Pietari Suuren talomuseon muotokuvakokoelma
Kulttuuri,  Museo,  Nähtävyys,  Tallinna

Pietari Suuren talomuseo on pieni helmi Kadriorgin puiston siimeksessä

Tallinna on mielenkiintoinen kaupunki, sillä tuntuu että joka reissulla onnistun löytämään sieltä jotain uutta. Tai oikeammin: itselleni uutta. Tämä nyt löytämäni paikka on nimittäin ollut olemassa 1700-luvulta saakka. Kyseessä on Pietari Suuren talomuseo Kadriorgin puistossa. Se on Tallinnan vanhin museo, joka Venäjän keisari Aleksanteri I:n käskystä avattiin yleisölle jo vuonna 1806.

Puolivahingossa törmäsin tähän pieneen museoon selailtuani Tallinnan kaupunginmuseon nettisivuja. Koska Kadriorgin puistoon on ihanaa lähteä kävelemään, ja samalla saamaan syksyn oranssia väriterapiaa, museo oli mitä mainioin kävelykohde. Sinne siis!

Pietari Suuren talomuseo Kadriorgnin puistossa Tallinnassa
pietari suuren talomuseo sisältä yleiskuva
Näkymä pietari suuren talomuseon ikkunasta puistoon
Kullattu peilin kehys pietari suuren talomuseossa

Pietari Suuren talomuseo: iso mies, pieni talo

Pietari suuren talomuseo on valtavan Kadriorgin puiston siimeksessä, lähellä Taidemuseo Kumua. Tämä on mainio kohde sellaiselle, joka ei halua, tai jolla ei ole aikaa viettää pitkiä aikoja museossa. Museo on nimittäin pikkiriikkinen. Aikaa kannattaa varata kuitenkin sen verran, että ehtii katsoa esittelyvideon. Sen katsottuaan on saanut napakan pikakurssin Tallinnan historiasta, ja erityisesti Pietari Suuren ajoista. Ainakin itselläni historian osaaminen on nolon huteralla pohjalla, joten pieni kertaus aiheesta teki oikein hyvää.

Venäjän tsaari Pietari Suuri hankki tämän 1600-luvulla rakennetun talon haltuunsa vuonna 1714 asuakseen siinä Tallinnan-vierailuillaan. Hän mieltyi juuri tähän paikkaan, sillä talon takaa Lasnamäen kukkulalta avautui esteetön näkymä merelle ja satamaan. Vuosina 1700–1721 käytiin suurta Pohjan sotaa Ruotsin ja Venäjän välillä. Tsaarin oli mahdollista tarvittaessa nähdä vihollisalusten lähestyminen mereltä Tallinnaa kohden.

Karttapöytä Pietari Suuren kotimuseossa Tallinnassa
Pietari suuren katosvuode on upeasti koservoitu

Seesteinen päivähetki tunnelmallisessa talossa

Ystävällinen kassalla työskennellyt rouva opasti meidät museovisiitin alkuun. Hänen ohjeidensa mukaan menimme ensimmäiseksi kellariin, jossa katsoimme vajaan puolen tunnin videon Tallinnan ja Kadriorgin puiston historiasta. Koska Suomi ja Viro ovat kummatkin olleet osa niin Ruotsin kuin Venäjänkin suurvaltaa, tuli samalla kerrattua vähän laajemminkin omaa ohuehkoa historiantietämystäni. Videon seuraamista helpotti suomenkieliset tekstitykset.

Filmin katsomisen jälkeen siirryimme yläkerroksiin. Museossa vallitsi ihanan seesteinen tunnelma. Kävimme siellä syksyisenä arkipäivänä, jolloin olimme ainoat vieraat. Upeasti konservoiduissa tiloissa oli tunnelmallinen valaistus, ja taustalla soi rauhallinen, ajalle tyypillinen musiikki. Ulkona oli kylmä syksyinen sateinen viima, joten rauhallinen museohetki oli tervetullut pysähdys päiväkävelyllämme.

Samanlainen rauhallinen tunnelma vallitsee mielestäni Turun ihanassa Apteekkimuseossa, joka muuten taitaa olla suurin piirtein samalta ajalta kuin tämä. Oletko käynyt siellä?

Museo hämmästytti pienuudellaan, kun kuulimme että Pietari Suuri Tallinnassa ollessaan laittoi vireille lähistöllä sijaitsevan Kadriorgin palatsin rakennustyöt. Kontrasti vajaan kilometrin päässä sijaitsevan barokkityylisen palatsin ja tämän pienoisen mökin välillä on hengästyttävä.

Näkymä eteisestä saliin pietari suuren talomuseossa
Pietari Suuren talomuseon sisäänkäynti
Bloggaaja Henna Mikkilä Pietari Suuren talomuseossa
Näkymä kadriorgin puistoon talomuseon ikkunasta
Pietari Suuren talomuseon sali
Pietari Suuren talomuseon sängyn yksityiskohta
Näkymä kadriorgin puistossa syksyllä 2018

Kadriorgin puistossa on paljon muutakin nähtävää

Italialaisten esikuvien mukainen Kadriorgin palatsi valmistui 1724. Valitettavasti sekä Pietari että puolisonsa Katariina ehtivät siirtyä taivaallisiin tanssisaleihin ennen kuin tämä barokkityylinen keisarillinen kesäpalatsi valmistui. Vain pikkuruinen Pietari Suuren talomuseo on siis muistona pariskunnan Tallinnassa viesttämästä ajasta.

Tällä puistokierroksellamme emme käyneet sisällä isossa palatsissa, sillä sitä ympäröivä puutarhakin on katsomisen arvoinen paikka. Piha-alueille ei ole sisäänpääsymaksua, joten siellä voi kävellä ja valokuvailla ihan rauhassa.

Näin teimme mekin, ja päätimme jättää museokierroksen toiseen kertaan. Rakennuksessa olisi esillä Viron taidemuseon ulkomaantaiteen näyttely. Siellä on myös noin kerran kuukaudessa yleisölle avoimia musiikkitapahtumia.

Pietari Suuren alulle panema Kadriorgin palatsi
Kadriorgin palatsin puutarhan puoleinen sisäänkäynti
Kadriorgin puiston infopiste

Kiusausten keidas: Katharinenthalin kahvila

Olimme päättäneet olla tiukkana ja jättää herkuttelut vähemmälle – olimmehan juuri kävelleet reippaasti puistossa. Harrastaneet siis lähes liikuntaa! Vaan suunnitelmat muuttuivat saman tien kun erehdyimme kävelemään sisään Katharinenthalin kahvilaan Kadriorgin puiston portin pielessä.

Vielä sisään kävellessämmekin meidän piti tiukkana ottaa vain kahvit, mutta kun näimme vitriinissä olevat, toinen toistaan herkullisemman näköiset leivonnaiset emme pystyneet vastustamaan kiusausta. Kahvituokio vaihtui siis pullakahvituokioksi. Ja voi mikä pulla se olikaan! Ihana omenakierre, jonka leipoja ei ollut säästellyt rasvaa eikä kanelia. Niin hyvää!

Seuraava pysähdyspaikkamme olisi Anno-niminen uusi ravintola, jossa olimme suunnitelleet syövämme lounaan. Seuraavaa kävelytaivalta piti siis yrittää vähän pitkittää, jotta saisimme pullan kalorit kulumaan ja tehtyä tilaa seuraaville herkulle. Ei tätä ihan urheilulomaksi voi siis nimittää – ellei syömistä sitten lasketa urheiluksi. Minusta ehkä pitäisi.

Hyvästit siis Kadriorgin alueelle ja Pietari Suuren talomuseolle – seuraavalla kerralla menemme ehkä sisään suureenkin palatsiin!

katharinenthalin kahvila kadriorgin puistossa

Mitä seuraavaksi?

Sooloiluja seikkailee Tallinnassa ja kertoo tuoreimmat kuulumiset. Seuraa siis kaikkia kanavia:

4 Comments

  • tube

    It’s going tto be ending of mine day, except before ending
    I am reading this great post to increaase my experience.

  • Tuula Nousia

    Tämä on tainnut jäädä väliin koska ei kuulu siihen alueen museopakettiin. Pitääpä ottaa kohteeksi ensi kerran! ??

    • Henna

      Suosittelen! On ymmärtääkseni osa Tallinnan kaupunginmuseota. Kierros alkaa kellarista, jossa kannattaa katsoa kaupungin historiaa hienosti ja kompaktisti esittelevä video. Kieleksi pystyy valitsemaan myös suomen.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *