Luostarin klauruuri tallinnassa
Museo,  Tallinna

Dominikaaniluostari: vihdoin pääsin sisään!

Koko viime kesän oli suunnitelmissani nähdä vanhankaupungin Dominikaaniluostari – tai oikeammin se, mitä siitä on jäljellä. Kuitenkin siinä vaiheessa, kun Tallinnan asuntoni kesäiset Airbnb-kiireet antoivat periksi ja pääsin taas itse majoittumaan ”mökilläni”, huomasin surukseni että luostarin kesäkausi oli päättynyt ja ovet suljettu talven ajaksi. Tuolloin päätin, että seuraavana kesänä tilanne on korjattava, ja tuo kiehtova paikka nähtävä.

Tänä kesänä virhe tuli korjattua! Alkukesäisellä Tallinnan reissullani yksi tärkeimpiä kohteita oli tämä osa vanhinta Tallinnan vanhaakaupunkia.  Olin päättänyt, että toista kesää en sitä missaisi.

Söin ensin aamiaisen ihanassa Värav-kahvilassa vanhankaupungin laitamilla, ja siitä sitten lampsin Müürivahe-kadulle museon aukeamisen aikoihin aamukymmeneltä.

Dominikaaniluostari sisäänkäynti
Dominikaaniluostari ja klausuuri
Luostarin klauruuri tallinnassa

Dominikaaniluostari on vanhinta Tallinnaa

Enemmän sivustoani lukeneet ovat varmasti joutuneet toteamaan, että historialliset faktat ovat täällä usein vähän niin ja näin. Kutsun itseäni satunnaiseksi matkailijaksi, ja välitän lukijoilleni enemmän tunnelmia ja kuvia kuin faktoja – ihan vaan siksi, että en huonosti historiaa tuntevana puhuisi läpiä päähäni. Yritän toki lisätä linkkejä, joiden kautta itseäni fiksumpi lukija voi perehtyä perusteellisemmin kunkin kohteen historiaan.

Tällä käynnilläni opin sen, että Dominikaaniluostarin rauniot tosiaan ovat aivan vanhinta osaa Tallinnassa. Tässä 1200-luvulta peräisin olevassa luostarikokonaisuuden itäosassa on ollut viron ensimmäinen kirjasto ja koulu. Melkoinen historiallinen maamerkki siis! Klausuurin omilta nettisivuilta voit lukea lisää.

Dominikaaniluostari klausuurin holvit
Luostarin klauruuri tallinnassa
Dominikaaniluostari ja klausuuri
Dominikaaniluostari klausuuri
Dominikaaniluostari klausuuri
Dominikaaniluostari klausuuri
Dominikaaniluostari ja klausuuri
Dominikaaniluostarin kappeli
Pylväskäytävä dominikaaniluostarissa

Samassa sisäpihassa dominikaaniluostarin klausuurin sisäänkäynnin kanssa on myös Ichthus taidegallaria ja työpaja, josta olen kirjoittanut tämän jutun aikaisemmin. Se on yksi ehdottomia suosikkikohteitani vanhassa kaupungissa! Ovet ovat avoinna ympäri vuoden, toisin kuin klausuurin, johon pääsee vain kesäkaudella.

Dominikaaniluostari yllätti marinoituneen Tallinnan kävijän

Voi miten nautinkaan vierailustani! Hiljaiset holvit ja keskiaikaiset salit tarjosivat sellaista tunnelmaa, jota en ole muualta vanhastakaupungista löytänyt, vaikka kovasti pidänkin sen historiallisista kortteleista.

Sisääntuloaulan ystävällinen rouva antoi pikakatsauksen luostarin historiaan, jonka jälkeen pääsin vaeltamaan tiloihin lähes yksin kamerani kanssa. Juuri tällaiset hetket ovat ikimuistoisia: nurkan takana Katariina Käikillä katkeamaton virta turisteja, kun itse nautin historian siipien havinasta tällaisessa rauhan tyyssijassa. Tallinna onnistuu tarjoamaan tällaisia herkkuhetkiä kerta toisensa jälkeen.

Dominikaaniluostari ja sen klausuuri ovat auki vierailijoille toukokuun alusta syyskuun loppuun kello kymmenestä puoli kuuteen illalla. Sisäänpääsymaksun suuruutta en muista, enkä löytänyt sitä myöskään heidän nettisivuiltaan, mutta montaa euroa se ei ollut.

Dominikaaniluostarin kappeli
Kappeli dominikaaniluostarissa
Pyhän Katariinan kirkko Tallinnassa
Dominikaaniluostarin kappeli
Dominikaaniluostari Tallinnassa
Dominikaaniluostari kirjasto
Dominikaaniluostari klausuuri
Pyhän Katariinan kirkko Tallinnassa

Käy myös Katariinan kirkossa

Tai käy, mikäli satut pääsemään sisään. Sen aukiolot taitavat nimittäin vaihdella melkoisesti. Nettisivujen mukaan ovet ovat auki kesäkuun alusta elokuun loppuun tiistaista lauantaihin kello 11–17 (sisäänpääsymaksu muutaman euron). Itse kävin kuitenkin nykimässä suljettuja ovia moneen kertaan ennen kuin onnisti.

Keskiajalla tämä Pyhän Katariinan kirkko oli Tallinnan ja koko Pohjois-Euroopan suurin! Uskonpuhdistuksen jälkeen sen käyttö kirkkona loppui, minkä jälkeen se pääsi vähitellen huonoon kuntoon ja lopulta lähes raunioitumaan.

Visit Tallinn -sivuston mukaan Katariinan kirkon raunioita on käytetty niin autonkorjauspajana, varastona, elokuvateollisuudessa kuin muutoin – kaikkeen, mihin on tarvittu tilavaa ja korkeaa rakennusta. Nykyään siitä on tunnelmansa ja akustiikkansa vuoksi tullut rakastettu konsertti-, teatteri- ja näyttelypaikka.

Pyhän Katariinan kirkko Tallinnassa
Pyhän Katariinan kirkko Tallinnassa
Pyhän Katariinan kirkko Tallinnassa
Pyhän Katariinan kirkko Tallinnassa
Pyhän Katariinan kirkko Tallinnassa
Pyhän Katariinan kirkko Tallinnassa
Pylväskäytävä Pyhän Katariinan kirkossa Tallinnassa

Sisäänkäynti on Katariina Käik -kujalla olevalta aukiota. Kirkkosalin lisäksi pääset kurkkaamaan myös luostarin entiseen sisäpihaan ja pylväskäytäviin. Sisäänpääsy sinne ei ole ihan selkeästi näkyvillä, joten kannattaa kysyä neuvoja lipunmyyjältä.

Sisäpihan yhdellä laidalla on toiminnassa oleva katolinen kirkko, jonka avoimista ikkunoista kantautui jumalanpalveluksen äänet koko vierailuni ajan. En meinannut millään malttaa lähteä takaisin kadun vilinään tuosta lähes taivaallisesta tunnelmasta.

Pyhän Katariinan kirkko Tallinnassa
Katolinen kirkko Tallinnan Vene-kadulla
Pyhän Katariinan kirkko Tallinnassa
Pyhän Katariinan kirkko Tallinnassa
Pylväskäytävä Pyhän Katariinan kirkossa Tallinnassa
Pyhän Katariinan kirkko Tallinnassa
Pyhän Katariinan kirkko Tallinnassa
Pyhän Katariinan kirkko Tallinnassa

Muita vanhankaupungin suosikkejani

  • Vanhakaupunki voi varsinkin kesän ruuhkaisimpina päivinä tuntua ahdistavan turistiselta, mutta tee kuten minä ja poikkea hiljaisille sivukujille. Sieltä löytyy aivan toinen maailma!
  • Mestaripiha on tunnelmallinen sisäpiha, jossa on laadukas valikoima virolaista käsityötä ja taidetta myyviä liikkeitä. Katso täältä kuvia ihanasta kaupunkikeitaasta. Löydät sieltä myös suositun suklaakahvilan.
  • Aamiaista vanhassakaupungissa? Parhaat terassit? Olen merkinnyt kaikki suosikkini kartoille, jotka sinäkin voit ottaa käyttöön. Löydät linkit kaikkiin niihin täältä!
Pylväskäytävä dominikaaniluostarissa

7 Comments

  • Heikki Pietilä

    Ollessani 2003-2005 lähetettynä asiantuntijana Viron Luterilasen Kirkon (EELK) Lapsi- ja Nuorisotyön Yhdistyksessä (LNÜ) asuin Katariinan kirkon kuoriosa sisään rakennetussa asuintalossa. Kotimme sijaitsi talon toisessa ja kolmannessa kerroksessa ja sen kattoikkunoista näkyivät mm. Raatihuoneen, Nigulisten ja Roomalaiskatolisen kirkon tornit. Kotimme etelänpuoleinen ulkoseinä oli Katariinan kirkon ulkoseinää. Seinän takana kulkee Katarina käik. Kodissamme vierailevalle amerikkalaiselle oli talomme historia asia, jota hänen oli vaikea ymmärtää: olihan kotimme seinä rakennettu enne Amerikan löytämistä (1492) ja kirkon valmistumisvuosi oli 1246. Virossa työskentely on muodostanut elämäni erääksi huippukohdaksi, eikä vähiten asuntomme ja elinympäristömme vuoksi.
    Talomme sisäpiha muodostui kirkon sisälle rakennetun kolmen, kolmikerroksisen talon keskelle jäävälle alueelle.
    Vaikka piha olikin melko suljettu ja omalla tavallaan kaunis.
    Kauniisti kivettynä ja istutusten reunustamana se korosti paikan ainutlaatuisuutta. Piha on suljettu ja kun porttikäytävä lisäksi noudattaa kirkon kuorin rakennetta, eivät kadulla (Müürivahe) kulkijoilla ole sinne näköyhteyttä.
    Kertakaikkiaan paratiisi keskellä Tallinnaa!

    • Henna

      Ohhoh! Haukon täällä henkeä ihastuksessa vain lukiessani kuvaustasi, vaikka en kadunkulkijana tosiaan olekaan voinut kuvailemaasi sisäpihaa koskaan nähdä. En ihmettele, että asuminen tuollaisessa paikassa on jättänyt pysyvän jäljen! Jos siinä on ollut amerikkalaisella ymmärtämisvaikeuksia, niin eipä sitä suomalainenkaan ihan hevin tahdo ymmärtää miten pitkään nuo seinät ovat pystyssä seisseet ja mitä kaikkea ne ovat nähneet. Kaunis kiitos sinulle että jaot tämän muiston!

  • Raija.

    Tuo paikka on vielä käymättä. Täytyy muistaa että kesäaikaan sinne pääsee. Täytyy myös maine että pidän tästä blogista koska mistään rivien välistä ei paista että että joku sponsori olisi mukana.

    • Henna Mikkilä

      Tosi kiva kuulla! Se on tosiaankin periaatteeni, että en tee kaupallisia yhteistyöpostauksia. Niillekin on ihan varmasti oma paikkansa tässä blogimaailmassa, mutta itse olen ottanut tällaisen linjan. Sen sijaan olen miettinyt, että perustaisin jonkimoisen ”tarjoustorin”, johon voisin koota tallinnalaisten firmojen lukijoilleni tekemiä alennuksia – vähän samaan malliin, kun tuossa 10.000 jäsenen postauksessa nyt on. Mutta se on vielä suunnitteluvaiheessa.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *