Glehnin linna ja Kalevipoeg patsas
Kävelyt,  Nähtävyys,  Tallinna

Glehnin linna oli uusi tuttavuus

Tallinnan seutu jaksaa yllättää. Taas löytyi paikka, josta en ollut kuullut juttuakaan: Glehnin linna ja puisto Nõmmen kaupunginosassa. Olimme rakkaan ystävän kanssa muutaman päivän Tallinnan reissulla, ja tarkoitus oli suunnata tutumpien alueiden lisäksi myös Nõmmelle. Kyselin vinkkejä Tallinnatärpit Facebook-ryhmästä, ja useampikin Nõmmen tuntija suositteli Glehnin linnaa. Pitihän se siis nähdä!

Glehnin linnan ympäristö ihastutti

Ajellessamme linnalle hihkuimme ihastuksesta jo ennen kuin olimme nähneet koko linnaa. Alue on nimittäin metsäisellä nummella oleva hurmaava tilkkutäkki vanhoja kesähuviloita vehreine pihoineen. Laaja alue on viehättävä kokoelma eri tyylisuuntia edustavia omakotitaloja, joista osa on varmaankin alunperin kesähuviloita.

En ole arkkitehtuurin asiantuntija, mutta maallikon silmäkin löysi puuvillojen lomasta myös esim. upeita funkkistaloja. Tykästyimme alueeseen niin, että linnan ja sen puiston nähtyämme ajelimme uudestaankin ristiin rastiin sen kapoisia teitä ihastellen alueen tunnelmaa.

Glehnin linna
Palmutalo Tallinna

Luin täältä, että Nõmme saa kiittää olemassaolostaan baltiansaksalaista Nikolai von Glehniä. Virossa 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa vaikuttanut von Glehn vuokrasi tsaarinaikaisen kartanon maat ja tarjosi niitä mökkirakentamiseen. Linna ja kauniit puutalot ovat siis nousseet alueelle käsi kädessä.

Glehnin linna ja puisto

Vuonna 1886 tämä herra von Glehn suunnitteli ja rakennutti kodikseen keskiaikaista linnaa imitoivan jylhän talon, Glehnin linnan. Se tosin tuhoutui ensimmäisessä maailmansodassa, mutta entisöitiin Tallinnan teknisen yliopiston opiskelijoiden toimesta vuosina 1966–1977. 

Kaltaisillamme satunnaisilla matkailijoilla ei valitettavasti ole asiaa sisätiloihin, sillä se on nykyään ainoastaan vuokrattavissa oleva juhla- ja tapahtumatila.

Glehnin linna
Palmutalo Glehnin puistossa
Glehnin linna
Kuvat yllä ja alla: Susanna Hokkanen. Myös artikkelin pääkuva on hänen.
Glehnin linna ja Kalevipoeg patsas
Glehnin linna

Ulkopuolelta sen sijaan linnaa ja sitä ympäröivää puistoa saa kiertää kaikessa rauhassa. Jylhän mäkisessä maastossa oleva metsäinen puisto on paikallisten suosima ulkoilualue, johon turistinkin kannattaa lähteä nauttimaan luonnon rauhasta.

Puistossa on linnan lisäksi muutakin nähtävää. En ollut juurikaan perehtynyt ennalta puiston nähtävyyksiin, joten yllätyksemme oli sitäkin suurempi päädyttyämme pyörimään valtavan kokoisen Kalevipoeg-kansallissankarin patsaan jalkoihin. 

Sen vierestä löytyi myös krokotiiliksikin kutsuttu lohikäärmepatsas, ja vähän etäämmäällä tähtitorni. Tornin kansallisromantiikan tyyliä viestivä primitiivisen oloinen arkkitehtuuri hätkähdytti. Olisipa ollut hauskaa päästä kipuamaan myös sen huipulle, mutta valitettavasti sekään ei ole auki yleisölle.

Glehnin linna ja Kalevipoeg patsas
Glehnin puisto
Palmutalo Glehnin puistossa

Yllätysnumerona Palmutalo

Olessamme jo lähdössä takaisin autolle löysimme lähes vahingossa kiehtovan palmutalon. Meille ei lopultakaan selvinnyt sen alkuperäinen käyttötarkoitus, mutta rakennelman orgaaniset holvirakennelmat olivat lopulta suosikkimme koko alueella!

Palmutalo muistuttaa Balcelonasta tutun arkkitehti Gaudin uskomattomimpia luomuksia. Pään päällä risteilee epäsäännöllisten kaarien holvisto. Pujottelimme niiden alla olevia käytäviä ja portaikkoja kamerat räpsyen ja ihastuksesta huokaillen.

Jos siis lähdet käymään Glehnin linnan alueella, niin älä missaa tätä! Palmutalo on piilossa talon pihapiirissä olevien bunkkerin näköisten vallien alla, joten käy kurkkimassa niiden takapuolelle löytääksesi sisäänkäynnin tähän hämmästyttävään piilopaikkaan. Se on myös jotain, josta perheen nuorimmaiset varmasti pitävät. Virolaiseen tyyliin pääsyä ei ole nimittäin mitenkään rajoitettu, vaan tilan kaikissa osissa voi seikkailla aivan rauhassa.

Palmutalo Tallinna
Palmutalo Glehnin puistossa

Kiinnostaako tuntemattomampi Tallinna?

Minua kiehtoo tavallisten nähtävyyksien lisäksi alueet ja kaupunginosat, joissa ei paljon muita turisteja näy. Glehnin linna puistoineen on yksi tällainen alue, mutta niin ovat nämäkin:

  • Koplin linjat olivat joskus pahamaineista aluetta, mutta kohta siellä asustaa sadoittain tavallisia perheitä lapsineen. Katso miltä alueella näytti, kun kävimme kurkkimassa rakennustyömaata.
  • Põhjalan kumisaapastehdas odottaa vielä uutta tulemistaan. Sen rappiolle päässeet hallit ja tilat kiehtovat kuitenkin tällaista rappioromantiikan ystävää. Katso kuvat ja lähde virtuaaliselle retkelle Pohjois-Tallinnaan!
Sitsi vabrik puuvillatehdas

8 Comments

  • Tiiu Hermat

    Hei! Löysin tämän blogin vasta tänään…
    Olen itse nõmmelainen jo neljättä sukupolvea, niin että kaikki tämä on tuttu.
    Mutta tästä palmutalosta – kyllä se oli lasitettu aikonaan, sillä von Glehn yritti kasvattaa erilaisia tropiikan kasveja, appelsiineja ynnä muuta. Mutta kuten useammat hänen projektit – se ei täysin onnistunut…

    • Henna

      Onpa kiinnostavaa kuulla! Se on ollut varmasti uskomattoman hieno aikoinaan, kun se on vielä lähes raunioituneenakin niin kaunis. Glehn taisi olla vähän niinkuin Gaudi Barcelonassa: todellinen visionääri.

  • riitta

    Olin jo jokunenkin vuosi sitten bussilla matkaamassa kyseiseen puistoon, mutta matkalla yllätti kesäinen rankkasade. Annoin pysäkin mennä ohi, ja elämykseksi jäi vain avoimesta kattoikkunasta tulvinut vesi, joka lainehti mutkissa auton kyljestä toiseen. Me (muutamat) matkustajat ja kuski istuimme puhumatta kukin paikoillamme , matka eteni ja vettä kertyi lisää. -Monipuoliset kuvasi ja kuvauksesi saivat harkitsemaan uutta retkeä puistoon. Rakennuttaja taisi olla melkoinen romantikko? Riitta

    • Henna Mikkilä

      Niin varmaankin on! Tai ainakin jollain tavalla viehättynyt johonkin keskiaikaiseen meninkiin. Kyllä linna jotenkin hyytäväkin oli tunnelmaltaan – kaukana mistään romanttisesta prinsessa ruususen linnasta. Kyllä se ihan näkemisen arvoinen alue on. Ja kuten tuossa kerronkin, niin myös ympäröivät asuinalueet ovat todella viehättävän näköisiä. Myös Nõmmen keskusta on ihan näkemisen arvoinen, vaikka siellä ei valtavasti mitään olekaan. Rautatieasema oli kaunis, ja sillä oli joku museokin. Se tosi oli kiinni kesällä siellä käydessämme.

  • Sari – Campasimpukka

    Minulle on jäänyt jostain käsitys, että ne holvikäytävät ovat kasvihuoneen jäännökset, eli niissä olisi ollut ikkunat. Löysin sellaisen tiedon silloin, kun kirjoittelin paikasta käytyämme siellä eräällä kartanoreissulla. Ikävä kyllä en muista lähdettä enää, monesti käytän Estonian Manors-portalia tai jotain muutamasta kartanokirjastani.

    • Henna Mikkilä

      Ohhoh, voisiko olla totta? Tuntuu uskomattomalta, että niihin aukkoihin olisi voitu kiinnittää ikkunanpokat ja lasit! Hieno se on kyllä ollut, jos pitää paikkansa. Ehkä Tallinnan tai Nõmmen matkailutoimisto tietää. Pitää kysellä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *