Kosmos elokuvateatteri Tallinnassa
Kulttuuri

Komea Kosmos ja pari muuta vinkkiä elokuvien ystävälle

Voi miten kaipaankaan elokuvissa käyntiä! Netfliksien, viapleidien sun muiden aikakautena olen edelleen sitä mieltä, että mikään ei voita hyvän filmin katsomista suurelta kankaalta. Rakastan sitä, miten valojen sammuttua kaikki muu unohtuu hypätessäni elokuvan maailmaan. Kännykkä ei piippaile eikä jääkaappi huhuile kutsuhuutojaan.

Sõprus elokuvateatteri Tallinnassa
Kosmos elokuvateatteri Tallinnassa

Tallinnan elokuvateatterit ovat toistaiseksi kiinni koronarajoitusten vuoksi, mutta tulevia leffahetkiä odotellessani haluan esitellä sinulle kolme suosikkiteatteriani. Ne ovat Kosmos, Artis ja Sõprus. Jokaisella on oma erityinen juttunsa, joten lue eteenpäin jos sinäkin olet elokuvien ystävä.

Kosmos ja suurimmat kassamagneetit

Kino Kosmos on useamman teatterin multiplex, jonka ohjelmisto on pääosin suuria kassamagneetteja. Olen pienempien budjettien ja ns. indie-elokuvien ystävä, mutta Kosmoksella on silti paikka suosikkieni listalla. Siellä on nimittäin IMAX-sali, jossa on joskus mahtavaa käydä katsomassa kaikkein suurimmat mega-elokuvat!

Kuva: Visit Tallinn

Olen istunut Kosmoksen IMAXin ainoana katsojana ihmettelemässä Rami Malekin yritystä täyttää Freddie Mercuryn tiukat housut Queen-elokuvassa Bohemian Rhapsody. Siellä ihastelin myös Tallinnan osuutta Tenet-elokuvassa. Vaikka leffan juoni osittain pöllähtikin täti-ihmiseltä yli hilseen, oli sykähdyttävää nähdä Tallinnan tuttuja paikkoja Kosmoksen valtavalla kankaalla.

Kosmos elokuvateatteri Tallinnassa

Jälkikäteen kuulin Kosmoksen seinästä seinään ulottuvan valkokankaan olevan koko Baltian suurin! Lippujen hinnat Tallinnassa ovat murto-osa Suomen vastaavista. Mukavan lisän leffanautintoon antaa se, että tuttujen popcornien ja karkkien lisäksi leffaevääksi voi napata kylmän oluen tai pikkupullon viiniä.

Kosmos elokuvateatteri Tallinnassa
Tämän seinämaalauksen voit bongata Kosmoksen viereisen talon päädystä.

Kosmoksen teatterisalit ja aula ovat moderneja, mutta ulkoa talo on kunnostettu huikean hienosti rakennuksen alkuperäistä arkkitehtuuria kunnioittaen. Se on näkemisen arvoinen, vaikka et olisi leffaan menossakaan.   

Kino Kosmos osoitteessa Pärnu mnt 45 

Nettisivut, joista löytyy ohjelmisto ja näytösajat cinamonkino.com/kosmos

Monipuolinen ja kodikas Artis

Jos ohjelmiston perusteella pitäisi valita yksi elokuvateatteri ylitse muiden, valintani olisi Solaris-kauppakeskuksessa oleva Artis. Sen kahdessa salissa näytetään enimmäkseen pienemmän budjetin eurooppalaisia elokuvia, mutta ohjelmistossa on kiinnostavaa nähtävää muualtakin maailmasta.

Olen istunut Artiksessa yhden jos toisenkin sateisen iltapäivän nauttien elokuvista, jollaisia ainakin kotikaupunkini Turun elokuvateatterit näyttävät aivan liian harvoin. Ensimmäiset näytökset ovat yleensä jo aamupäivän puolella, ja viimeiset illan myöhäisinä tunteina.

Vajavainen kielitaitoni asettaa jonkin verran rajoitteita, sillä ulkomaiset elokuvat on tekstitetty yleensä vain viroksi ja toisinaan venäjäksi. Valitsen siis ohjelmasta englanninkielisiä elokuvia, mutta niitäkin Artis näyttää mukavan paljon.

Artis saa minulta pisteitä myös mukavan kodikkaasta tunnelmasta. Sen kahvilassa on tarjolla hauskan vanhanaikaisia herkkuja kuten italiansalaattia lasissa tai munavoileipiä.

Artis on ostoskeskus Solariksen ”toisessa päässä” eli Rävala puiesteen puolella. 

Tämän teatterin ohjelmiston ja näytösajat löydät heidän sivuiltaan täältä.

Sõprus elokuvateatteri Tallinnassa

Supersuosikkini Sõprus

Sõprus eli sokerit pohjalla. Näistä kolmesta se on suosikkini. Siellä ei välttämättä ole paras ohjelmisto (vaikka hyvä onkin), eikä sen tekniikka ole missään tapauksessa kaupungin parasta. Mutta tunnelma on omaa luokkaansa. Se alkaa jo alakerran lipputiskillä ja jatkuu portaikossa, jota pitkin noustaan yläkerrassa olevaan nostalgiseen teatterisaliin.

Sõprus elokuvateatteri Tallinnassa

Koska Sõprus on suosikkini, olen kirjoittanut siitä tämän jutun. Sitä lukiessani sydämeni täytti suuri kaipuu päästä taas istumaan sen punaisille penkeille nauttimaan niin tunnelmasta kuin elävistä kuvista – ja juhlan kunniaksi vaikka lasillisesta kuohuviiniä, sillä myös Sõpruksesta löytyy baari.

Sõprus löytyy osoitteesta Vana-Posti 8 

Nettisivut, joista löytyy ohjelmisto ja näytösajat www.kinosoprus.ee

Elokuvateatteri Soprus Tallinnassa
Elokuvat tallinna

2 Comments

  • Matias

    Hei, olipa hauska tarina Tallinnan elokuvateattereista. Pitääpä käydä kokeilemassa, kun seuraavan kerran paikalla Virossa.

    Kiitos myös erinomaisesta blogista. Hyvät kuvat ja mielenkiintoisia aiheita. Täytyy sanoa, että yleisesti kiva fiilinki tulee tätä lukiessa.

    • Henna

      Kiitos mukavan kannustavasta ja positiivisesta palautteesta, Matias! Ja suosittelen tosiaan lämpimästi elokuvissa käyntiä Tallinnassa. Hyviä leffoja, kivaa tunnelmaa, edullisia hintoja… näissä kaikissa on tunnelma todella kohdillaan.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.