Matkustus Viroon
Ajankohtaista

Kuukausi Virossa… mutta miten kotimatka korona-aikana sujui?

Niin päättyi kuukauden reissuni Tallinnaan ja vähän muuallekin Viroon! Sooloiluja-sivusto on viettänyt uusien artikkelien suhteen hiljaiseloa lähes koko matkan ajan, sillä en raaskinut käyttää siellä olo aikaani kirjoittamiseen – yhteen postaukseen kun menee aina tuntien työ. Somessa olen lähetellyt kuulumisia ja livevideoita, ja niitä onkin seurattu ihastuttavan vilkkaasti. Kiitos teille kaikille siitä!

Nyt on kuitenkin aika alkaa purkaa juttusumaa yksi kerrallaan. Sooloiluja-sivun Facebookissa toivottiin, että kertoisin ihan ensimmäisenä kotimatkastani, joten tässä tulee pieni tarina siitä. Säädökset muuttuvat ja matkustustapoja on tälläkin hetkellä monta erilaista. En siis lähde kertomaan kaikkia voimassa olevia määräyksiä – ainoastaan miten oma matkani sujui.

Viron suuntaanhaan pääsee tällä hetkellä aivan vapaasti, joten kerron vain miten kotimatka sujui.

Kuvat ovat kännykkäkuvia reissun varrelta, kun tästä aiheesta on vähän vaikeaa keksiä kuvituskuvia.

Matkustus viroon

Ensin kahdet lämpimät kiitokset

Paljastan muuten sen verran, että tämän reissun kotiinpaluu sujui yllättäen helpommin ja nopeammin kuin yksikään aikaisempi koronarajoitusten ja rajatarkastusten aikana tekemäni matka. Kiitos siitä kuuluu kahdelle taholle: eräälle Tallinnatärpit-ryhmän jäsenelle ja Tallinkin asiakaspalvelulle.

Ensin kiitokset sille ystävälliselle Tallinnassa asuvalle ryhmäläiselle, joka vinkkasi itse ottaneensa Suomen reissullaan autolleen priority-paikan. En ole koskaan ennen ottanut sellaista, mutta tuon vinkki osoittautui myöhemmin kullan arvoiseksi.

Toiset kiitokset menevät Tallinkin puhelinpalveluun. Soitin sinne vaihtaakseni paluumatkan päivää, ja sain samalla erinomaisen rautaisannoksen tietoa liittyen testaukseen ja siihen liittyviin yksityiskohtiin.

Tähän tulee uusi baari! Kerron siitä lisää lähiaikoina.

Testi Tallinkin laivalla

Tiesin etukäteen, että Suomeen palatessani pitää olla negatiivinen testitulos mukana. Tiesin myös, että sen voi ottaa joko etukäteen Tallinnassa tai Tallinkin laivalla. Olin vähän empinyt laivalla otettavaa testiä, sillä pohdin että mitä tapahtuu jos se onkin positiivinen.

Tämän epävarmuuden Tallinkin mainio asiakaspalvelija hälvensi! Hän kertoi hyvin yksityiskohtaisesti miten tulisi toimia jos testitulos olisi positiivinen. Sen saatuaan matkustaja siirrettäisiin välittömästi eristyksiin hyttiin laivayhtiön kustannuksella. Se oli mainio tieto! Kun testi vielä maksoi vähemmän kuin yksikään maissa otettava päädyin tekemään siihen ennakkovarauksen paluumatkalleni.

Patarein pihamaa näyttää tämän kesän tältä. Klikkaa kuvaa, niin näet miltä sisällä näytti ennen kuin tiloja alettiin remontoida.

Priority-jonossa ensimmäisenä laivalle

Toinen kiitos menee tosiaan sille ystävälliselle, Tallinnassa asuvalle Tallinnatärpit-ryhmän jäsenelle, joka kertoi ottaneensa omalle Suomen reissulleen autolle priority-paikan. Sen kanssa pääsee nimittäin ajamaan autolla ensimmäisten joukossa sisään ja ulos.

Tämä oli tosi mukava juttu laivaan mennessä, sillä sen ansiosta ehdin ensimmäisten joukossa testijonoon. Toinen, vielä parempi juttu selvisi myöhemmin.

Hiljainen Venekatu, jolla seisoo Suklaakahvila Pierren polkupyörä. Klikkaa kuvaa niin voit lukea siitä lisää.

Muutama hetki jonossa, ja sitten pumpulipuikko nenään

Päästyäni sisään laivaan kipittelin saman tien 8. kannella olevalle Comfort loungen neuvotteluhuoneeseen, jossa asiakaspalvelun ystävällinen ihminen oli kertonut testauspisteen olevan.

Edessäni jonossa oli muutama ihminen, mutta se liikkui onneksi nopeasti. Testihuoneen lasiseinässä oli ohjeita yhteystietojen kirjoittamisesta lapulle, joten sain tehtyä sen ennen testiin menemistä.

Minun vuoroni tultua annoin täyttämäni lapun koneen takana istuneelle ystävälliselle virkailijalle, luovutin myös check-in-tiskillä saamani maksutositteen testistä sekä todistin henkilöllisyyteni passilla.

Sen jälkeen siirryin toisen pöydän ääreen, jossa samaten hyvin ystävällinen testin ottaja kertoi miten pää kannatta pitää ja tuuppasi sitten pumpulipuikon nenään. Siinä se! Laiva oli vaivoin irrottanut laiturista kun tämä muodollisuus oli tehty.

Yksi reissun mainioimpia hetkiä oli Grease-elokuvan ulkoilmanäytös Sõpruksen edessä.

Tunnin odotus, ja tulos on valmis!

Minua on aina silloin tällöin moitittu liiasta positiivisuudesta, mutta nyt sain mustaa valkoisella: olin negatiivinen! Tulos tuli ensin sähköpostiin, mutta kävin hakemassa sen varmuuden vuoksi myös printattuna versiona samasta paikasta missä testi otettiin. Siinä se! Olipa yksinkertainen ja helppo juttu.

Suomeen saapumista varten piti vielä täyttää henkilötietolomake, joka jätettäisiin rajatarkastuspisteelle. Lomakkeita jaettiin sekä testipisteellä että infon läheisyydessä. Samoja tietoja kysellään myös Finentry-sivustolla, mutta sinne täytetyt tiedot eivät siirry suoraan rajaviranomaisille. Voisin lausua muutaman sanan homman sekavuudesta, mutta jätän sen tekemättä.

Lämmittelyä Kevade-kadulla Kassisabassa.

Laivalta ulos ja rajatarkastukseen

Viimeisenä edessä on rajatarkastus. Olin liikkeellä autolla, joten nyt kristallisoitui se miksi olen niin kiitollinen tuolle priority-paikasta vinkanneelle Tallinnatärppiläiselle. Olen nimittäin aiemmilla reissuilla viettänyt autojonossa jopa pitkälti toista tuntia – nyt olin neljäs tai viides laivasta ulos ajanut auto! Parasta tässä oli se, että priority-paikan sai ostettua Tallinkin pisteillä, joita minulla oli vielä vähän tallella.

Tässä tulee toinen hetki, jolloin tekisi mieli lausua erittäin painokkaita sanoja sekä Helsingin kaupungin että Rajavartiolaitoksen liikennejärjestelyistä, mutta jätänpä senkin tekemättä. Minähän olen positiivinen ihminen – paitsi paperilla!

Kansalliskirjastoon kannattaa mennä tutustumaan ennen kuin se menee vuoden 2021 lopulla remonttiin.

Pääsin siis ajelemaan lähes pysähdyksittä rajatarkastukseen. Ensin juttelen muutaman minuutin terveydenhoidon parissa työskentelevän henkilön kanssa. Hänelle ojensin sekä henkilötietolomakkeen että negatiivisen testituloksen. Minulta kyseltiin myös, että tiedänkö miten minun pitää nyt toimia Suomeen saavuttuani tai tarvitsenko lisää informaatiota.

Sanoin tietäväni, että 72 tunnin kuluttua edellisestä testistä voin mennä uuteen, jonka kanssa ”vapaudun vankilasta” eli voin lopettaa omaehtoisen karanteenin johon minun tulee laivalta päästyäni siirtyä.

Terveyskeskustelu päättyi ja ajoin muutaman metrin eteenpäin rajavartiolaitoksen (tuiman ja hymyttömän, toisin kuin edeltävä iloinen ja ystävällinen tyyppi) virkailijan luokse. Hän suorittaa passintarkastuksen, ei muuta.

Olen ällistynyt: olen ulkona satama-alueelta ja tien päällä kello 21:38 eli kahdeksan minuuttia laivan saapumisen jälkeen. Se on kaikkien aikojen ennätys!

Näkymä Vapaudenaukiolle.

Pitääkö sitä, pitääkö tätä… haluatko kysyä jotain?

Tässä oli minun tarinani siitä, miten pääsin takaisin Suomeen kuukauden mittaiselta Viron matkaltani. Olen saanut paljon kyselyitä siitä, että voiko ja kannattaako sinne jo matkustaa.

Yksiselitteistä ohjetta en voi antaa koska määräykset muuttuvat nopeallakin tahdilla, mutta sen verran voin kertoa että oma oleskeluni ja matkani sujui mainiosti. En juuri syönyt ravintoloissa sisätiloissa vaan tilasin ruokaa asunnolle Woltilla ja Boltilla, tai istuin terasseilla. Välttelin ihmismassoja enkä käynyt kulttuuritapahtumissa vaikka niistä pidänkin.

Missään vaiheessa minulla ei ollut epävarma tai turvaton olo. Pidin maskia käyttäessäni julkista liikennettä tai käydessäni kaupoissa. Tiesin voivani jäädä omaehtoiseen karanteeniin matkan jälkeen. Sanoisin siis asiaa pohtiville, että jos pystyy tuon viimeisen tekemään, niin en näe juuri esteitä matkalle lähtöön. 

Ja jos joku asia jäi mietityttämään, niin kommentoi ja kysy! Vastailen ja keskustelen mielelläni.

Matkalleni osui muutama ihastuttava kevätaamu.

14 Comments

 • Ansa Saarinen

  Hei!
  Kiitos informatiivisesta jutusta. Suunnittelemme matkaa vuoden tauon jälkeen kakkosasunnollemme Viroon. Terveysturvallisista ja käytännön syistä emme ole rohjenneet matkustaa, mutta kesällä vihdoin taas voi.

  TIEDOKSI!
  Eilen uutisoitiin, että laivayhtiöt eivät vaadi enää koronatestiä. Todistus koronarokotuksesta (1 annos) tai sairastetusta taudista riittää. Koronatodistus löytyy omakanta.fi, josta sen voi näyttää rajalla tai tulostaa.

  Ihanaa kesää kaikille!

  Ansku

  • Henna

   Kyllä, tämä oli kiinnostava uusi tieto. Se ei kuitenkaan käytännössä poista mitään muita kotiinpaluuseen liittyviä muodollisuuksia. Rajalla on pakollinen terveystarkastus, jossa tarkistetaan koronatestitodistus tai todistus sairastetusta taudista. Jos ei ole testitodistusta tai todistusta sairastetusta taudista, sinut ohjataan testiin tai sinulle annetaan ohjeet testiin hakeutumisesta. Eli ainoastaan laivalle pääsee ilman negatiivista testitulosta, rajalla se tarvitaan. Mutkikasta? Kyllä. Mutta ei ole minusta enää este matkustamiseen, hidaste korkeintaan. Annan mielelläni lisää infoa omista kokemuksistani mikäli haluat.

   • Ansa Saarinen

    Hyvä tarkennus!
    Toki valmis testitulos nopeuttaa terveystarkastusta rajalla, mutta ei ole välttämätön. Tarkastuksessa tehty tai muualle ohjattu testi on maksuton (thl.fi ). Tällä lienee merkitystä useammin matkustaville.
    Toivotaan, että kesän edetessä tilanne paranee edelleen ja päästään eroon näistä mutkikkaista hidasteista. Pääasia, että matkustaminen ylipäänsä on mahdollista.

    • Henna

     Olen ihan samoilla linjoilla kanssasi! Testitulos todellakin nopeuttaa rajamuodollisuuksia. Ja iso juttuhan tuo on, että nyt pääsee ilmaiseen testiin. Aiempi tilanne, että karanteenia sain lyhentää vain yksityisellä otetulla kalliilla testillä oli sietämätön. Käytännössä ihmiset eivät vaan tehneet niin testin kalleuden vuoksi. Mutkikasta on tosiaan edelleen, mutta nyt edes paremmin systemaattista kuin aikaisemmin. Ja edullisempaa. Pääasia tosiaan että rajat eivät ole täysin kiinni.

 • Tapio Mäkeläinen

  Kovasti hämmästelen, ettet Henna tai monet mukaan ole aikaisemmin kuulleet tuosta Tallinkin priority-lipusta, se on ollut jo pitkään käytössä. Aina ekana sisään, autojonon ensimmäisten joukkoon ja ensimmäisten joukossa ulos. Toimii ja nopeaa! (Tietysti maksaa vähän lisää.)

  Pakko todeta myös se, että Hennan Viron-matkan aikana ravintoloiden ja kahviloiden sisätilat myös avattiin asiakkaille. Eli sisälläkin ravintolassa voi ruokailla ja kahvinsa voi myös nauttia sisälläkin kahvilassa. Museot ovat auki, teatterit, ulkotilaisuuksien osanottajamäärät kohoavat pian useisiin tuhansiin eli monet keskikesän ja loppukesän festarit ja konsertit toteutuvat – eivät ihan kaikki – mutta turvallisuuteen kiinnitetään useilla eri tavoilla erityistä huomiota. Kauppakeskuksissa ehkä 20 prosenttia käyttää tänään maskeja, ratikoissa ehkä hieman useampi. Pakko ei ole, julkisessa liikenteessä yhä suositellaan.

  Sairastuneiden määrät ovat viime viikkoina laskeneet todella merkittävästi ja se myös näkyy viranomaisten määräyksissä, kielloista ja suosituksissa. Rokotukset edistyvät hyvää tahtia ja toisen rokoteannoksen saaneiden prosenttimäärä ovat Virossa koko ajan ollut selvästi Suomen lukuja edellä.

  En sano, että vaara on ohi, päin vastoin. Mutta jos Helsingissä uskaltaa astua kotiovesta ulos niin siten alkaa olla henkisesti valmis jo matkustamaan Viroonkin sekä turvallisesti että liikaa pelkäämättä.

  Terveisin Tapio Tallinnasta 1,5 vuoden ” koronavankeudesta” ja valmiina vajaan kahden viikon kuluttua saamaan toisen korona-annoksensa Helsingissä kolmen kuukauden odottelun jälkeen, kun vaimoni sai saman rokotteen Latviassa vain kolmen VIIKON odottelun jälkeen

  • Henna

   Olen toki kuullut lipusta, mutta normaaliaikoina en ole pitänyt sitä tarpeellisena. Nyt vaan tosiaan tuon ryhmäläisen vinkin perusteella havahduin, että sehän on näppärä tapa välttyä passintarkastuksen aiheuttamista, tuskaisen hitaasti etenevistä jonoista. Tai ainakin päästä vähän edemmäs jonossa kuin tavallisella lipulla. Eikä se tietysti se priority-lippukaan kauhean tehokas ole jos me kaikki tästä lähtien ostamme sen.

  • Henna

   Testi varattiin ja maksettiin etukäteen, ja hintaa sillä oli 39 euroa. Halvin markkinoilla olevista testeistä siis vielä kaiken helppouden lisäksi. Pisteet tästä Tallinkille.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.