Sakura eli kirsikkapuiden kukinta Turussa
Turku

Sakura eli kirsikkapuiden kukinta muuttaa maiseman yhtäkkiä hattaraksi

Ensin siitä kuultiin tarinoita kaukaa itäisiltä mailta eli Japanista. Vähitellen innostus rantautui myös Pohjolaan. Ensin käytiin ihastelemassa Tukholman Kungsträdgårdenia ja nyt vähitellen ihanat vaaleanpunaiset keväiset hattarapäivät villitsevät myös meidät suomalaiset: Sakura eli kirsikkapuiden kukinta on täällä!

Turun kaupunki on istuttanut kymmenittäin kirsikkapuita ympäri kaupunkia, erityisesti jokivarteen. Siellä kaupunkilaiset muutenkin tykkäävät viettää käväisiä lämpimiä päiviä, joten kirsikkapuut sopivat sinne mitä parhaiten! 

Aurajoki ja kukkivat kirsikkapuut
Aurajoen rannat kutsuvat kesän viettoon
Tuomiokirkko ja kirsikankukkia
Vaaleanpunaista ja vihreää

Vaan tosiasiahan on tietysti se, että kirsikat kukkivat vain pienen hetken. Nyt on vielä niin poikkeuksellisen lämmin kevät, että puut suorastaan räjähtivät kukkaan – ja tulevat satamaan alas ihan muutaman päivän päästä. Kannattaa siis kiiruhtaa jokivarteen jos haluaa nähdä ne täydessä kukassa!

Muita hyviä paikkoja kirsikkapuiden kukinnan ihasteluun  Turussa on mm. Aurajoen alajuoksun suunnassa Martinsillan vieressä ja Kunnallissairaalantiellä lähellä Kupittaan Citymarketia. Ei muuta kuin piknik-peitot, eväät ja kamerat mukaan ja puiden siimekseen kevään ihmeestä nauttimaan.

Sakura kestää vain hetken, Aurajoki on aina ilonamme

Minulla on oma pieni projekti: scoutata Aurajoen rantoja ja etsiä paikkoja joihin on kiva parkkeerata piknikille, kirjan kanssa istuskelemaan, ilta-auringosta nauttimaan… tämä on niistä ensimmäinen. Tuomiokirkkosillalta yläjuoksulle päin on pieni pätkä kävelytietä aivan joen äyräällä. Kävelytietä reunustaa nurmikko, johon on hyvä levittää peitto tai retkituolit. Tänne osuu iltapäivän ja illan auringonsäteet siihen saakka, kunnes aurinko pujahtaa vastarannan kerrostalojen taakse.  

Kävelytie alkaa heti Kirkkosillan kupeesta, ja toisesta päästä sukeltaa ylös Piispankadulle Arkkipiispan talon kohdalta. 

 

Aurajoki kävelyreitti
Arkkipiispan talon polku jokirantaan
Pietari Kalmin tammi

Noin puolivälissä kävelytietä Sibeliusmuseon kohdalla kannattaa katsoa ylös rinteeseen. Siellä on nimittäin kaupungin vanhin puu – ja koska ollaan Suomen vanhimmassa kaupungissa, olisiko suorastaan Suomen vanhin! Wikipedia kertoo, että Kalmin tammen on perimätiedon mukaan istuttanut Turun akatemian ensimmäisenä talousopin professorina toiminut Pehr Kalm. Tutkimuksen perusteella tammi on saanut alkunsa siemenestä noin vuoden 1750 tienoilla ja se on istutettu nykyiselle paikalleen joskus 1760-luvulla. Piispantalon tontilla sijaitsi silloin vuonna 1757 perustettu Turun akatemian kasvitieteellinen puutarha, jota Kalm johti.

Puu on todella vaikuttavan kokoinen, ja sen ympärillä on kaunis pieni puutarha joka sekin on katsastamisen arvoinen pieni salainen piilopaikka. 

Tästä kohtaa Aurajokea on muuten suhteellisen lyhyt kävelymatka yhteen tosi kivaan ravintolaan, nimittäin kasvisravintola Kuori on vain noin 500 metrin kävelymatkan päässä täältä. 

Portaat johtavat jokeen

3 Comments

 • Raija

  Varmaan kaunista tuolloin. Kirsikankukintaan olen tutustunut sekä Tukholman keskustassa että Helsingissä. Loisto kestää vain hetken.

 • Anu T

  Tänään käytiin juuri kävelemässä tuolla ja maisemat olivat todellakin kauniit. Joen toisella puolella ei olisi uskonut että ollaan Turun keskusta-alueella. Ihanaa kun jokivarresta on tehty tuollainen.

  • Henna Mikkilä

   Mekin käytiin useampaankin otteeseen ihailemaan upeaa vaaleanpunaista kevätunelmaa. Tänä keväänä tämä oli jotenkin erityksen ihanaa sen mielettömän lämpöaallon takia. Istuttiin yhtenä iltana myöhään iltaan saakka siellä Piispantalon nurkilla retkituoleissa, juotiin skumppaa ja ihmeteltiin, miten ihanaa elämä joskus voi olla!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.