä on tehdä baarimestarin työstä niin sujuvaa kuin mahdollista: pitää jääastiat täysinä, valmistaa mehut ja uutteet, ja miljoona muuta ”erittäin tärkeät yksityiskohdat” -listalla olevaa asiaa. Baariapulaisen homma on rankaa, mutta erittäin opettavaista!

Andraksen ensimmäinen baariapulaisen homma oli Mr. Fogg’s nimisessä viktoriaaniseen henkeen tehdyssä baarissa, jossa tarjoiltiin upeita cocktaileja 80 päivässä maapallon ympäri -kirjan hengessä. Mutta edessä oli jotain vielä vaikuttavampaa…

Maailmankuulu Lontoon Savoy hotelli. Kuva: Nick Garrod.

Legendaarisen Savoy hotellin Beaufort baari

Andres kertoo Lontoon aikoinaan vierailleensa kaikissa kaupungin arvostetuimmissa baareissa. Savoy hotellin ikoninen American bar ja aristokraattinen jazzbaari Beaufort olivat hienoimmasta päästä. Eräänä iltana American Barin baaritiskillä Andres rupatteli baarimestari Lucan kanssa. Tämän tekemien uskomattoman hienojen cocktailien maku palaa edelleen hänen mieleensä. Miehet tutustuivat illan mittaan niin, että Andres lisäsi Lucan Facebook-kaverikseen.

Sitten tapahtui jotain, joka Andreksen sanojen mukaan muutti hänen elämänsä: kädet täristen hän uskaltautui kysymään uudelta ystävältään, josko Savoyn baarissa mahdollisesti olisi apulaisen paikkaa vapaana. Lukuisten haastatteluiden ja testien jälkeen tapahtui se, mistä Andres oli vain unelmoinut: hän sai kun saikin työpaikan Savoysta! Se on yksi maailman arvostetuimmista hotelleista, joten Lasnamäen poika oli todella kulkenut pitkän matkan.

Savoyssa kaikki tekeminen on aivan omalla tasollaan. Hotellissa tehdään jokaisesta hetkestä ikimuistoisia: laadusta tinkimättä, suurella sydämellä. Andres kertoo muistelevansa lämmöllä ja kiitollisuudella Lontoon aikoja ja ihmisiä, joihin sai siellä tutustua.

andres siem
Iloinen joukko Savoyn aikaisia työkavereita. Andres itse hymyilee kolmantena vasemmalta.

Nyt on vihdoin aika palata Tallinnaan!

Muuttaessaan takaisin Viroon Andraksen ajatuksena oli saada oma baari auki niin nopeasti kuin mahdollista – intoa ja ideoita riitti. Mutta kohtalo pisti sormensa peliin, ja sopivan tilan löytymiseen meni lopulta kaksi ja puoli vuotta.

Andraksen visio oli löytää pieni vanha talo, jossa olisi juuri oikeanlainen tunnelma. Mitään sopivaa ei kuitenkaan tullut eteen kahteen vuoteen, vaikka mies etsi kuumeisesti. Vihdoin eräänä elokuun päivänä palikat loksahtivat kohdilleen! Suurtüki-kadulla olevassa pikkuriikkisessä talossa oli kaikki, mitä hän oli toivonut. Botaanikin rakentaminen voisi alkaa.

Salakapakka Tallinnassa? Bar Botaanik on yksi ihana vaihte-ehto

Kolme hektistä rakentamisen kuukautta, ja vihdoin joulukuussa 2017 Andres avasi ikioman cocktailbaarinsa ovet ensimmäistä kertaa! Loppu onkin sitten historiaa.

Botaanik on nopeasti lunastanut paikkansa Tallinnan illanviettopaikkojen joukossa. Suurin osa asiakkaista on paikallista väkeä, mutta Andraksen loistavien cocktailien ääreen on löytänyt paljon kansainvälistäkin asiakaskuntaa.

andres siem
Salakapakka Tallinnassa? Bar Botaanik on yksi ihana vaihte-ehto
Bar Botaanikin drinkit ovat kauniita ja todella hyviä

Andres tuumailee tunteikkaasti, että Botaanikista tuli juuri sellainen, jollaiseksi hän oli sen vuosien mittaan haaveillut: kodikas, ystävällinen, ja tietysti äärimmäisen maukas. Kaikki juomat tehdään aidoista laadukkaista raaka-aineista – tämän pienen baarin valikoimiin eivät valmiit siirapit ja mehut kuulu ollenkaan.

Andres toteuttaa käytännössä omassa baarissaan kaikkea Lontoon huippubaareissa oppimaansa lisäten kirsikaksi kakkuun oman persoonallisen kädenjälkensä. Se taitaa näkyä ulospäinkin, sillä nuoresta iästään huolimatta Botaanik on jo onnistunut nappaamaan kansainvälisiä palkintoja ja shortlistauksia niin baari- kuin designkilpailuissakin. Siitä voi päätellä, että tämä mies ei jätä mitään puolitiehen, vaan hioo täydelliseksi viimeisenkin yksityiskohdan.

Jos et vielä ole käynyt Botaanikissa, niin suosittelen varaamaan pöydän: paikasta on tullut niin suosittu, että ilman pöytävarausta sinne ei juuri ole asiaa. Yhteystiedot löydät Botaanikin Facebook-sivuilta.

Pitää nostaa hattua tälle hurmaavalle herrasmiehelle: minkä ihanan pienen helmen hän meille Tallinnan kävijöille onkaan luonut! Voit lukea tästä pikkuriikkisestä, tunnelmallisesta cocktailbaarista enemmän täältä.

andres siem

5 Comments

 • marizon

  Great article and right to the point. I don’t know if this is truly the best place to ask but do you guys have any ideea where to get some professional writers? Thanks in advance 🙂

 • Petri

  Tuon tasoisista cocktaileista on vetiset gin & tonicit ja ”pitkät kolmoset” niin kaukana että ei uskoisi niitä saman teollisuudenalan tuotteiksi. Oliko sinulla omia suosikkeja Botaanikin listalta?

  • Henna Mikkilä

   Botaanikin lista elää vuodenaikojen mukaan. Muistan jonkun basilikapohjaisen drinkin, joka vihreydessään ja raikkaudessaan oli aivan uskomattoman hyvä! Samoin olen juonut siellä piña coladan, jonka veroista en ole tainnut saada missään muualla. Botaanikissa kyllä huomaa eron siinä, kun mehut ja uutteet todella on kaikki käsintehtyjä teollisten tuotteiden sijaan. Ja totta: melko kaukana ”iso tuoppi” -meiningistä täällä ollaan. En tiedä mahtaako baarissa edes olla oluthanaa. Ei ole tullut katsottua!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.