Viron merimuseo Tallinnassa
Museo,  Tallinna

Tornin täydeltä merta: Viron merimuseo

Voi miten olinkaan odottanut, että merimuseo avaisi taas ovensa remontin valmistuttua! Pääsin nimittäin kurkkaamaan Paksun Margareetan tykkitorniin muutama viikko ennen h-hetkeä eli uudistetun museon avaamista. Kaikki sillä kierroksella kuulemani vaikutti todella mielenkiintoiselta! Täällä juttua tuosta ensimmäisestä visiitistäni remonttityömaan keskelle.

Pian ensikäyntini jälkeen museo avasi ovensa yleisölle, ja minunkin teki kovasti mieli rientää sitä katsomaan. Halusin kuitenkin säästää vierailun sellaiselle Tallinnan visiitille, jolloin myös merikapteenimieheni olisi reissussa mukana. Hän oli nimittäin suurena merihistorian ystävänä odottanut uuden merimuseon aukeamista vielä minuakin enemmän.

Viron merimuseo Tallinnassa

Merimuseo: ensin esivalmistelut, sitten menoksi!

Mitkä ihmeen esivalmistelut? Kas tällaiset: ennen vierailua kannattaa ladata puhelimeen merimuseon kännykkäsovellus. Sen kautta saat nimittäin yleiskuvan kuudesta esillä olevasta näyttelystä. Lataa sovellus iPhoneen täältä. Jostain syystä Android-sovellus ei ole juuri nyt saatavilla, mutta museo ilmoitti senkin näkyvän sovelluskaupassa viimeistään silloin, kun museokin on taas auki.

Museon lipputiskiltä voit lisäksi lunastaa pientä korvausta vastaan suomenkielisen opastuksen läpi museon näyttelyiden. Kannattaa ehkä ottaa omat kuulokkeet mukaan matkaan!

Merenpohjasta tornin huipulle

Museon arkkitehtuuri on tyylikästä, mutta myös kekseliästä. Se on paljon kiitosta, kunniaa ja palkintojakin keränneen Koko-arkkitehtien aikaansaannosta. Kierros alkaa ”meren pohjasta” eli talon kellarikerroksesta. Samalla liikutaan myös historiallisella aikajanalla esihistoriasta kohti modernimpia aikoja.

Viron merimuseo Tallinnassa
Viron merimuseo Tallinnassa

yttelyt kulkevat hienosti käsi kädessä tornin historian kanssa, sillä monesta paikasta pääsee kurkkimaan myös keskiaikaisen kaupunginmuurin rakenteisiin – ja onpa pieni pätkä vanhaa katuakin jätetty osaksi tarinaa. Kokonaisuus on kiinnostavasti rakennettu, ja puhelimesta kuuluva opastus antaa siihen lisää syvyyttä.

Viron merimuseo Tallinnassa
Viron merimuseo Tallinnassa

Alakertaa hallitsee huikea hansa-aikainen koggi-tyyppisen laivan runko, joka on museon ylpeys. Voit lukea sitä enemmän täältä. Kyseessä on Kadriorgista maan alta löytynyt arvokas hylky, joka valottaa Tallinnan merellistä historiaa ajoilta, jolloin kaupunki oli yksi Hansakaupan merkittävimpiä keskuksia Pohjois-Itämerellä.

Tiesitkö, että Viron merimuseolla on toinenkin toimipiste? Upea Lennusadam on vähintään yhtä paljon näkemisen arvoinen kuin tämä! Katso nämä kuvat, ja mene ihmeessä tutustumaan, mikäli et vielä ole käynyt.

Viron merimuseo Tallinnassa

Merimuseon näyttelyt kuljettavat historiasta nykypäivään

Matka jatkuu audio-opastuksen siivittämänä eteenpäin – niin fyysisesti kuin kuvainnollisestikin. Tornin kolme näyttelykerrosta kertovat merenkulun historian kolmesta aikakaudesta: purje-, höyry- ja nykyaikaisten moottorilaivojen ajoista. Kukin kerros keskittyy yhteen näistä.

Nähtävää on paljon, joten aikaa kierrokselle kannatta varata kunnolla. Kaikissa kerroksissa on vitriineissä olevien esineiden lisäksi paljon interaktiivista sisältöä, videoita, ja myös konkreettista tekemistä. Kaikkea kannattaa testata – näin saat museovierailustasi eniten irti.

Viron merimuseo Tallinnassa
Viron merimuseo Tallinnassa
Viron merimuseo Tallinnassa

Merimuseo ja parhaat palat

Seuranani oli siis paljon maailman merimuseoita kolunnut mieheni. Hänestä uudistettu Viron merimuseo ei ole ehkä todelliselle alan harrastajalle se kaikkein syvällisin ja perusteellisin, mutta hän antoi kuitenkin paljon pisteitä sen kansantajuisuudelle, viihteellisyydelle ja interaktiivisuudelle. Myös upea arkkitehtuuri ja visuaalisuus sai häneltä kiitosta – ja minulta myös!

Viron merimuseo Tallinnassa
Viron merimuseo Tallinnassa
Viron merimuseo Tallinnassa

Pidimme myös näistä:

  • Arkkitehtuuri! Paksun Margareetan keskiaikaiset rakenteet on jätetty hienosti esille, ja niihin on yhdistetty upealla tavalla moderneja arkkitehtonisia ratkaisuja. Pyöreän tornin keskellä on silinterimäinen porraskäytävä ja lasiseinäinen kaarevaseinäinen hissi. Hienoja ratkaisuja!
  • Monet elektroniset näytöt herättävät museon teemat kiinnostavalla tavalla henkiin. Laivasimulaattori oli tästä yksi mainio esimerkki, samoin kuin museon humoristinen erikoisuus: kaikista Ruotsin- ja Tallinnankin laivoista tuttu disko ja karaoke!
  • Tuskin maltan odottaa, että pääsen sinne takaisin silloin, kun ulkona ei sada tihkua ja tuule kovaa, kuten tällä ensimmäisellä vierailullamme. Tornin huipulta on upeat näköalat pitkälle niin sataman kuin Vanhaankaupunginkin suuntaan. Mainio idea, että siellä on kesällä kahvila!
Viron merimuseo Tallinnassa

Viron merimuseo majailee Pikk-kadun alussa, Vanhankaupungin satamanpuoleisella laidalla olevassa Paksu Margareeta -nimisessä tornissa. Se rakennettiin tykkitorniksi 1500-luvun alussa Suuren rantaportin viereen.

Alun perin torni toimi osana kaupungin puolustuslinnaketta, jossa valvottiin, etteivät kutsumattomat vieraat pääse kaupunkiin. Museokierroksella pääsee näkemään osia vanhoista muureista. Paksun Margareetan tornin vierestä, Ison rantaportin kautta kuljetettiin laivoilla satamaan tuodut tavarat kaupunkiin. Rantaportin yläpuolella oleva muurinpätkä on myös osa museon näyttelyä. Käynti näihin on hiukan piilossa, joten ole tarkkana – niitä ei kannata missata!

Osoite: Pikk 70 

Nettisivut: meremuuseum.ee

Aukioloajat:
toukokuusta syyskuuhun ma–su klo 10–19
lokakuusta huhtikuuhun ti–su klo 10–18
Juhlapyhien aukiolot kannattaa varmistaa museon nettisivuilta.

Lisää Tallinnan merellistä historiaa

Tallinna on ollut merkittäviä Itämeren kaupankäynnin keskus suunnilleen yhtä kauan kuin kauppaa yleensä on käyty. Strategisen sijantinsa vuoksi se on historiansa aikana nähnyt niin kukoistuksen aikoja, sotia, miehityksiä kuin milloin minkäkinlaisia isäntiä. Siksipä Tallinnan museoissa riittää ihmeteltävää. Tässä pari erityisen kiinnostavaa:

  • Paksun Margareetan lisäksi Viron ja Tallinnan merellisestä historiasta kertoo upea vesitasolentokoneiden hangaariin rakennettu merimuseo Lennusadam. Oletko käynyt? Katso täältä upeita kuvia!
  • Viron historian synkimpiä ajanjaksoja on Neuvostoliiton miehityksen aika. Sekä siitä, että lyhyestä saksalaismiehityksestä – mutta ennen kaikkea vapauden arvosta kertoo museo nimeltä Vabamu. Jos et ole vielä tutustunut siihen, niin suosittelen lämpimästi! 

 

Tallinnan merimuseo Lennusadam sisältä

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *