Viisi museota Tallinnassa
Budjettimatka,  Museo

Viisi vähemmän tunnettua museota ja miksi niissä kannattaa käydä

Tykkään tutkiskella Tallinnan reissuillani suosittujen nähtävyyksien lisäksi myös vähemmän tunnettuja kohteita. On hauskaa työntää nokkansa paikkoihin joista en ole kuullutkaan ennen visiittiäni. Tällöin ei tule viritettyä kovia ennakko-odotuksia, vaan koettua aitoa löytämisen riemua.

Niinpä esittelen sinulle nyt viisi museota, jotka saattavat olla sinullekin uusia tuttavuuksia. Kerro sitten vaikka kommenteissa, että tunsitko jonkun näistä jo ennen jutun lukemista!

Oletko huomannut tällaisen oven Vanhankaupungin laidalla Nunnekadulla? Kohta kuulet mitä sen takaa löytyy!
viisi museota
Kun tuo raitsikka vähän väistyy niin paljastan mikä näyttelytila sen takaa paljastuu...

Yhtä lukuun ottamatta nämä kaikki ovat ilmaisia ja melko pieniä, joten museokäynti ei rokota kohtuuttomasti sen enempää lompakkoa kuin matkan aikatauluakaan. 

Aloitetaan kierros Vanhastakaupungista!

Koulu, jonka perusti Ruotsin kuningas 1600-luvulla

Tiesitkö että Tallinnassa on Viron vanhin yhtäjaksoisesti toiminut koulu? Minä en tiennyt ennen kuin löysin Nunnekadulta pikkuriikkisen museon, joka kertoo tämän historiallisen oppilaitoksen tarinan sen perustamisvuodesta 1631 nykypäivään.

Koulun nimi on Gustav Adolfi Gümnaasium, ja kuten nimestä voi päätellä, se on Ruotsin kuningas Kustaa II Aadolfin perustama. Kruunupää perusti sen vuotta aikaisemmin kuin Tarton yliopiston, eli historian lehdet todella havisevat tässä minimuseossa!

Kustaa Adolfin koulun museossa opin kiinnostavia asioita tämän historiallisen oppilaitoksen vuosisatoja pitkästä historiasta ja nykypäivästä.

Museoon ei ole sisäänpääsymaksua ja sen on pikkuruinen, joten pikaisella ja ilmaisella vierailulla opit mielenkiintoisen palan Tallinnan historiaa. 

Museon vironkielinen kotisivu on täällä. Normaalisti museo on auki maanantaista perjantaihin kello 11–16, mutta aukiolot saattavat vaihdella kouluvuoden kalenterin mukaan.

Tässä galleria, joka paljastui raitsikan takaa: se kuuluu Viron kansallisarkistolle.

Yllättävän kiinnostava Kansallisarkiston Galleria

Tämän pienen näyttelytilan Maneežikadulla löysin aivan sattumalta: kyseessä on Viron kansallisarkiston galleria. Ensimmäisellä visiitilläni esillä oli Viron 100-vuotisjuhlien kunniaksi koottu hieno näyttely, ja sen jälkeen olen tutustunut mm. arkiston omaan historiaan.

Tämäkin näyttelytila on kompaktin kokoinen ja ilmainen, joten piipahdan sinne sisään liikkuessani samoilla kulmilla (mm. kohvik Narva on lähes nurkan takana).

Kansallisarkiston nykypäivää...
... ja historiaa. Käymisen arvoinen pieni museo!

Kansallisarkistolla on muuten kaupungin toisella laidalla Pelgulinnassa audiovisuaalinen osasto. Siellä oli pari vuotta sitten sykähdyttävä näyttely, josta kirjoitin tämän jutun. En ole varma pääseekö sinne nykyään sisään, mutta rakennus on niin mielenkiintoinen, että kannattaa käydä kokeilemassa jos liikut lähistöllä. Kyseessä on entinen sotilasvankila, jonka sellikäytävän näkeminen aiheutti kylmiä väristyksiä.

Viron elokuva-arkisto
Tämä sellikäytävä ei ole normaalisti auki yleisölle, mutta elokuva-arkiston infosta kysymällä sinne voi päästä käymään.

Maneežikadun galleria löytyy talosta numero neljä lähellä Narva maantietä. Tällä hetkellä siellä on naispalomiehistä (hetko… onko se sitten naispelastajista?) kertova näyttely Pritsunaised eli ruiskunaiset. 

Tämän oven takaa löytyy seuraava tuntematon museokohde: Viron palokuntamuseo.

Kierros jatkuu letkuteemalla: vuorossa palokuntamuseo

Tämäkin museo on sekä kompakti että ilmainen, joten ei muuta kuin tutustumaan palokuntatoiminnan historiaan Virossa! Sen verran tosin pitää nähdä vaivaa, että varaa vierailuajan etukäteen – museo ei nimittäin ole auki satunnaisille kävijöille.

Itse en tätä tiennyt kun kävin museossa ensimmäistä kertaa – täältä voit lukea siitä, miten siitä huolimatta onnistuin pääsemään sisään.

Opin museossa muutakin, kuten sen että maineikkaan Mustapäiden killan miehet olivat palokuntatoiminnan pioneereja Tallinnassa.

Palokuntamuseo on pieni, mutta nähtävää on paljon.
Palokuntamuseo Tallinnassa
Nämä tyypit löysin myös palokuntamuseosta.

Pienestä koostaan huolimatta palokuntamuseossa oli paljon kiinnostavaa nähtävää, joten jos tepastelet Tallinnan upean pääpaloaseman tuntumassa, niin sovi ihmeessä tapaaminen ja kävele sisään. Osoite on Raua 2, ja muut yhteystiedot löydät tästä museosta kertovasta jutustani. 

Tallinnan pankkimuseo sisäänkäynti
Näin upeasta ovesta kävellään sisään Viron pankkimuseoon.
Tallinnan pankkimuseon rappukäytävä
Onkohan tämä koko Viron hienoin porraskäytävä? Hyvin mahdollista!

Pankki johon ei tarvita rahaa

Kierros jatkuu nyt Solaris-keskuksen vieressä olevaan Viron keskuspankin museoon. Se on niin hienossa talossa, että haukoin porraskäytävässä henkeä noustessani ensimmäistä kertaa ylemmässä kerroksessa olevaan näyttelysaliin.

Tämäkin museo on ilmainen, joten vaikka ajattelisit ettei rahamaailman historia ja nykytila kiinnosta, niin yksistään tuon porraskäytävän vuoksi kannattaa pujahtaa sisään. Lue museosta lisää täältä – linkin takaa löydät myös yhteystiedot. Osoite on Estonia puiestee 11. 

Tunnistatko mikä rakennelma tässä on?

Kierros lähestyy loppuaan: nyt suunnistetaan Laululavalle!

Laululavalla on erityinen paikka virolaisten sydämissä – onnistuihan naapurikansamme vapautumaan miehittäjän vallasta väkivallattomasti aseinaan musiikki ja laulu. Laululavalla oli tärkeä rooli yhtenä Viron laulavan vallankumouksen näyttämöistä, ja sinne hiljattain avattu vierailukeskus kertoo kiinnostavasti tämän tarinan.

Yksi laululavan vierailukeskuksen sykähdyttävimmistä hetkistä oli tunnettujen laulujuhlaesitysten näkeminen ja kuuleminen suurelta screeniltä. En pystynyt pidättämään kylmiä väreitä enkä kyyneleitä.

Vierailukeskus on talvisaikaan avoinna vain sopimuksesta, mutta täältä löydät ohjeet miten saat varattua vierailuajan. Sieltä voit tarkistaa myös lippujen hinnat (tämä on se ei-ilmainen museo näistä viidestä), aukioloajat ja yhteystiedot.

Museon näyttely on muuten osittain sama kuin sittemmin suljettu Kansanrintaman museo Vapaudenaukion laidalla. Tämä juttuni kertoo käynnistäni siellä.

Laululavalle pääset joko Narva maantieltä tai Piritaan vievältä rantatieltä. Kartalla se on täällä. 

Eurooppa elämyskeskus on Tallinnan uusin nähtävyys

Otetaan vielä kuudes bonusmuseo: Eurooppa elämyskeskus

Tämäkin pienen ja ilmaisen näyttelyn olet saattanut missata: Kaubamajan takana Rävala puiesteella on Eurooppa elämyskeskus niminen uudenpuoleinen tallinnalaisnähtävyys. 

Löysin senkin aivan vahingossa kahlatessani eräänä sateisena päivänä kaupungin katuja. Lue pidempi juttu visiitistäni täältä.

Eurooppa elämyskeskus
Eurooppa elämyskeskuksessa voit leikkiä euroedustajaa.
Kuva kuvaajasta – kiva päästä joskus itsekin kuvaan mukaan.

Elämyskeskus kertoo tarjoavansa täysin uuden tavan kokea Eurooppa. Näyttely antaa kävijälle mahdollisuuden saada lisätietoa Euroopan unionin toiminnasta Euroopan unionin 24 virallisella kielellä – myös suomeksi!

Itse pidin näyttelytilan 360° elokuvasta ja roolipelistä, joka simuloi Euroopan parlamentin työtä. Kuten muutkin tällä kierroksellamme, myös tämä näyttely on sekä kompakti että ilmainen!

Tallinnan merimuseo Lennusadam sisältä
Tämän museon ehkä tunnistatkin? Kyseessä on hulppean hieno Lennusadam, josta voit lukea lisää kuvaa klikkaamalla.
Taidemuseo Kumu Tallinnassa
Tämäkin taitaa olla tuttu näky? Lue lisää komeasta Kumusta klikkaamalla kuvaa.

Tallinnan suuret museot kuten Kumu tai Lennusadam ovat aina käymisen arvoisia, mutta kannattaa pitää mielessä myös nämä pienet ja vähemmän tunnetut näyttelytilat – etenkin jos käytössäsi on vähän aikaa tai rajallisesti rahaa.

Kiinnostaisiko sinua muutkin vinkit budjettimatkaajalle? Tein pienellä rahalla reissaavan avuksi tämän oppaan, johon keräsin sekä edullisia ruokapaikkoja että edullisia tai ilmaisia nähtävyyksiä. Niitä on Tallinnassa yllättävän paljon!

4 Comments

  • Raija Åkerblom

    Kumussa tulee käytyä usein . Siellö on hienoja erikoisnäyttelyitö ja myös perusnäyttely on ok.
    Kadriorg alueena on hieno.

    • Henna Mikkilä

      Olen ihan samaa mieltä sekä Kumusta että Kadriorgista! Nyt syksylläkin siellä taas niin kaunista kun ruska alkamassa.

  • Anne-Maarit Heinonen

    Kiitos näistä Henna: taas lisää paikkoja ”to see” listalle. Olen käynyt näistä ainoastaan Pankkimuseossa, kiitos sinun. Porraskäytävä oli todella kaunis. Voin hyvin ymmärtää liikutuksesi Laululavan vierailukeskuksessa. Minähän saavuin kesällä sattumoisin Tallinnaan uudelleen itsenäistymisen 30v-päivänä ja pörhelsin iltasella fillarillani Laululavan Öölaulupidu tapahtumaan. Vaikka lähes kaikki esiintyjät ja laulut olivat minulle entuudestaan tuntemattomia niin tunnelma välittyi kyllä koskettavasti.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *