Rannarahva museo
Museo

Sympaattinen Rannarahva museo ja kalakolhoosin historiaa

Oletko tiennyt että Tallinnassa (tai vähän sen ulkopuolella Viimsissä) on rannikon ihmisten elämästä kertova Rannarahva museo? Kävin siellä viime kesän loppupuolella, ja olipa se mielenkiintoinen visiitti!

Sain nimittäin vahingossa VIP-kohtelun, vaikka kävelin sisään tuiki tavallisena museovieraana. Lue eteenpäin niin kuulet museonjohtajan antamasta yksityisopastuksesta. Kaikkea sitä tapahtuukin!

velin siis muina täteinä sisään tutustuakseni tähän entisessä koulussa olevaan museoon, jota olin aikaisemmin tällä retkelläni katsellut vain ulkopuolelta. Myöhäiskesäinen rantaretkeni Rohuneemeen oli juuri päättynyt uhkaavan mustien pilvien vyöryessä horisontista, ja museon pihaan päästyäni satoi jo taivaan täydeltä.

Kassalla minua tervehdittiin ylitsevuotavaisen iloisesti, kun minua olisi odotettu. Olin hämmentynyt saamastani huomiosta, ja ihmeteltyäni asiaa ääneen selvisi että he olivat odottamassa vierailulle ryhmää suomalaisia toimittajia ja bloggareita!

Minun oli vastoin tapojani paljastettava, että minullakin kyllä on blogi, mutta että olin tulossa tutustumaan museoon ihan vain omia aikojani – ja aivan sattumalta samaan aikaan suomalaiskollegojeni kanssa! Sain ystävällisen kutsun liittyä muiden seuraan jahka he saapuisivat, mutta en halunnut vaikuttaa kuokkavieraalta joten sanoin katsovani näyttelyn läpi omissa oloissani ja häipyväni pois jaloista ennen isomman joukon saapumista.

Rannarahva museo ja hieno näyttely

Lähdin kiertämään museon alakerran täyttänyttä erinomaisen kiinnostavaksi osoittautunutta näyttelyä. Se kertoi Kirovin kalakolhoosista, joka oli neuvostoaikaan Viron pohjoisrannikon todellinen ylpeydenaihe. Olin kuullut Kirovista aikaisemmin samana kesänä vieraillessani Viinistun taidemuseossa, joka toimii yhdessä samaisen kolhoosin entisistä rakennuksista.

Jo Viinistussa olin ymmärtänyt miten mittava ja menestynyt organisaatio Kirov oli aikoinaan ollut. Viimsin Rannarahva museo ja sen näyttely tarjosi nyt mielenkiintoista lisätietoa aiheesta. 

Kiertelin kamerani kanssa näyttelyä, katsoin kolhoosin elämästä kertovia filmejä, ja ihastelin hienoa kokoelmaa tuotantoon ja kolhoosissa työskennelleiden ihmisten elämään liittyviä esineitä.

Omatoimisen kierrokseni edetessä kuulin sivukorvalla, että museon väen odottaman suomalaisryhmän retken aikataulu oli venymässä pahan kerran, ja heille salin keskelle varatut herkut joutuisivat odottamaan aiottua pidempään. Samainen loppukesän myrskysää jota olin lähtenyt Viimsin niemen kärjestä karkuun oli ilmeisesti onnistunut yllättämään ryhmän ennen heidän pääsyään museon suojiin.

Kierros museon johtajan kanssa

Yhden epäonni on toisen onni. Museon johtajaksi esittäytynyt Janek Šafranovski alkoi nimittäin vieraita odottaessaan kertoilla minulle yhtä ja toista sekä museon historiasta että tämän mainion näyttelyn aiheesta! Tämä ystävällinen herrasmies osoittautui sekä erinomaisen hauskaksi tarinankertojaksi, että uskomattomaksi tietopankiksi. Mikä tuuri minulla kävikään!

Rannarahva museo ja kolhoosin toimisto

Olin ihastuksissani hänen elävästi kertomistaan tarinoista kolhoosissa työskennelleitten ihmisten elämästä ja siitä, että Kirov oli niin onnistunut kommunistinen viritelmä kuin se yleensä oli mahdollista. Sen toimintaa käytiin kuulemma ihastelemassa kaikkialta ympäri laajan Neuvostoliiton.

Kolhoosi oli kukoistuksensa vuosina niin vauras, että siellä työskenteleville ihmisillekin satoi taloudellista hyvinvointia huomattavasti muualla työskenteleviä ihmisiä enemmän. Herättipä Kirovin kolhoosin linja-autoihin tyylikkäänä rientävä työväki muiden kaupunkilaisten silmissä jopa kateutta.

Rannarahva museo

Veikkaan että Kirovin kolhoosista kertovaa näyttelyä ei ehtinyt kovin monet näkemään, kun korona pysäytti matkustamisen ja sulki museot. Se oli kuitenkin niin visuaalisesti ja innostavasti rakennettu, että uskon että retki Viimsin rannarahva museoon kannattaa tulevaisuudessakin vaikka näyttely onkin ehtinyt vaihtua.

Samaan museoonhan kuuluu myös Viimsin rannassa oleva ulkoilmamuseo, josta voit lukea lisää täältä. Se kannattaa ottaa ohjelmaan jo yksin kauniin sijaintinsa vuoksi, mutta myös museoon kuuluvat rannikkoseutujen ihmisten asumukset ovat kiinnostavaa katsottavaa.

Muistatko muuten tämän jutun merikapteenien kyläksi kutsutussa Käsmussa olevasta merimuseosta? Jos et, niin lue se ihmeessä! 

Rannarahva museo
Näin graafikkona annoin muuten täydet pisteet Kirovin kolhoosin graafikolle. Sekä sen logo että kalapurkkien etiketit olivat nimittäin todella hienoja!

Ennen lähtöäni kurkistin vielä myös myymälän puolelle. Ostin sieltä itselleni ihastuttavan mustavalkoisen torkkutäkin, ja hyllyillä olisi ollut paljon muutakin kiinnostavaa. Muistan että samoja tavaroita oli myynnissä ulkoilmamuseon puodissakin, ja jo siellä ihastelin kivalla maulla poimittua valikoimaa. Hyvä museokauppa on mainio paikka lahjatavaran tai tuliaisten ostoon!

– – – – – – –

Rannarahva museon osoite on Nurme tee 3 

Museon omat nettisivut, joista löydät aukioloajat, lippujen hinnat ja muut infot rannarahvamuuseum.ee

2 Comments

  • riitta

    Hienoa,että palvelu on kohentunut, Itse kävin k.o museossa vajaat kymmenen vuotta sitten, henkilökunta oli ”unohtanut” avata ovet eikä heistä näkynyt vilaustakaan sen jälkeen, kun avasivat ryskyttelyn jälkeen oven. Itse laaja näyttely oli ihan kiinnostava. Kalakombinaatin välittämä tieto kertoi selvästi, että naapurissa elettiin eri todellisuudessa kuin meillä.

    • Henna

      Toivottavasti palvelu tosiaan on aina yhtä hyvää kun silloin kun satuin paikalle – minähän tosiaan sain vähän vahingossa vip-kohtelua kun odottivat sinne toimittajia. Tuo näyttely kalakombinaatista oli kiinnostava myös siksi, että myös Neuvostoviron sisällä elettiin hyvin eri todellisuuksissa. Kirovin väen palkat olivat paljon kovempia kuin silloin keskimäärin, ja he saivat jopa hankittua työtään vastaan omakotitaloja!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *