Teele Parrot minibar
Saanko esitellä

Saanko esitellä: Parrot minibaarin Teele

Viime viikolla aloitin juttusarjan tallinnalaisista ihmisistä, joihin olen saanut tutustua matkoillani etelänaapuriin. Tänään sarja jatkuu Parrot MiniBar -ravintolan perustajalla. Tästä ravintolasta ja sen salakapakasta tuli heti ensivisiittini jälkeen yksi suosikkejani koko Vanhassakaupungissa. Viime talvena sain tavata sen takaa löytyvän viehättävän Teele Raam-Pellon, ja nyt on aika esitellä hänet teillekin.

Teele ja rauhallinen lapsuus maaseudulla

Luitko sarjan ensimmäisen osan, jossa kerroin sympaattisesta belgialaisesta kellarileipurista? Hän kertoi idyllisestä lapsuudestaan maaseudulla, ja siitä miten hänen isovanhempansa kanssa vietetty aika on ollut kivijalka kaikelle mitä mies on sen jälkeen elämässään tehnyt.

Saman tyyppinen tarina on myös Teelellä, vaikka ympäristö onkin Belgian sijaan Pärnu. Hän kertoo vaatimattomasta ja yksinkertaisesta elämästä ja isovanhemmista, jotka opettivat hänet kokkaamaan, veivät kahviloihin ja kulttuurin ääreen. Isoäiti opetti pienelle Teelelle, että kun nainen menee teatteriin, hänellä on oltava kiiltävät kengät, kiharat ja helmet. Tätä ohjetta hän noudattaa edelleen. Samainen rakas isoäiti opetti myös metsän ja kasvien parantavista voimista – niiden hyvää tekevään voimaan hän luottaa tänäkin päivänä.

Teele Parrot minibar
Teele Parrot minibar

Ahkera tyttö, josta piti tulla juristi

Teele oppi kovan työnteon nuorella iällä, sillä ysiluokkalaisesta saakka hän työskenteli koulunkäynnin ohella paikallisissa kahviloissa, ravintoloissa ja baareissa. Häntä on aina ajanut vahva sisäinen motivaatio, ja halu tehdä töitä oppiakseen uutta.

Ravintolatyö herätti halun päästä ravintolakouluun, mutta kilttinä tyttönä hän antoi opettajien mielipiteen painaa vaakakupissa enemmän kuin omat unelmat: niinpä hän kokkikoulun sijaan aloitti lakitieteen opinnot.

Teelen pitää kuitenkin onnenpotkunaan sitä, että hänet kutsuttiin vetämään erästä tallinnalaista ravintolaa. Se olikin todellinen tienhaara, ja siitä lähtien jokainen seuraava askel alkoi johtaa kohti sitä, missä tämä viehättävä nainen on tänään: Parrot minibaarin omistaja ja hengetär. Hän sanoo olevansa ikuisesti kiitollinen kaikille niille ammattilaisille, joiden kanssa hänellä oli ilo tehdä töitä ravintolauransa alkutaipaleella. 

Teele Parrot minibar
Teele Parrot minibar
Parrot Minibar ja papukaija

Amazonin viidakoista Tallinnan Vana-Posti-kadulle

Kuusi vuotta sitten Teele tapasi miehensä. Alkoi yhteinen maailmanmatkailu. Kumpaakin kiinnosti antiikin kulttuurien opit ja mysteerit – Teele mainitsee suurimmaksi innoittajakseen Amazonin heimot.

Amazon on se paikka, jossa Parrotkin sai alkunsa. Siellä kylvettiin siemen sille, mikä nyt ilahduttaa herkullisen ruuan ystäviä Tallinnan Vana-Posti-kadulla. Teele kertoo, että hänen sydämessään on edelleen erityinen paikka Amazonin heimojen yksinkertaiselle, luonnosta voimaa saavalle elämäntavalle. Sitä hän haluaa välittää ravintolansa vieraillekin.

Teelellä on intohimo: hän haluaa palvella ihmisiä jakamalla heidän kanssaan aterioita ja tarinoita. Teelen lempiviisaus on, että toisinaan ihminen tarvitsee tarinoita jopa enemmän kuin ruokaa pysyäkseen elossa.

Teele oppi jo lapsena isovanhemmiltaan, että mikään ei ole arvokkaampaa kuin perheen yhdessä, saman pöydän ääressä syömät ateriat. Niistä hän pitää kiinni tänäkin päivänä oman perheensä kanssa. Minusta tuntuu, että Teele on onnistunut tartuttaman ajatuksen myös ravintolansa henkilökunnalle, sillä harvaan tallinnalaispaikkaan tunnet olevasi niin tervetullut vieras kuin Parrot minibaariin.

Vegaaniravintola tallinnassa
Teele Parrot minibar

Teele on nyt Tallinnassa ja minä Turussa, mutta sähköisten viestintenkin kautta sain kiinni hänen elämänfilosofiastaan. Siinä on meille muillekin mietittävää, ja ehkä omaksuttavaakin. Vai mitä sanotte näistä:

  • Olemme kaikki ainutlaatuisia. Siksi on tärkeää seurata omaa polkuaan, ja varoa eksymistä muiden mielipiteiden viitoittamana väärille reiteille.
  • Teele toivoo vielä näkevänsä ajan, jolloin ihmiset osaisivat elää elämäänsä sopusoinnussa luonnon ja maailmankaikkeuden kanssa. Tuumailen täällä Turussa, että olisiko tämä nyt meneillään oleva kriisi avaamassa silmiämme tämän asian suhteen? Ehkä ainakin vähän.
  • Teele pohdiskelee myös, miten hankalaa ihmisten on keskittyä juuri tähän hetkeen. Miten usein mieli harhaileekaan menneeseen, tai murehtii ja luo illuusioita tulevasta. Parrot minibaarin pienten herkullisten maisteluannosten ruokakonseptin tarkoituksena on auttaa ihmisiä pysähtymään käsillä olevaan hetkeen: nauttia kaikesta siitä hyvästä, mitä kukin omasta elämästään löytää.

Minusta tämä kaikki kuulostaa juuri nyt ajankohtaisemmalta kuin ehkä koskaan aikaisemmin. Poikkeustila on vienyt meiltä paljon sellaista, jolla elämämme täyttyi vielä vähän aikaa sitten. Elämän perusarvot ja -asiat ovat nousseet uuteen arvoon: terveys, läheiset ihmiset, hyvä ruoka.

Parrot Minibar ja papukaija
Vegaaniravintola tallinnan vanhassa kaupungissa

Parrot MiniBarista olen kirjoittanut pidemmän jutun, jonka löydät täältä. Itse ravintola availee hissukseen taas jo oviaan Vanhassakaupungissa osoitteessa Vana-Posti 7.

Sen naapurissa on muuten huomion arvoinen leffateatteri – Sõprus on mahtava retroteatteri, jossa on erinomainen ohjelmisto. Lue juttu Sõpruksesta täältä!

6 Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.