Paksu Margareeta eli Viron merimuseo
Museo,  Nähtävyys,  Tallinna

Paksu Margareetta vilautti

Tallinnassa tapahtuu normaaliakin enemmän! Ensin avautui uusi KAI taidekeskus ja sen jälkeen keksintötehdas Proto. Marraskuun lopulla katseet kääntyy vanhassakaupunkiin, kun siellä oleva tykkitorni Paksu Margareetta eli Viron merimuseo avaa täysin uudistettuna ovensa.

Pääsin kurkkimaan Paksun Margareettan remonttityömaata, ja sain luvan kertoa näkemästäni myös sinulle lukijani. Täältä siis pesee!

Paksu Margareena ja rannavärav
Paksu Margareeta näköalatasanne
Tallinnan vanhakaupunki näköala Merimuseon katolta

Paksu Margareetta jysäytti

Sitähän se on tehnyt historiansa alkuajoista lähtien: jysäytellyt – onhan kyseessä entinen tykkitorni. Nyt ei kuitenkaan enää jyrise tykit, vaan jotain aivan muuta. Puolustustornin uumeniin on rakentumassa merellinen elämys, jonka veikkaan jysäyttävän itse kunkin kävijän tajuntaa!

Ainakin minun vierailuni aikana iho nousi ihastuksesta kananlihalle niin monta kertaa, että lopulta tuntui että en saanut ihokarvojani rauhoittumaan enää ollenkaan. Täydellisesti uudistetut tilat ovat pelkästään arkkitehtuurinsa puolesta todella vaikuttavat: satoja vuosia vanhat kiviseinät yhdistyvät upeasti uusiin näyttäviin tiloihin ja rakenteisiin.  

Kesällä 2016 järjestettiin arkkitehtuurikilpailu, jonka KOKO-arkkitehdit voitti työllään ”Laine”. En kerro enempää yksityiskohtia vielä tässä vaiheessa, kun rakennustyöt ovat vielä kesken. Sen voin paljastaa, että hienolta näyttää – jo nyt!

Koggi laivan hylky Viron merimuseo
Paksu Margareena ja rannavärav
Viron Merimuseo Paksu Margareeta -tornissa

Viron merimuseo on toiminut Paksun Margareettan uumenissa vuodesta 1981. Tammikuussa 2018 ovet suljettiin, kun siellä aloitettiin valtaisa uudisrakennusprojekti. Se valmistuu marraskuun 2019 lopulla – 29.11. yleisö pääsee Paksun Margareettan sisuksiin toteamaan, miten täydellisen muodonmuutoksen rakennus on kokenut.

80-luvulla rakennetuista sisätiloista ei jää jäljelle juuri mitään, mutta se sijaan on kaivauduttu entistäkin syvemmälle tornin perustuksiin. Kaivausten yhteydessä tornin uumenista on löytynyt mm. vanhoja kaupunginmuurin osia, jotka ovat antaneet valtavasti lisätietoa koko Tallinnan historiasta.

Tallinnan vanhakaupunki näköala Merimuseon katolta

Mitä kaikkea Paksu Margareetta kätkeekään sisäänsä

Oppaanani Paksun Margareettan kierroksella toiminut museon viestintävastaava Õnne Mets raotti minulle tulevan museon hengästyttävän hienoja tiloja kellarista katolle saakka, ja kertoi samalla mitä kaikkea tuleman pitää. Tässä pieni kiteytys kuulemastani:

  • Museon kruununjalokivi ja ylpeys on Kadriorgista löytynyt Hansaliiton ajalta peräisin oleva koggi-tyypin aluksen hylky. Sille on rakennettu entiselle museon sisäpihalle kokonaan uusi osa.
  • Remontissa kaivauduttiin metri tolkulla maan alle. Kaikki kaivauksissa löytyneet tilat ovat nyt myös yleisön nähtävillä.
  • Yleisölle avataan paljon muitakin tiloja, jotka aiemmin ovat olleet vain museon hallinnon käytössä. Oppaani kertoi periaatteena olleen, että koska kyseessä on Unescon maailmanperintölistalla olevia tiloja, ne pitää saada kaikkien nähtäväksi. Arvostan!
  • Tämä oli huikeaa: Paksun Margareettan katolle tulee näköalatasanne, josta aukeaa lähes 360 asteen näkymät vanhaankaupunkiin ja satamaan! Sinne pääsee ymmärtääkseni ilman museon pääsylippuakin, ja kesällä siellä on myös kahvila. Bravo!
  • Tornin ja siinä kiinni olevan entisen hallintorakennuksen lisäksi yleisölle avautuu myös Rannaväravin eli Rantaportin yläpuolella olevat tilat, sekä portin toisessa päässä oleva kapea torni. Näihin on rakenteilla parikin kiinnostavaa interaktiivista näyttelyä:
    • Ensinnäkin Rannaväravin yläpuolella olevaan kapeaan käytävään tulee kopio Tallink MegaStarin komentosillasta.
    • Torniin sen sijaan rakentuu jotakin kaikille risteilymatkustajille tuttua: karaoke! Nauroin ääneen kun kuulin tämän nykymerenkulkuun epäilemättä kuuluvan ilmiön rantautumisesta myös museoon. Tiedossa on siis My Waytä ja Rentunruusua koko pääsymaksun hinnalla!

Osoite: Pikk 70 

Museon omat nettisivut: meremuuseum.ee/paksmargareeta
Sivut ovat vielä osittain kesken, mutta jo nyt löytyy myös paljon suomenkielistä sisältöä!

Aukioloajat:
toukokuusta syyskuuhun ma–su klo 10–19
lokakuusta huhtikuuhun ti–su klo 10–18
Avajaispäivänä museo on auki 32 tuntia! Ovet aukeavat 29.11 kello 10.00 mennääkseen kiinni vasta 30.11 kello 18.00.

Tekemistä koko perheelle? Tässä muutama idea!

Uusi merimuseo tulee varmasti olemaan koko perhettä kiinnostava kohde. Perhereissun ohjelmaan kannattaa ottaa nämäkin mielenkiintoiset nähtävyydet:

  • Juuri avattu Proto keksintötehdas hurmasi ainakin minut ja poikani – vaikka nuorella miehellä on jo ikää reilut parikymmentä vuotta! Rohkeasti vaan virtuaalilasit päähän ja seikkailemaan. Lue juttu Protosta täältä. Äläkä luulekaan että se sopii vain lapsille! Ainakin minä olin aivan innoissani. 
  • Pienemmille lapsille sopii Miiamilla lastenmuseo, josta löydät lisää tietoa Kadriorgin nähtävyydet esittelevässä jutussani.
  • Kadriorgissa on myös upea Kumu taidemuseo, jonka monet näyttelyt saattavat hyvinkin kiinnostaa myös lapsia ja nuoria. Kannattaa ainakin kokeilla!
Lennusadam merimuseo ulkoa

4 Comments

    • Henna Mikkilä

      Paksu Margareeta pisti ovet kiinni tammikuussa 2018, ja avaa taas uudestaan marraskuun lopulla tänä vuonna – täysin uudistuneena!

      • Henna

        Juu, välillä voi noiden automaattisten tekstin ”korjausten” takia tulla ihan hulluja lauseita. Ymmärsin kuitenkin mitä tarkoitat 🙂

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *