Katariinan kilta tallinnassa
Nähtävyys,  Ostokset,  Tallinna

Katariinan kilta on yksi Vanhankaupungin salaisista helmistä

Sitä kuulee aika usein sanottavan, että Vanhakaupunkin on niin nähty, eikä sieltä ole enää pitkään aikaan löytänyt mitään uutta. Laitan näissä väitteissä hanttiin kuin terrieri Sidostesukka-mainoksessa (vertaus taitaa aueta vain kaltaisilleni keski-ikäisille). Todistusaineistoksi olen esitellyt niin Salaisen puutarhan, Vanhankaupungin sivukujat kuin Dominikaaniluostarinkin, eikä moni ole Kellerteatterista ja sen kahvilastakaan kuullut. Nyt on aika esitellä taas yksi tuntemattomampi nähtävyys: Katariinan kilta.

Tai tuntematon Katariinan kilta oli pitkään ainakin minulle. Se ei toki ole yhtä piilossa kuin vaikkapa Salaiseksi puutarhaksi nimittämäni Ichthus taidestudio, onhan se lähes kaikkien Tallinnan kävijöiden tunteman tunnelmallisen keskiaikaisen Katariina käikin varrella.

Tunnethan Katariina käikin? Se on se kaikkein kapein ja minusta myös kaunein kuja Vanhassakaupungissa. Katariina käik kulkee Venekadulta Müürivahekadulle keskiaikaisen Katariinan kirkon seinän viertä. Kirkko (tai se, mitä siitä on jäljellä) on se rakennus, jonka seinälle on nostettu vanhoja kivipaasia.

Katariina käik
Katariina käik
Katariina käik
Katariinan kilta tallinnassa

Samaisen kujan varrelle on ripoteltu myös Katariinan killan työpajat. Mutta vaikka ne keskeisellä paikalla ovatkin, niin onkohan monelle muullekin käynyt samoin kuin minulle: vaikka olen tiennyt niiden olemassaolon, ei ole tullut käveltyä sisään. Muutama viikko sitten oli kuitenkin aika korjata tuo virhe ja lähteä tutustumaan taloon ja sen ”asukkaisiin”.

Katariinan kilta on talo täynnä taitavia naisia

Venekadulla Katariina käik -kujan portikäytävän oikealla puolella on talo, jonka eteisessä saa käsityksen siitä, mitä on odotettavissa. Seinille on nimittäin ripustettu riviin talossa työskentelevien käsityöläisten muotokuvat, joissa kaikilla on omaan osaamiseensa liittyvää rekvisiittaa. Kuvat ovat kuin taidenäyttely – kannattaa kävellä sisään vaikka vain ihastelemaan niitä!

Katariinan kilta tallinnassa
Katariinan kilta tallinnassa
Katariinan kilta tallinnassa

Silmiinpistävää on, että kaikissa kuvissa on nainen. Katariinan kilta on virolaisten naiskäsityöläisten ja taiteilijoiden yhteenliittymä, joka on vuokrannut kaupungilta tilat 90-luvun puolivälissä ja avannut niihin studionsa. Tilat toimivat niin työpajoina kuin näyttely- ja myymälätiloinakin.

Tee siis ihmeessä kuten minä: kävele sisään! Ystävälliset naiset kertovat sinulle kyllä mitä tekevät, ja kenen kaikkien töitä on esillä. Studioissa valmistetaan ja myydään upeita koruja, vaatteita, kodintekstiilejä, käsin sidottuja kirjoja, laukkuja, koruja, keramiikkaa, lasia… vaikka mitä!

Katariina käik
Katariinan kilta tallinnassa

Yksi juttu joka kannattaa muuten huomata: koska kyseessä on käsityöläisten omat studiot, hinnat ovat ilman välikäsiä hyvin kohtuullisia. Esimerkiksi upeita hopeakorujaan esitellyt hopeaseppä Ülle Kõuts kertoi, että vastaavien korujen hintalapuissa design-myymälässä olisi aivan eri näköisiä summia. Kyseessä on siis tavallaan outlet! Mutta toisin kuin missään outletissa, se on myös nähtävyys. Pääset nimittäin suurella todennäköisyydellä näkemään näitä taitavia naisia töidensä parissa. 

Katariinan kilta tallinnassa

Katariinan kilta elää tätä päivää mutta henkii myös keskiaikaisia perinteitä

Tallinna on ollut kiltojen kaupunki, ja siksi Katariinan kilta jatkaa monisatavuotista perinnettä. Tilat ovat Vanhankaupungin vanhimmassa osassa. Pikkuriikkisen kivenheiton päässä on kaikki mitä Dominikaaniluostarista ja Katariinan kirkosta on säilynyt tähän päivään.

Myös käsityöläisten pajoissa vallitsee perinteikäs tunnelma – onhan niin hopeaseppiä, kirjansitojia kuin hatuntekijöitäkin ollut keskiajasta saakka. Myös työvälineet ovat perinteisiä, vaikka toki moderneja ompelukoneita ja vastaaviakin löytyy. Kannattaa siis pitää silmät auki ja kamera käsillä, sillä vaikkapa kirjansidonnan tai lasinpuhaltamisen seuraaminen on kiinnostavaa puuhaa.

Katariinan kilta tallinnassa

Olen samaa mieltä Visit Tallinn -sivuston kanssa, että kujan suurin vetonaula on sen ilmapiiri. Ehkä missään muualla Tallinnassa keskiaikainen tunnelma ei ole niin läsnä kuin Katariinan kujalla ja killassa.

Osoite: Vene 12 

Katariinan killan nettisivut englanniksi: www.katariinagild.eu  
Sieltä löydät tarkempaa tietoa kaikista eri studioissa työskentelevistä käsityöläisistä.

Muita Vanhankaupungin vähemmän tunnettuja helmiä

Jos luulit, että Vanhakaupunki on jo loppuun koluttu, niin oletko varmasti nähnyt jo nämä:

Ichthus art studion sisäpiha portaat luostariin

Seuraathan Sooloiluja myös Facebookissa? Jos et, niin Näin kuulet uusista vinkeistä ensimmäisten joukossa.

4 Comments

 • Anu Pihlainen

  Aivan ihana paikka! Monet hatut ja nahasta tehdyt ruusut ja chilikorvikset ostettu. Joskus siellä oli erikoisempia rukkasia myynnissä. Nyt kuumottaa tuo punainen tilkkupeitto, joka kuvassa oli. Hinnasta ei saa selvää😁Harmi kun ei pääse nyt käymään.

  • Henna

   Nyt jos joskus tekisit muuten ihanille käsityöläisille palveluksen, jos lähettäisit viestin ja kysyisit sen hintaa! Jos se olisi kohtuullinen, niin ehkä rahtikaan ei maksaisi ihan mahdottomia.

 • Usko Ilmari Airo

  Paljon kiitoksia kaikista tarinoista.Tamperelaisena,kun lähes päivittäin kuljen yrityksen ( perustettu jo 1945 ) ohi,kerron,että nimi on Sidoste Oy eli siis sidostesukka.Tämä siis vain mitättömänä korjauksena.

  • Henna Mikkilä

   Huiiii, kyllähän minä sen tiedän – siinä on ihan aito kirjoitusvirhe! Kaunis kiitos tarkkaavaisuudesta.

Kommentoi mielellään!