Turun Taidemuseo Puolalanpuisto Turku
Turku

Sininen hetki Turun Taidemuseon mäellä

Turun Taidemuseo on niin keskellä kaupunkia ja sopivan kompaktin kokoinen, että sinne ehtii nautiskelemaan taide- tai kahvilaelämyksen vaikka aikaa ei olisi kuin tunti tai puolikas.

Innostuin tekemään juuri tällaisen tunnin pikapyrähdyksen yhtenä perjantai-iltana kuuden aikaan. Museo menee arki-iltoina (ti-pe) kiinni seitsemältä, joten testasin jos tunnissa ehtisi herkutella jotain ja käydä katsomassa alakerran vaihtuva näyttely. Hyvin ehti!

Oli tosi kaunis kevättalven ilta, joten koska olin napannut paremman kamerani mukaan päätin ottaa ensin pienen kierroksen rakennuksen ympäri. Turun Taidemuseo’n julkisivu on kaikille kaupunkilaisille tuttuakin tutumpi maamerkki Aurakadun päässä, mutta kannattaa joskus ottaa kierros myös sen ympäri, sillä Puolalanpuisto on hieno kaupunkikeidas heti museon takana, ja mäkeä ympäröi upea kokoelma vanhoja arvotaloja.  

Turun Taidemuseo Puolalanmäki Turku
Turun Taidemuseo Gustaf Nyström Puolalanmäki
Arkkitehti Gustaf Nyström suunnitteli Turun Taidemuseon
Turun Taidemuseon uudisosa
Puolalanpuisto Turku
Puolalanpuisto Turku
Turun Taidemuseon uudisrakennus

Talvella sooloilu (niinkuin kaikki muukin tekeminen) tuntuu vaativan aina paljon enemmän energiaa kuin valoisaan ja lämpimään vuodenaikaan. Sitä saa oikein pakottaa itsensä liikkeelle, mutta sitäkin tyytyväisempi sitä on kun saa aikaiseksi ja lähdettyä. Niin kävi tälläkin kerralla. Museolla oli ihanan rauhallista, kahvila oli lähdes tyhjä ja näyttelyn katsominenkin oli lähes yksityistilaisuus.

Café Victor’ia on vaikea vastustaa

Taidemuseon lippumyymälän yhteydessä oleva kahvila Victor on tunnelmallinen ja tyylikäs keidas rakennuksen hienossa ala-aulassa. Kesällä Victorin terassilta aukeaa kaupungin upein näköala, mutta talven kylmyydessäkin sinne on ylellistä istahtaa herkuttelemaan jotain hyvää ennen tai jälkeen näyttelyn katsomisen – tai kannattaa museon portaat kiivetä ihan vaan kahvilankin takia, sillä arkipäivisin tarjolla on keittolounas.

Tällä kerralla en saanut vastustettua herkullisen kotileipoisen näköisiä korvapuusteja, ja hyvä niin: oli nimittäin ihan superhyvä pulla! Päätin kyllä saman tien, että tänne pitää tulla pian takaisin syömään lounas. Lista löytyy Victorin Facebook-sivuilta. Menneiden viikkojen perusteella voisi päätellä, että aina perjantaisin tarjolla on perinteinen kalakeitto. Ehkä pitäisi käydä jo ensi perjantaina!

Kahvila Cafe Victor Turun Taidemuseossa
Kahvila Cafe Victor Turun Taidemuseossa
Kahvila Cafe Victor Turun Taidemuseossa
Kahvila Cafe Victor Turun Taidemuseossa
Kahvila Cafe Victor Turun Taidemuseossa
Kahvila Cafe Victor Turun Taidemuseossa

Alakerran vaihtuvat ja yläkerran kokoelmat

Taidemuseon yläkerrassa on yleensä vaihtuva ripustus talon omista kokoelmista. Mukana on paljon suomalaisen maalaus- ja veistostaiteen tunnettujan helmiä Schjerfbeckistä ja Halosesta Gallen-Kallelaan. Jos aikaa on, niin sielläkin kannattaa käväistä. Yleensä minun tulee käytyä vain alakerran vaihtuvassa näyttelyissä, jotka ovat viime vuosina onnistuneet olemaan erittäin kiinnostavia. Minulla on museokortti, jonka kanssa museokäynti on helppoa ja edullista puuhaa. 

Näyttelystä olisi kiva jakaa enemmänkin kuvia, mutta se ei taida olla lain mukaan sallittua hommaa, joten antakoon nämä yleiskuvat pienen käsityksen siitä, mitä herkkuja täällä oli tällä kerralla esillä. Kuten museon omat nettisivut kertovat, Rut Bryk (1916–1999) oli suomalaisen modernin keramiikkataiteen uudistaja, jonka varhaisten, pienikokoisten teosten värikästä tarinallisuutta seurasivat pelkistetymmät, toisinaan monumentaaliseen kokoon kasvavat ja tilan haltuun ottavat teokset. Tässä näyttelyssä esillä oli upea otos kumpaakin lajityyppiä.

Rut Bryk Turun Taidemuseo
Rut Bryk Turun Taidemuseo

Museomäelle kannattaa kiivetä – Turun Taidemuseo on klassikko!

Näköala museon portailta on upea, rakennus todella kuvauksellinen ja sisällä lämmin tunnelma. Varsinkin kylminä tai sateisina päivinä tämä on tosi kiva pienen päiväretken kohde. Portaiden alapään suuri juliste näkyy kauas ja muistuttaa, mikä näyttely sisältä kulloinkin löytyy. 

Ai niin ja museokauppa! Olen aina silloin tällöin löytänyt kivoja tuliaisia tai lahjoja museon pienen pienestä lahjatavarakaupasta. Myös näyttelyjulisteet ovat viime aikoina olleet tosi hienoja, olen ostanut kotiin useammankin niistä.

Aukioloajat, tietoa näyttelyistä ja muuta käytännön infoa löytyy museon omilta nettisivuilta.

Toinen käymisen arvoinen turkulainen taidemuseo on Wäinö Aaltonen, jossa kävin myös muutama päivä sitten. Voit lukea WAM:in visiitistäni täällä.

Turun Taidemuseo
Turun Taidemuseon museokauppa

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.