Tapion matkassa

Nyt pamahtaa: Sooloiluja-sivusto ja Tapion matkassa lyövät hynttyyt yhteen!

Harvoin olen ollut mistään näin innoissani: Sooloiluja-sivustoni ja monien suomalaisten tuntema ja rakastama Viron ja Tallinnan supertuntija Tapio Mäkeläinen aloitamme yhteistyön, josta uskon että tulee olemaan valtavasti iloa ja hyötyä teille lukijoilleni. Hypin täällä melkeinpä tasajalkaa ja hihkun ääneen päästessäni vihdoin paljastamaan mitä odotettavissa on!

Tapion matkassa Kalma saunalla

Ensin lyhyesti

Tapio on suunnitellut kokonaista 60 erilaista kävelykierrosta ympäri Tallinnaa. Hän järjestää opastetun kierroksen kuhunkin. Kierroksen jälkeen jokainen niistä julkaistaan täällä Sooloiluja-sivustolla sellaisessa muodossa, että kuka vain voi lähteä omatoimisesti kulkemaan Tapion jalanjäljissä tutustumassa Tallinnaan suurennuslasilla.

Teemme jokaisesta kierroksesta myös kartan, jonka avulla suunnistamisen pitäisi olla helppoa.

Miltäs kuulostaa? Jos innostuit puoliksikaan niin paljon kuin minä, niin lue eteenpäin.

Tapion matkassa

Kuka Tapio Mäkeläinen?

Jos et vielä ole tutustunut Tapioon, niin teen pikaesittelyn:  Tapio on tietokirjailija, matkanjohtaja, kulttuurisihteeri ja matkaopas. Melkoinen Virotuntemuksen supermies on kyseessä, sillä hän on toiminut yli 100 000 suomalaisen Viron matkan oppaana, matkanjohtajana, matkan suunnittelijana tai ideoijana. 

Takana on 40 vuoden kokemus Viro-asiantuntijana, ja hänen uransa matkailubisneksessä on lähes yhtä pitkä. Nykyisin Tapio asustelee Tallinnassa, joka on tosin ollut hänen toinen kotikaupunkinsa jo yli 35 vuoden ajan.

Oletko ehkä törmännyt Tapion kirjoittamiin matkaopaskirjoihin?  Hän on kirjoittanut jo 20 Viroa tai sen eri osia esittelevää matkaopasta, joista viimeiset neljä esittelevät Tallinnan eri osia. Täältä voit katsoa mitä Tapion kirjoja Adlibris myy täällä hetkellä.

Tapion matkassa Eesti kunstiakateemia

Kaupunkikierrokselle Tapion matkassa

Tapio Mäkeläisen matkakirjasarjahan on nimeltään Tapion matkassa, ja nyt näille matkoille voi osallistua myös Tallinnassa. Luvassa on todellakin 60 erilaista Tallinnan eri alueita esittelevää noin kahden tunnin kävelykierrosta. Jahka rajat vähän aukeavat, niin joka kuukausi Tapio järjestää yhtenä lauantaina ja heti sen jälkeen sunnuntaina suomenkielisen opastetun kävelykierroksen.

Mukaan tulee mahtumaan maksimissaan 25 kiinnostunutta. Jokainen kierros tehdään yhden ainoan kerran (jos kaikki kiinnostuneet mahtuvat kierrokselle mukaan). Ilmoittautumisista ja hinnasta tulemme antamaan tarkempaa tietoa jahka kierrokset starttaavat.

Koronatilanne vaikuttaa siihen montako kierrosta tänä vuonna ehditään, mutta periaatteessa Tapion ajatus on vetää joka vuosi 10 uutta kierrosta Tallinnan eri alueille seuraavien kuuden vuoden ajan. Tarkoitus oli aloittaa tämän vuoden toukokuussa, mutta sitä jouduttaneet siirtämään eteenpäin jotta halukkaat pääsevät Suomen puoleltakin mukaan.

Omatoimisesti sama perässä

Tässä kohtaa mukaan tulee Sooloiluja-sivusto. Tapio nimittäin haluaa järjestettyään kunkin kävelyn kerran, että kuka tahansa voi lähteä tekemään sen myöhemmin hänen jalanjäljissään.

Julkaisen siis pian kunkin opastuksen jälkeen reitin ja sen varrella esitellyt kohteet. Jos et sattunut olemaan Tallinnassa kierroksen aikoihin, voit milloin tahansa myöhemmin ottaa tämän sivuston avuksi ja lähteä omatoimiretkelle koluamaan suurennuslasilla kaupungin eri osia!

Rakennan tänne sivustolle kaupunkikävelyiden kirjaston, josta voit poimia kiinnostavaa nähtävää silloin kun se sinulle parhaiten sopii. Äläkä huoli: tulen julkaisemaan omia Sooloiluja-juttujani aivan vanhaan malliiin! Tapion matkassa -kävelyt ovat oma kokonaisuutensa, joka saa oman alasivunsa. Sieltä sinun on helppoa poimia opastettuja kävelyreittejä aluella, jossa kulloinkin satut seikkailemaan.

Joka ikisestä kävelyreitistä julkaistaan myös kartta, jonka avulla sen voi myöhemmin kiertää itsekseen.

Tapion matkassa -kartat

Tulemme Tapion kanssa tekemään joka ikisestä reitistä myös suunnistusta helpottavat, kännykällä käytettävissä olevat kartat. Niitä vielä testaillaan ja rakennetaan. Kerron heti kun ensimmäinen reitti on käveltävissä!

Kartalle tulen merkitsemään myös kutakin kävelyreittiä lähellä olevat kohteet, joista Sooloiluja-sivustolta löytyy minun juttujani ja vinkkejäni. Näin voit helposti piipahtaa kävelykierroksesi lomassa vaikka suosikkikahvilassani herkuttelemassa tai jossain kivassa baarissa lasillisella.

Tallinna on jo nähty? Ehkei sittenkään!

Jos siis on tuntunut siltä, että olet jo nähnyt kaiken Tallinnassa ja kaupunki tuntuu tutummalta kuin omat taskut niin Tapio haluaa ottaa haasteen vastaan ja osoittaa, että ehkä et sittenkään! 

Tapio ja minä, eli Sooloiluja-sivuston Henna, olemme päättäneet tarjota kaikille tämän sivuston lukijoille mahdollisuuden tutustua Tallinnan eri osiin syvemmin ja perusteellisemmin, ja samalla oppia ymmärtämään ja tuntemaan Tallinnaa ja tallinnalaisia entistä paremmin.

Ensimmäiset kierrokset

Lopullista päätöstä ensimmäisen kierroksen ajankohdasta ei vallitsevan koronatilanteen vuoksi ole vielä tehty, mutta Tapiolla on jo selkeä ajatus siitä, minne ne todennäköisesti suuntautuvat: ihan hänen omille kotinurkilleen Pohjois-Tallinnassa.

Ensimmäinen kierros

Koplin keskiosa Tapion matkassa: Koplin entinen hautausmaa, nykyinen puisto; Stroomin ranta, Dostojevskin veljekset Tallinnassa; Koplirannan kalastajakylä jo 1400-luvulta alkaen; Sirbi-kadun 1930-luvun paritalot; Vasaran ja Alasimen seudun 1950-luvun poststalisnismia sekä Turvise-kadun salaperäiset talot vuodelta 1957. Ja vielä muutakin on Tapiolla takataskussaan!

Toinen kierros

Karjamaa ja Sitsi: Hundipea; Sitsin mäki; 1950-luvun neuvostoklassismia, Kopliine-patsas; Sitsin tehdas ennen, nyt ja tulevaisuudessa; John Carr ja englantilainen työläisten kaupunginosa Tallinnassa; sauna on nykyinen kauppahalli ja ruumishuone nykyisin kirkko; Sitsin omakotitaloalue sekä legendaarinen Sitsimäe Kelder -korttelikapakka suoraan viime vuosituhannelta. Eikä tässä vielä läheskään kaikki!

Sitsin puuvillatehtaan torni
Tapio sanoo nyt hei, mutta palaa asiaan heti kun matkustusrajoitukset helpottavat ja ensimmäiset kierrokset saadaan järjestettyä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.