Suurkillan talo ja Viron historiallinen museo
Museo,  Nähtävyys

Suurkillan talo ja 11000 vuotta Viron historiaa

Jos 600 vuotta vanha talo esittelee yli kymmenentuhatta vuotta Viron historiaa, niin onhan se nyt vähän noloa myöntää, että itse kävin kunnolla tutustumassa siihen vasta tänä vuonna. Tarkoitan Vanhassakaupungissa olevaa Suurkillan taloa, jossa majailee Viron historiallinen museo. Olen käynyt siellä joskus konserteissa, mutta vasta nyt nappasin kamerani mukaan ja tein perusteellisen museokierroksen.

Suurkillan talo katsoo pitkälle menneisyyteen

Viron historiallinen museo on jakautunut useampiin eri rakennuksiin ympäri kaupunkia. Jos Piritan tien varressa olevassa Maarjamäen palatsissa keskitytään Viron historiaan viimeisimpään sataan vuoteen, niin täällä Suurkillan talossa katsotaankin sitten aivan eri aikaikkunan läpi menneisiin vuosisatoihin ja -tuhansiin.

Suurkillan talo ja sen pysyvät näyttelyt kertovat tarinaa sinnikkäästä ja periksi antamattomasta, nykyisen Viron alueella vuosituhannet asuneesta kansasta: sen vaiheista, tavoista ja perinteistä kaukaa menneisyydestä tähän päivään. Koska tällä pienellä kansalla on erityinen paikka sydämessäni, niin onhan sen tarinaan nyt aika tutustua vähän perusteellisemmin! Lippu kassalta, takki narikkaan ja menoksi.

Suurkillan talo ja Viron historiallinen museo

Aloitan kierroksen yläkerran pysyvästä näyttelystä. Ensimmäisessä pienessä huoneessa on videoseinä, jonka kertoma historia kannattaa istahtaa kuuntelemaan. Siinä Viron historiallisia merkkihenkilöitä piirtää tarinoillaan sopivan kepeästi aikajanan läpi vuosituhansien. Saman huoneen toisellakin seinällä on aikajana: se on rakennettu vanhojen esineiden ympärille.

Suurkillan talo ja Viron historiallinen museo
Piilokuva: löydätkö naisen kameransa kanssa?

Pikkuhuoneen jälkeen astun suureen saliin, joka on käytännössä ollut Tallinnan maallisen vallan keskus: Suuren killan jäsenistä nimittäin valittiin raadin eli oikeusistuimen jäsenet. Upea sali on säilynyt lähes alkuperäisessä asussaan. Ihailen kauniita ristiholveja joita kannattelee kolme kuusikulmaista pilaria. Tila on modernisti valaistu, ja kiinnostavasti muotoillut näyttelyvitriinit ja purjemaiset tilanjakajat muodostavat hienon kontrastin uuden ja vanhan välille.

Suurkillan talo ja Viron historiallinen museo
Suurkillan talo ja Viron historiallinen museo
Suurkillan talo ja Viron historiallinen museo
Suurkillan talo ja Viron historiallinen museo

Näyttely etenee teemoittain. Kustakin on tarjolla sekä esineistöä, että sitä tukevaa audiovisuaalista sisältöä. Itseään kiinnostaviin aiheisiin kannattaa varata reilusti, sillä katsottavaa on paljon.

Suurkillan talo ja Viron historiallinen museo
Suurkillan talo ja Viron historiallinen museo

Georg Ots, rakastan sinua!

Ja niin rakasti moni muukin, siitä näyttelyn nimi. Rakastetusta virolaisesta oopperan supersankarista ja hänen elämästään kertova erikoisnäyttely on Suurkillan talon yläkerrassa lokakuun alkupäiville saakka. Sen piti päättyä keväällä, mutta kestoa on pidennetty koronatilanteen vuoksi.

En napannut Georg Ots -näyttelystä kuin yhden kuvan, koska luulin sen päättyvän niin pian vierailuni jälkeen että kuvaaminen ei enää hyödyttäisi ketään. Väärässähän minä siinä olin, joten nyt voin vaan kertoa että tämä kompakti näyttely suomalaistenkin rakastamasta upeaäänisestä taiteilijasta on tutustumisen arvoinen.

Varaa sen verran aikaa, että ehdit kuunnella vanhoja tallenteita upeaäänisen laulajan esityksistä. Saarenmaan valssin kuunteleminen ei muuten tahdo onnistua millään kuivin silmin. Mikä ihmeen yhteys sen sanoilla mahtaa olla kyynelkanaviini?

Kurkkaa myös kellariin

Jos haluat nähdä kaikki Suurkillan talon näyttelyt, niin suosittelen varaamaan vierailuun ainakin pari tuntia. Itselläni kävi nimittäin niin, että uppouduin yläkerran pysyvään ja vaihtuvaan näyttelyyn niin pitkään, että kellarin kanssa meinasi tulla vähän kiire.

Kellarikerros on omistettu ennen kaikkea upean kiltatalon historialle ja merkitykselle kautta vuosisatojen.

Alunperin Suuren killan jäseneksi pääsivät vain kaupungin merkittävimmät suurkauppiaat ja laivanvarustajat, joiden joukostaan valittiin yleensä myös raadin jäsenet jakamaan maallista oikeutta. Suuren killan talo oli siis käytännössä vallan keskus Tallinnassa: siksi se on niin mahtipontisen kokoinen.

Kilta-aikojen jälkeen talossa on käyty arvopaperikauppaa, esitetty teatteria, syötetty ja juotettu kaupunkilaisia… kaikesta siitä kertoo alakerran näyttely.

Kellarin perukoilla piilottelee vielä suuri asekokoelma, ja yläkerrassa rahanäyttely. Minun oli katsottava nämä museon osat pikakelauksella, sillä vierailuun varaamani aika osoittautui vähän liian lyhyeksi. Toisaalta ihan hyväkin juttu: onpahan hyvä syy palata!

Suurkillan talo löytyy osoitteesta Pikk 17 vastapäätä kaunista Pühavaimun kirkkoa. Sinnekin kannattaa muuten piipahtaa sisään – tai ainakin lukea tämä juttu!

Museon nettisivuilta saat tarkistettua aukioloajat.  Normaalisti se on avoinna ti–su kello 10–18, mutta juhlapyhinä ja niitä edeltävinä päiviä voi olla poikkeuksia aukioloaikoihin. 

Museon sivuilla muutakin kiinnostavaa. Osa sisällöstä on mukavasti suomen kielellä. 

8 Comments

  • Sari-Campasimpukka

    Meillä alkaa olla metrin mittainen puutoslista tuotteista, joissa pidämme virolaisista jutuista, pitäisi päästä niin moneen paikkaan!

  • Sari-Campasimpukka

    Nyt tuli jotenkin puristava tunne rintaan, ei jaksaisi enää millään odottaa, että pääsee Tallinnaan. Kiitos upeasta jutusta, taas kerran!

    • Henna

      Kiitos ihana Sari! Samat fiilikset täällä: alkaa olla vähän epätoivoinen olo. Kyllä minä taidan kohta laittaa anomusta poliisille, josko sieltä lupa heltiäisi. Yhtä eristyksissä minä siellä soolomatkallani olisin kuin täällä kotonakin.

    • Henna

      Hyvä kysymys! Pitääpä oikein tuumailla… veikkaan että Olevistessa. Lupaan seuraavalla reissulla katsella sillä silmällä.

    • Henna

      Näyttelyiden laajuus yllätti minutkin! Olin varannut puolisentoista tuntia aikaa, mutta kiirehän siinä tuli. Tämä on tosiaan ihan keskellä Vanhaakaupunkia, mutta veikkaan että et ole ainoa, jolta se on jäänyt huomaamatta.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *