Tallinnan merimuseo Lennusadam sisältä
Museo,  Tallinna

Merimuseo Lennusadam hurmaa, vaikka aihe ei kiinnostaisi pätkääkään

Olin kerta heitolla myyty käytyäni ensimmäistä kertaa Lennusadam merimuseossa pian sen avaamisen jälkeen. Se onnistui täydellisesti kaikissa niissä asioissa, josta hyvä museo on tehty:  arkkitehtonisesti häikäisevän hieno, näyttelyt interaktiivisia ja kekseliäitä, tiloissa myös laadukas kahvila-ravintola, ja kokonaisuuden viimeistelevä monipuolinen myymälä. Tätä museota Sooloiluja suosittelee ehdoitta!

Lennusadaman logo kuvaa onnistumisen astetta loistavasti: museo on napakymppi, jossa kannattaa käydä vaikka aihe ei houkuttaisi ollenkaan.

Lennusadam merimuseo ulkoa
Lennusadam merimuseo ulkoa
Tallinnan merimuseon museolaivat
Lennusadam merimuseo ulkoa
Lennusadam merimuseo ulkoa
Tallinnan merimuseo

Lennusadam on tosielämän pieni ankanpoikanen

Muutos betoniluurangosta häikäiseväksi museoarkkitehtuurin jalokiveksi on lähes uskomaton. Muistan vieläkin hämmästykseni vuosien takaa, kun noustuani ensimmäistä kertaa museon ylätasanteelle edessäni avautuva näky lähes salpasi hengen! Kenellä on voinutkin olla visio tehdä lähes raunioituneista halleista tällainen elämys.

Rakennus oli alunperin tsaarin Venäjän vuosina 1916–17 rakentama vesitasolentokoneiden hangaari. Visit Tallinn kertoo sivuillaan, että se oli maailman ensimmäinen tämän kokoluokan betonikuorirakennus. Ensimmäisen Atlantin ylilennon tehnyt lentäjä Charles Lindberghkin on  laskeutunut sinne 1930-luvulla.

Kun rakennuksen käyttö alkuperäiseen tarkoitukseen loppui, se rapautui siihen kuntoon, että ei olisi tarvittu kovin kummoista puskutraktoria tuuppaamaan sitä nurin. Toisin kuitenkin kävi, ja puskutraktorien sijaan paikalle tulikin arkkitehdit ja museotyypit.

Lennusadam museon rakaennustyömaa
Tallinnan merimuseo Lennusadam sisältä
Tallinnan merimuseo Lennusadam sisältä
Lennusadam merimuseo ulkoa

Lennusadam on juuri sellainen, kuin museon pitääkin olla

Minusta parhaat museot onnistuvat herättämään sellaisenkin kävijän kiinnostuksen, jota paikan aihepiiri ei innosta vähääkään. Lennusadam saa tällä kriteerillä täydet pisteet. Merenkulku… no joo. Sukellusveneet… hmmm. Ei minulle. Merisodankäynti ja ilmantorjunta? Vieläkin vähemmän. Ja kuitenkin olen käynyt Lennusadamassa monta kertaa, ja käyn aivan varmasti jatkossakin.

Itseäni tällaisena kameran kanssa reissaavana turistina kiehtoo ennen kaikkea visuaalisuus. Lattioiden upeasti kiiltävä meren sininen  sävy syvyyskäyrineen on kuin jättiläismäinen taideteos. Kattokupolien viimeistelemättömän näköinen pinta on kuin kaikuja menneiltä rappion vuosikymmeniltä, ja upea valaistus luo tilaan kiehtovan tunnelman.

Näyttelyn arkkitehtuuri symboloi hienosti kolmea museon aihepiirin elementtiä: meren pohjaa, pintaa ja ilmaa. Kävijä liikkuu upeasti näissä kaikissa. Tilaan tullaan ensin ”ilmateitse” kävelysiltaa myöten, ja lopulta laskeudutaan ”meren pohjaan” eli näyttelytilan alakerrokseen.

Tallinnan merimuseo Lennusadam sisältä
Merimuseon kahvila
Tallinnan merimuseo Lennusadam sisältä

Lennusadam haastaa osallistumaan

Staattisten museovitriinien tuijottelun sijaan museokävijä innostetaan osallistumaan. Lennusadam on täynnä aktiviteetteja: voit pukeutua merisotilaan univormuun, testata heittokätesi vakautta rakentamallasi paperilennokilla, tai sukeltaa meren syvyyksiin sukellussimulaattorilla. Aikaa vierailulle kannatta varata kunnolla, sillä tekemistä ja näkemistä todellakin riittää.

Muista katsastaa myös vaihtuvat erikoisnäyttelyt. Viime käynnilläni museon takaosan täytti Sex and the Sea -niminen kokonaisuus. Sen upeat videot ja esineet kutoivat tarinan menneiltä vuosikymmeniltä – siitä, miten merimies kaipaa kodin ja sylin lämpöä, ja toisaalta miten merillä olevasta sankarista voi tulla rantaan jääneille jopa myyttinen hahmo.

Sex and the sea -näyttely
Sex and the sea -näyttely
Sex and the sea -näyttely
Sex and the sea -näyttely
Sex and the sea -näyttely
Sex and the sea -näyttely
Sex and the sea -näyttely
Sex and the sea -näyttely

Aikaa on vähän, mutta Lennusadam kiinnostaisi silti

Jos olet kaupungissa vain lyhyen aikaa, eikä aikataulussa löydy museovierailun vaatimaa väliä, tässä vinkki: Lennusadaman kahvila-ravintolasta on upeat näkymät näyttelyhalliin ja ruokalistalla laadukasta syötävää. Tee siis pikavisiitti museon ylätasanteen ravintolaan, nauti hetki tämän upean rakennuksen tunnelmasta kahvikupposen äärellä.

Meren rannassa rakennuksen ulkopuolella voi myös käydä ihastelemassa museoaluksia ihan ilmaiseksi. Sisään ei tietysti pääse, mutta mukavaan meritunnelmaan pääsee ilman kannelle kiipeämistäkin. Alueella on myös aikas hauskan näköinen lasten leikkialue. Jos itsellä ikää olisi alle 10 vuotta olen varma, että leikkilaiva ja kiipeilytelineet olisivat yksi museon hauskimmista kohteista!

Mitä muuta alueelta löytyy?

Seuraavaksi pysähdykseksi matkallasi voit ottaa vaikka kovaa vauhtia kehittyvän Noblessnerin alueen, tai kivenheiton päässä olevan Patarein vankilan. Kummastakin olen kirjoittanut omat postaukset. Lue ne ja lähde retkelle tulevaan ja mennesseen.

Patarein vankila
Liity sinäkin Tallinnatärpit Facebook-ryhmään. Helpoiten se tapahtuu klikkaamalla alla olevaa kuvaani. Ryhmässä on jäsenenä jo yli 4000 iloista Tallinnan ystävää. Toivottavasti kohta sinäkin!

Tallinn card vai ei?

Kiitos Visit Tallinn! Sain nimittäin heiltä käyttööni yhden päivän Tallinn cardin – ilmeisesti kiitoksena tästä yhden naisen ”matkaoppaasta”. En tee kaupallisia yhteistöitä, mutta tähän tarjoukseen tartuin, kun suunnitelmissani oli tehdä yhdellä Tallinnan reissullani mahdollisimman tehokas kierros kaupungin museoihin.

Kortti on hyvä investointi, jos haluat nähdä monta museota ja suunnittelet päiväsi hyvin. Kulkeminen joukkoliikenteellä on ilmaista, joten siirtymiset museoiden välillä menee jouhevasti. Itse kävin tällä reissulla myös esim. Kumussa (lue täältä juttu vierailustani), Teletornilla, Kadriorgissa, KGB:n eristysselleissä, joten päiväkortin hinta olisi ollut paljon erillisiä sisäänpääsymaksuja edullisempi. 

Lisää Tallinn Cardista voit lukea Visit Tallinnan sivuilta.

Tallinnan merimuseon museolaivat

3 Comments

  • Paula

    Kyllä oli sydwestejä, erivärisiä , kokoisia , erimateriaaleista , kangas- ja muovipintaisia!
    Hyviä soutu-sieni ym muilla sadesää retkillä!

  • Paula Niemelä

    Kyllä, juuri eilen kävimme siellä , mielenkiintoinen audio esitys suomeksi , hyvin tehty näyttely !
    Ja museokaupathan ovat aina hyviä , niinkuin tämäkin, mukaan lähti itselle sydwesti ja tuliaisena merimieslakki!

    • Henna

      Oiiiii… oliko siellä sydvestejä?! Semmoisen minäkin haluiaisin! Minulla on ikivanha ja huonokuntoinen, tekisi mieli uutta.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *